Zeleni Slovenije smo za ohranitev edinega avtentičnega domžalskega parka

Tako, kot imajo svojo zgodovino Domžale, jo ima tudi, pravzaprav še edini in zadnji, mestni domžalski park, ki pa ni samostojna enota, pač pa je del nečesa večjega in zelo pomembnega za ohranjanje naše kulturne dediščine.

Nikakor pri sami prenovi ne smemo pozabiti na minule študije, ena izmed le-teh je namreč študija o mestnem muzeju ter muzeju industrijskega razvoja ter oblikovanja, imenovana tudi Revitalizacija kompleksa Univerzale, ki je dobila Plečnikovo študentsko nagrado, nagrado za prenovo stavb, pa občina takrat sploh ni hotela slišat za to.

Prvi korak, ki ga mora Občina Domžale narediti, je zagotovo javni razpis, saj si nekdanji Oberwalderjev tovarniški kompleks s konca 19. stoletja, kjer so izdelovali svetovno znane slamnike ter jih nato v parku s pomočjo vodne pare, sušili, zasluži kar najboljšega avtorja prenove.

Prav zato mora projekt prenove potekati celostno, v prenovo seveda mora biti, kot pomemben zgodovinski spomin, vključen tudi park.

Lepo je bilo videti, kako so se številni mediji odzvali na napovedano revitalizacijo parka, žal omenjajo le park, na ostale dele pa so »pozabili«, brž ko ne jih je pri tem »zmotila« napovedana gradnja kavarne v parku, katera pa zagotovo ne sodi v sklop parka, saj park Univerzale premajhen in tudi ne potrebuje lokala, pač pa mora biti to mesto za, kot so v enem izmed lokalnih medijev že zapisali, mir, sožitje, varnost, lepoto in sproščenost.

Če si nekateri želijo svojo mestno kavarno, bi jo morali imeti nasproti občine, kjer je sedaj ena izmed bank. A to je to le še ena izmed neštetih izgubljenih priložnosti.

Občinska uprava se mora pričeti zavedati pomembnosti spomenika tehnično-industrijske dediščine, stavba ob parku pa mora čimprej dočakati boljše čase.

Zeleni Slovenije se zavzemamo za obnovo parka, kot je bil nekoč. Smiselno  bi se bilo obrnit na strokovnjaka z gozdarske fakultete, kot je Dr. Robert Brus, skratka, nekoga, ki se res spozna na obnovo, ohranitev in uporabo dreves v urbanem okolju, arhitekturi in umetnosti.

Avtor: Gregor Horvatič, Zeleni Slovenije; Foto: Zeleni Slovenije

 

Tagi