Položimo državi vsa naša upanja in ji zaželimo vse dobro!

Pri pomniku državnosti v parku pod Močilnikom v Dobu ter v Letnem gledališču Dob je v ponedeljek, 25. junija 2018, ob 27-letnici samostojne Slovenije potekala osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti, ki sta jo pripravili Občina Domžale ter Krajevna skupnost Dob, organizacija pa je bila v rokah Kulturnega društva Jožef Virk Dob. Že pred tem dogodkom je v organizaciji veteranskih organizacij pri pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku v Domžalah potekala krajša slovesnost z dvigom slovenske zastave.

Osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti se je najprej začela pri pomniku državnosti v parku pod Močilnikom v Dobu, kjer je župan Toni Dragar skupaj s predstavniki veteranskega policijskega in vojaškega združenja položil venec.

V uvodu prireditve je vse prisotne najprej pozdravila predsednica Krajevne skupnosti Dob Marija Ravnikar, ki je dejala, da danes pred pomnikom državnosti v parku pod Močilnikom praznujemo poseben dan. Praznik naše mlade države. Med drugim je dejala, da se ji ob tej priložnosti zdi potrebno, da izrazimo podporo vsem državljanom, ki s svojim delom, trudom in zgledom ustvarjajo našo državo ter zagotavljajo njeno življenjsko moč in uspešnost: »Bodimo ponosni in na uspeh ter dosežke, ki jih imamo. Bodimo enotni. Enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami ob zavedanju pomena skupnih vrednot. Ob dnevu države vam vsem skupaj čestitam. Položimo državi vsa naša upanja in ji zaželimo vse dobro. Država je naš dom, ki ga moramo skrbno varovati. Danes praznujmo skupaj z našo državo. Z našo Slovenijo.«

Predsednica KS Dob Marija Ravnikar.

V Letnem gledališču Dobu je nato sledil še kulturni program, v katerem so sodelovali: Godba Domžale, Banda citrarska s pevcem Klemnom Torkarjem, Vokalna skupina Adam Ravbar, Folklorna skupina Groblje, gledališki igralec Pavle Ravnohrib in Kulturno društvo Jožef Virk Dob. Prireditve sta se poleg župana Tonija Dragarja, ki je bil osrednji govornik na prireditvi in predsednice KS Dob Marije Ravnikar ter praporščakov in predstavnikov veteranskih združenj udeležili še podžupanja mag. Renata Kosec, občinski in krajevni svetniki, predstavniki društev ter občani. Kulturni program je povezovala Marta Starbek Potočan.

Župan Toni Dragar je v svojem govoru dejal, da so nas dogodki izpred sedemindvajsetih let za vedno zaznamovali in nas postavili na svetovni zemljevid kot samostojno državo in narod, ki se je končno zavedel, da lahko in zmore dozoreti v enotnosti in pogumu, ki je potreben za nastop na svetovnem političnem odru. »Samozavest je tista, ki odpira vrata. Zato, podprimo tiste redke posameznike, ki so s svojim delom dokazali da so vredni zaupanja, bodimo zahtevni, bodimo pripravljeni na sodelovanje. Tako kot danes številni naši občani in državljani, športniki, kulturniki, umetniki, znanstveniki in podjetniki s svojimi dosežki in znanjem osvajajo svet in ponašajo ime Slovenije izven naših meja, tako so tudi tistega poletnega junijskega dne naši predniki ponesli v svet ime novo nastale države Slovenije, ki od takrat dalje ni bila več odvisna od takratne Jugoslavije,« je poudaril župan.

Slavnostni govornik župan Toni Dragar.

V nadaljevanju je župan spomnil, da smo ob osamosvojitvi odločno strnili vrste, zato moramo tudi sedaj stopiti skupaj in najti pravo pot. Pot, ki bo Sloveniji omogočala napredek in razvoj: »Naša država mora zagotavljati okolje in pogoje za dostojno življenje vsakega državljana ter ustvariti pogoje, ki bodo spodbujale razvoj in napredek vsakogar izmed nas. Velja pa tudi obratno – vsakdo od nas se mora aktivno vključiti v oblikovanje svoje osebne in naše skupne usode. Po svojih najboljših močeh in z željo po skupnem uspehu. Tudi Domžale so občina, ki ne skriva svojih potencialov. Možnosti so številne, mnoge med njimi se že uresničujejo, veliko izzivov pa nas čaka tudi v prihodnje. Vse te možnosti vlivajo upanje za lepšo prihodnost ne le naše občine, ampak tudi širše regije in celotne države Slovenije.«

V kulturnem programu je nastopila tudi Folklorna skupina Groblje.

Pred sedemindvajsetimi leti smo Slovenci končno zaživeli v samostojni državi. Sanje naših prednikov so se uresničile in žrtve naših prednikov so dobile svoj pomen. Župan se je ob tem vprašal, če se sploh zavedamo tega? »Ob dnevu državnosti izobesimo zastave, se za trenutek ustavimo v vsej tej naglici vsakdana, si poglejmo v oči in si iskreno čestitajmo. Tudi danes morajo biti dovoljene sanje in veliko novih dni je še pred nami. Izzivi časa so drugačni kot tisti pred leti, toda niso nič manjši in nič manj pomembni kot tedaj. Prepričan sem, da jih bomo zmogli. Kdaj, če ne zdaj? Naj vsem skupaj ob Dnevu državnosti zaželim lep večer in lepo praznovanje,« je še dejal župan v svojem slavnostnem govoru.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi