Koronavirus: Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Kamnik (17. november 2020)

Kamniškim osnovnim šolam je Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik ponudila možnost prevzema kosil tudi za učence, ki niso socialno ogroženi. Na njihovo pobudo so se kamniške osnovne šole s hvaležnostjo odzvale, saj se ravnatelji zavedajo, da je težko tudi tistim staršem oziroma skrbnikom, ki morajo v tem času opravljati službene obveznosti.

Občina Kamnik občanke in občane poziva k odgovornemu obnašanju, doslednemu upoštevanju epidemioloških priporočil ter osebnemu prispevku k zamejitvi širjenja virusa. V vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno imeti usta in nos dosledno zakrita z masko, ruto ali šalom, ravno tako na odprtih javnih prostorih. Redno in temeljito si pravilno umivamo roke z milom in vodo ali pa si jih razkužimo z namenskim razkužilom. Številni drugi ukrepi, ki so nam že znani, bodo pripomogli k temu, da zajezimo širjenje virusa COVID-19 kot tudi ostalih drugih virusnih obolenj.

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik staršem ponudila možnost kosila tistim, ki niso socialno ogroženi

Kamniškim osnovnim šolam je Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik ponudila možnost prevzema kosil tudi za učence, ki niso socialno ogroženi. Na njihovo pobudo so se kamniške osnovne šole s hvaležnostjo odzvale, saj se ravnatelji zavedajo, da je težko tudi tistim staršem oziroma skrbnikom, ki morajo v tem času opravljati službene obveznosti.

Staršem so ravnatelji ponudili možnost, da lahko na šolah naročijo in prevzamejo kosilo, prijavo na kosilo urejajo preko posamezne šole, kosilo pa plačajo starši oziroma skrbniki.

Posebna zahvala gre vodstvu in celotnemu kadru kuhinje Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so pokazali, da v teh težkih časih mislijo na slehernega občana.

Dostava in prevzem toplih obrokov socialno ogroženim učencem in dijakom občine Kamnik

Osebni prevzem je bil zagotovljen za 117 kosil, v okviru Občinskega štaba Civilne zaščite pa se je na dom dostavilo 38 kosil. 

Na tem mestu se na Občini Kamnik iskreno zahvaljujejo vsem šolam in prostovoljcem, ki pomagajo pri zagotavljanju in dostavi toplih obrokov socialno ogroženim učencem in dijakom kamniške občine.

Posebna zahvala pa gre vodstvu in celotnemu kadru kuhinje Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so nam nemudoma priskočili na pomoč. 

Novico o zagotavljanju obrokov si lahko ogledate TUKAJo dostavi in prevzemu toplih obrokov pa TUKAJ

Kamniška živilska tržnica 

Občinski štab Civilne zaščite je opravil nadzor nad spoštovanjem navodil obnašanja na tržnem prostoru in ugotovil, da se obiskovalke in obiskovalci kamniške tržnice držijo priporočil in navodil, ki nam jih nalagajo pristojne institucije. 

Občina Kamnik se intenzivno pripravlja na pripravo morebitnih nadomestnih prostorov za potrebe DSO Kamnik

Občina Kamnik in Občinski štab Civilne zaščite se v sodelovanju z Domom starejših občanov Kamnik intenzivno pripravlja na morebitne krizne razmere, v kolikor kapacitete v Domu starejših občanov Kamnik ne bi bile več zadostne zaradi prevelikega števila okuženih stanovalcev.

V ta namen je predvidena ureditev nadomestnih prostorov v Mekinjskem samostanu. V kolikor bi bile kapacitete zapolnjene oziroma nezadostne, se pripravlja vzpostavitev dodatnih namestitvenih kapacitet v Športni dvorani Kamnik. Primernost obeh prostorov je potrdila epidemiološka služba.

Dom starejših občanov Kamnik

Trenutno število okužb na današnji dan, torek, 17. november 2020, do 14. ure pri stanovalcih znaša 14 in 13 pri zaposlenih.

Nadaljujejo s skrbnim izvajanjem preventivnih ukrepov. Zaposleni in stanovalci držijo pesti, da jim brisi, ki so jih odvzeli danes ne prinesejo ponovnega zvišanja števila okuženih stanovalcev in zaposlenih. Eden od stanovalcev je včeraj zaposlenim zapisal misel, ki so jo danes delili z nami: »Pozabite malo na skrbi, saj bo minilo, nič ne morete, pazite nase in ostanite zdravi.« Zaposleni Doma starejših Kamnik pa dodajajo zahvalo za vse spodbudne besede in razumevanje.

Prošnji za kadrovsko pomoč so se odzvali v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik (1 oseba) in CIRIUS-u Kamnik (2 osebi).

Iskreno se zahvaljujejo vsem, ki so se jim pridružili in se bodo v prihodnjih dneh še pridružili delovni ekipi Doma starejših občanov Kamnik.

Nujno varstvo otrok

Nujno varstvo otrok, celotno novico si lahko ogledate TUKAJ, se v občini Kamnik nadaljujejo tudi v tem tednu.

Danes, v torek, 17. novembra 2020, je v nujnem varstvu v Vrtcu Antona Medveda Kamnik v enoti Pestrna 35 otrok, v enoti Sneguljčica pa 47 otrok, v Zasebnem vrtcu Peter Pan je vključenih 16 otrok, v Zasebnem vrtcu Sonček (v enoti Trobentica) 19 otrok, Zasebni vrtec Zarja pa nudi varstvo 26 otrokom.

Ukrep nujnega varstva velja od 2. 11. 2020 dalje do preklica.

Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik

Ponovno naročanje na cepljenje proti gripi, a le za rizične skupine

Zdravstvenega doma dr. Julija Polca so nas obvestili, da so uspeli dobiti še 500 doz cepiva proti gripi in tako ponovno naročajo na cepljenje proti gripi. Ker želijo, da so najprej zaščiteni najbolj ogroženi bolniki, trenutno naročajo le rizične skupine ljudi in kronične bolnike.

Dodatne informacije so na voljo na tej spletni povezavi.

»Koronamobi«

Deluje tudi telefonska linija »koronamobi« (051 642 922), in sicer posvete v zvezi z okužbami dihal in vročinskimi stanji pri odraslih, za naročanje na brise na COVID 19 in preglede, s katero so bistveno olajšali dostopnost za to problematiko 12 ur/dan in povečali dostopnost ambulante za ostale klice. Na tej telefonski številki deluje zdravnik.

Že v mesecu septembru pa je Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik uvedel tako imenovani »drive-in« sistem, s katerim so odvzem brisa COVID-19 močno poenostavili in pospešili.

Pomoč potrebujejo številni okoli nas. Ne spreglejmo jih!

Občina Kamnik se je skupaj z Občinskim štabom Civilne zaščite in Območnim združenjem Rdečega križa Kamnik ponovno odločila za odprtje posebnega računa za zbiranje donacij, katerega namen je blažitev posledic epidemije koronavirusa in pomoči potrebnim. Že v prvem valu so kar nekaj sredstev razdelili med pomoči potrebnim in tudi tokrat so se odločili, da odprejo tekoči račun in pomagajo tistim, ki to potrebujejo.

Sredstva lahko donirate na transakcijski račun Območnega združenja Rdečega križa Kamnik, Ljubljanska cesta 1, 1240 Kamnik, in sicer na številko TRR: SI56 0231 2001 1158 889 ter z obveznim pripisom namena: KORONAVIRUS 2020.

Vsa zbrana sredstva bodo razdeljena s strani za to ustanovljene strokovne skupine, ki jo bodo sestavljali predstavniki Občinske uprave Občine Kamnik, Občinskega sveta Občine Kamnik, Centra za socialno delo Osrednja Slovenija vzhod, enota Kamnik, strokovnih služb osnovnih šol ter Območnega združenja Rdečega križa Kamnik. Skupino bo s sklepom imenoval župan Matej Slapar.

Prav tako se bo na sedežu Rdečega križa Kamnik na Ljubljanski cesti 1 v Kamniku v tem času zbiralo prehranske izdelke z daljšim rokom uporabe, ki se bodo potem tudi razdeljevali ogroženim občankam in občanom.

Prostovoljci

Na Občini Kamnik imajo še vedno vzpostavljeno številko 051/374-207 (Katja Vegel-Občina Kamnik) za občanke in občane v stiski in njihovo oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila), ki velja izključno za oskrbo starejših občank in občanov, ki živijo sami in tistih, ki so oboleli in nimajo nikogar (sosedov, prijateljev,…), ki bi jim priskrbel nujne življenjske potrebščine (hrana, zdravila in podobno).

Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 8. in 18. uro.

Telefonska številka za dostavo nujnih življenjskih potrebščin starejšim občankam in občanom, ki živijo sami

Na Občini Kamnik imajo še vedno vzpostavljeno številko 051/374-207 (Katja Vegel-Občina Kamnik) za občanke in občane v stiski in njihovo oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila), ki velja izključno za oskrbo starejših občank in občanov, ki živijo sami in tistih, ki so oboleli in nimajo nikogar (sosedov, prijateljev,…), ki bi jim priskrbel nujne življenjske potrebščine (hrana, zdravila in podobno).

Na številko lahko pokličete od ponedeljka do nedelje med 8. in 18. uro.

Občanke in občane pozivamo k doslednemu upoštevanju tega, da na telefonsko številko kličejo izključno tisti, ki potrebujejo pomoč.

Obvestila o koronavirusu v občini Kamnik lahko spremljate na tej povezavi.

Miha Ulčar; Foto: Občina Kamnik

 

Tagi