Dnevi narodnih noš so odpovedani

Zaradi skrbi za varnost in zdravje vseh udeležencev na prireditvi, so se na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik odločili, da prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine odpovejo.

Vsako leto drugi konec tedna v septembru v Kamniku obeležujejo etnološko prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki jo organizira Zavod za turizem in šport Kamnik. Letošnje leto, ko praznujejo 50. izvedbo ene izmed največjih slovenskih etnoloških prireditev, obarvano s predstavitvijo bogate oblačilne dediščine, jim žal epidemiološke razmere ne dopuščajo izvesti večjih dogodkov, ki bi jih tradicionalno sklenili z vrhuncem prireditve z nedeljsko povorko t.i. narodnih noš. Zavod za turizem in šport Kamnik je tako sprejel odločitev, da se skozi srednjeveško mestno jedro žal zaradi organizacijskih izzivov, epidemioloških, finančnih in pravnih razmer v povorki ne bo nekaj desettisočglavemu občinstvu predstavilo več kot 2.000 udeležencev iz Slovenije in tujine. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine niso edina prireditev, ki je odpovedana, saj so se različni organizatorji podobnih prireditev ravno tako odločili za odpoved le-teh. Vseeno so v okviru obeležitve pomembne obletnice pripravili razstave in publikacijo, ki bodo sporočale pomembnost etnološke dediščine, njeno vlogo pri razvoju narodne identitete ter razvoju kulture in nacionalne zavesti na naših tleh.

Zavod za turizem in šport Kamnik je pripravili vizualne in komunikacijske kreative s fotografijami para dveh najboljših športnikov, in sicer olimpijcev Maruše Mišmaš in Mitje Gasparinija, izšli sta posebni priložnostni poštni znamki s podobami narodnih noš in priložnostni tematski žig. V teh dneh pa bo izšla publikacija Pokažem se fantu v pisanem gvantu, za katero je strokovne članke med drugimi prispeval tudi dr. Bojan Knific.

»Zaradi skrbi za varnost in zdravje vseh udeležencev na prireditvi smo se odločili, da prireditev odpovemo. Težavnost prireditve narekujejo vsebine in število udeležencev, torej eminenten značaj. Težavnost organizacije pa je zaradi pravno oporečnih izvajanj izvršilne veje oblasti podeseterjena. Svet Zavoda kot tudi jaz osebno smo mnenja, da v kolikor povorke ne moremo izvesti, prireditev za letošnje leto odpovemo. Civilna zaščita in državne institucije nas obveščajo, da je stanje v številu okuženih resno, zato smo se tudi iz tega razloga odločili, da glede na epidemiološko sliko tako v občini kot tudi v državi s prireditvijo ne želimo stanje še poslabševati. Ker gre za velik finančni zalogaj in se navodila pristojnih institucij spreminjajo v zelo kratkem času, ne bi želeli tvegati in po nepotrebnem trošiti proračunskih sredstev, posredno pa tudi davkoplačevalskega denarja. Ob tem naj poudarimo, da so številni gostje iz tujine svojo udeležbo na dogodku že odpovedali, kot rečeno pa Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine brez povorke ne predstavljajo tako bogato vrednost in praznovanje pomembne okrogle obletnice«, pravi direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik Rok Jarc.

Kljub temu, vas vabijo, da si v prihajajočih dneh ogledate razstave in predstavitev publikacije Pokažem se fantu v pisanem gvantu.

Program

  • Sreda, 8. september, ob 17. uri: odprtje razstave fotografij Mimonoše avtorja Dušana Letnarja. Občina Kamnik, Glavni trg 24, Kamnik;
  • Četrtek, 9. september, ob 16. uri: Filatelistična razstava. TIC Kamnik, Glavni trg 2, Kamnik;
  • Četrtek, 9. september, ob 18. uri: odprtje razstave ŽIVOPIS – narodna noša v delih. Mihe Maleša Galerija Miha Maleš, Glavni trg 2, Kamnik;
  • Petek, 10. september, ob 18. uri: predstavitev publikacije Pokažem se fantu v pisanem gvantu. Galerija Miha Maleš, Glavni trg 2, Kamnik
  • Petek, 10. september, ob 19. uri: odprtje razstave V pisanem gvant. Galerija nad kavarno Veronika, Japljeva ulica 2, Kamnik;
  • Sobota, 11. september, ob 11. uri: javno vodstvo po razstavi Slovenska majolika. Muzej – grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik.

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik prosimo, da pri vstopu v prostore upoštevate hišni red posameznih ustanov, nosite maske in uporabljate razkužila ter upoštevate navodila pristojnih institucij.

Miha Ulčar; Foto: Foto: Anže Mulec / ZTŠK Kamnik

 

Tagi