Stranka Pirati za občinski svet Domžal: “Želimo si trajnostno prihodnost”

V nedeljo, 20. novembra 2022 bo v občinah po Sloveniji potekal prvi krog lokalnih volitev 2022, v katerem bomo občanke in občani svoj glas namenili izbranemu kandidatu ali kandidatki za župana in izbrani listi kandidatov za občinski mestni svet. Pogovarjali smo se z Urško Orehek, diplomirano ekonomistko in strokovno sodelavko, ki se na listi stranke Pirati poteguje za mestni svet Domžal.

Stranka Pirati imajo občinske liste v kar 14-tih izbranih občinah, začenši z občino Domžale, kjer se za mestni svet, pod zaporedno številko 5 potegujejo Urška Orehek, diplomirana ekonomistka in strokovna sodelavka, Maks Musar, gimnazijski maturant in študent strojništva, Katja Orehek, gimnazijska maturantka in absolventka arhitekture ter Vinko Keržan, univ. dipl. soc. del., upokojenec.

Zavzemajo se za trajnostno prihodnost in za dejansko vzpostavitev participativnega proračuna. Borijo se in pričakujejo odgovorno ravnanje in transparentno delovanje tako od mestnih svetnikov, župana in drugih uslužbencev v javni upravi. Prizadevajo si za večjo informiranost občank in občanov o delovanju občine ter njihovo posledično večjo vključitev v samo politično delovanje občine. Vse to omogoča efektivna transparentnost.

Pripravili so predvolilni program z jasno vizijo in strategijo, kako z majhni koraki snovati velike spremembe, začenši z večjo pozornostjo in angažmajem namenjenim skrbi za okolje, naravo in posledično – ljudi. Namreč, v pričakovanju večjih klimatskih sprememb in naravnih nesreč, katerim smo že bili priča v preteklosti, bi bila prihodnost dostopa do naravnih virov, kot je npr. pitna voda, vse bolj otežena. Tudi v občini Domžale.

Urška Orehek je diplomirana ekonomistka in strokovna sodelavka, ter ena od ustanovnih članic stranke Pirati. Pogovarjali smo se o programu, ki so ga pripravili za letošnje občinske volitve v Domžalah. Beseda je tekla o postavitvi sodobne pokrite občinske tržnice s prodajnimi avtomati, o mestnih zbiralnikih deževnice ter o ozelenitvi samega središča Domžal. O predlogih, ki jim imajo glede rešitev stanovanjske problematike, o iskanju primernega prostora, ki bi bil namenjen druženju mladih in tudi manj mladih ter o knjižnici REČI, ki bi spodbudila izposojo stvari, ki jih redko potrebujemo ter povečala povezanost in sodelovanje med ljudmi.

V stranki Pirati se v občini Domžale zavzemate za postavitev pokrite občinske tržnice s prodajnimi avtomati, kjer bodo 24 ur na dan naprodaj izdelki lokalnih pridelovalcev in obrtnikov. Kakšen je namen tovrstne postavitve?

Vsekakor verjamemo, da bo postavitev pokrite občinske tržnice s prodajnimi avtomati, kjer bodo 24 ur na dan naprodaj izdelki lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, v marsičem pripomogla k lažji dostopnosti do izdelkov, saj bodo le ti neprestano dostopni kupcem, ki s potrebnim nakupom ne bodo omejeni z obratovalnim časom prodajaln. Na tovrsten način se bodo lažje povezali tudi lokalni kmetje in pridelovalci. Avtomati bodo omogočali kmetom, da se lahko tekom dneva posvetijo številnim dejavnostim, ki jih imajo na kmetijah, namesto da taisti čas namenijo prodaji izdelkov na tržnici. S pomočjo avtomatov se bo v samem središču Domžal, na enem mestu povečala pestrost ponudbe izdelkov. Možnost prodaje bo tako dostopna in na razpolago tudi ponudnikom iz širšega območja Slovenije.

Stroški kmetov, ki bi se odločili za tovrstno prodajo, bi bili simbolični. Vključevali bi kritje tekočih stroškov obratovanja in pa amortizacije, medtem, ko bi investicija nakupa avtomatov Občni predstavljala enkratni znesek.

Na tržnem prostoru bi poleg prodajnih avtomatov postavili tudi interaktivno tablo, ki bi bila pod video nadzorom in na kateri bi se prikazovale ključne informacije o življenju v občini Domžale in pa delovanju same Občine. O projektih, ki jih je Občina že izpeljala; tistih, ki so v teku in projekti, ki so v načrtih.

Informiranost občanov je ključnega pomena. Seveda gre za proces, vendar počasi, korak za korakom, bi se ravno s pomočjo večje informiranosti, občanke in občani počutili mnogo bolj vključeni v življenje in delovanje Občine. Interaktivna tabla bi ponujala tudi možnost kontrole delovanja Občine. Občanke in občane bi spodbujala k večji participaciji z idejami in pobudami, za katere si želijo, da se realizirajo. S pobudami in informacijami s terena, bi se lahko občanke in občani aktivneje vključili v soustvarjanje lokalne politike in tudi nadzorovali dejavnosti Občine.

Nekje je vsekakor potrebno začeti. Table bi sprva postavili po večjih krajih in tam, kjer je večja frekvenca gibanja.

Dostop do primarnih virov, kot je pitna voda, postaja v primeru klimatskih sprememb, kakršnim smo priča v zadnjih letih, vse večji izziv. Kakšen bo namen zbiralnice deževnice, ki jo želite vključili v dogradnjo zdravstvenega doma in tudi širše v Občini Domžale? Kako bi tovrstne zbiralnice pripomogle k večji ozelenitvi središča Domžal?

Pri dogradnji zdravstvenega doma zahtevamo, da se v izgradnjo vključijo tudi zbiralci deževnice za namen sanitarne vode. Prav tako predlagamo, da se to uredi tudi po osnovnih šolah, vrtcih in podobnih ustanovah. Rabo zbiralnikov deževnice bomo v Domžalah spodbujali tudi za namen vzdrževanja mestnega zelenja, saj je današnje stanje v središču Domžal katastrofalno. Prebivalci centra Domžal si želimo več zelenja. Zelenje, ki bo opravljalo svojo funkcijo hlajenja mesta ob poletni pripeki, kajti center Domžal je kot velika kotlovnica, v kateri se poleti kuhamo stanovalci, zaposleni in ostali obiskovalci. Ozelenitev od novega krožišča pa do križišča za Šentjakob je tako nujna. Na tem mestu predlagamo, da se, kjer je le možno in ob privolitvi lastnikov stanovanjskih blokov, uredijo zbiralniki deževnice. Deževnica se porabi v sušnih obdobjih za zalivanje in vzdrževanje mestnega zelenja. Na tovrstni način bi bili zgled tudi ostalim občanom. Kjer bodo lastniki dovolili zbiralnike deževnice, se jim pri obračunavanju komunalnih storitev na položnici zmanjša znesek. Nasploh je nujno, da gre čim več deževnice tako v zemljo oz. podtalnico in ne v odpadne vode.

Dež mora ostati v naravi in od tam nato odteči v podtalnico. Tukaj gre za naraven cikel. Z zbiralniki deževnice, bomo vsaj nekaj vrnili nazaj v naravo, kar bi drugače odtekalo v čistilno napravo. Meteorna voda namreč še dodatno obremeni čistilno napravo.

Po zadnjih dostopnih podatkih, naj bi bilo danes že 8. mrd svetovnega prebivalstva (vir: www.worldometers.info) in stanovanjska problematika v mestih postaja vse večji problem.

Spodbujali bomo odkupe nepremičnin za namen širjenja fonda neprofitnih občinskih najemniških stanovanj. Občina mora namreč poskrbeti, da imajo ljudje za primeren znesek streho nad glavo. Občina mora namreč skrbeti in delati za ljudi.

V Piratski stranki želimo doseči, da se morebitne nove trgovine trgovskih verig, ki se bodo najverjetneje v prihodnosti še gradile, le te začnejo graditi ob predpostavki, da imajo parkirišče pod zemljo in zgradijo stanovanja nad njimi. Nikakor ni sprejemljivo, da se pred trgovinami asfaltira ogromna površina namenjena parkiranju pred trgovino, pri tem pa nam zmanjkuje kmetijskih zemljišč ali zemljišč za novogradnje stanovanj.

Poznamo pa tudi primer dobre prakse, ki so ga realizirali v Kranju, kjer je Občina odkupila obstoječi starejši objekt, ga prenovila in ponudila v najem. Gre torej za odkup obstoječih nepremičnin in njihova preureditev v stanovanjske objekte. V tem primeru se najemnina upošteva kot plačilo obroka za nakup stanovanja.

Mladi si želijo druženja in zabave. Kreativnega izražanja in ustvarjanja. Najti primeren prostor, ki bi zadostil zahtevam in pričakovanjem, ki jih imajo mladi in bi bil sočasno tudi s strani okolice lepo sprejet, ni ravno mačji kašelj?

V občini Domžale je veliko mladih, ki si želijo dogajanja, druženja in pa zabave, vendar zanje še niso našli primernega prostora. Zato se bomo v Piratski stranki zavzemali za vzpostavitev centra urbane in alternativne kulture, kjer bodo mladi lahko ustvarjali in se družili. Prav je, da Občina mladim zagotovi kraj, kjer se bodo lahko družili in bili kreativni. Kjer bodo lahko mladi ustvarjali lokalne glasbene bende. Vsekakor se v tovrstne dejavnosti najverjetneje ne bodo vključili vsi, saj mladi niso homogena skupina, določen procent pa se jih vsekakor bo.

In nenazadnje knjižnica REČI, kjer bi v izogib množičnemu potrošništvu, stvari, ki jih ne potrebujemo lahko izmenjali oziroma si jih za določen čas izposodili. Kakšne so prednosti tovrstne knjižnice REČI?

So stvari, ki jih potrebujemo enkrat do dvakrat letno oz. najverjetneje še to ne. Morda enkrat v življenju. Nesmiselno je pri takšni frekvenci uporabe kupovati stvari, ki se jih redko potrebuje. Naj bodo to grablje, bor mašina, namizni šivalni stroj, ročna žaga, samokolnica ali mlinček za kavo. V knjižnici REČI si bodo občani, ob minimalnem nadomestilu, lahko želeno za določen čas sposodili. Zakaj bi kupovali in kopičili stvari, če si jih lahko izposodimo? In primeri dobrih praks že obstajajo.

Pogovarjala se je Petra Petravič

Naročnik oglasa: Piratska stranka Slovenije

 

Tagi