Roman Capuder, kandidat za župana: “Moravčam bi rad vrnil tisto, kar so Moravče dale meni – mir”

S kandidaturo za župana Občine Moravče je na letošnjih lokalnih volitvah presenetil Roman Capuder, univerzitetni diplomirani inženir rudarstva iz Moravč. Domačini ga dobro poznajo kot umirjenega, dolgoletnega člana Pihalne godbe Moravče, Lovske družine Moravče ter aktivnega posameznika v župniji Moravče. Sam se najraje opiše kot oče petih otrok in mož ženi Marjeti. Na tokratnih volitvah kandidira kot neodvisen kandidat s podporo volivk in volivcev.

Roman, presenečeni smo, da se je za vaš intervju dogovorila kar vaša hčerka, Alenka. Kako to?

Alenka je vodja mojega štaba in moja desna roka. Ničesar v življenju ne počnem brez podpore družine, tako sta me naučila starša in to poskušava z Marjeto prenesti tudi na najine otroke. Ko smo se pogovarjali o tem, da bi bilo treba nekaj spremeniti v občini, so me v družini takoj podprli, da kandidiram. Brez njih ne bi šel v to.

Ste zelo aktivna družina, tudi širše, vaš brat je dolga leta aktiven v NSi.

Drži, v naši družini velja, da moramo za spremembe trdo delati sami, nič se ne bo zgodilo, kar tako, samo po sebi. Smo aktivni del družbe. Te lokalne volitve z bratom hodiva vsak po svoji poti, a se seveda podpirava in spoštujeva delo drug drugega.

Kaj bi spremenili v občini?

V zadnjih letih se sploh ne pogovarjamo več o razvojnih možnosti naše občine. V našo dolino se je naselil prepir, kar naenkrat se delimo na prave in neprave. Kreirani so bili anonimni profili, kjer se šušlja, spotika in polaga besede v usta. V Moravčah živim od rojstva, a to niso Moravče, ki jih prepoznam. Želim si, da bi prevladal spoštljiv dialog in se izkorenini sovražni govor, ker to ni kulturno.

Kakšen je vaš načrt? Spregovoriva najprej o turizmu?

Občina Moravče ima ogromen turistični potencial. Naša dolina je bila nekoč imenovana dolina gradov, a žal je do danes ostal ohranjen le grad Tuštanj iz 15. stoletja. Obenem našo dolino krasijo številne cerkve, na čelu z baročno župnijsko Cerkvijo sv. Martina, ki je s svojima slikovitima zvonikoma najbolj prepoznaven simbol Moravč. V okolici najdemo toliko več izjemnih cerkva, kapelic, križev in drugih tradicionalnih lepo ohranjenih hiš in kozolcev. Sem tradicionalist, želim, da se izpostavi ta tradicija naše prelepe doline. Z godbo veliko potujemo, a moravška dolina je res izjemno lepa!

Imate v mislih kaj konkretnega za turizem?

Seveda, zavzemam se za:

  1. Višja občinska sredstva za obnovo kulturne dediščine v občini.
  2. Obnova Kulturnega doma Moravče.
  3. Primerna ureditev trškega centra Moravč.
  4. Obuditev Poti Svetega Martina.
  5. Izgradnja in promocija kolesarskih poti.
  6. Grad Tuštanj naj se, četudi je v zasebni lasti, po dogovoru z lastnikom okrepi s primerno turistično in gostinsko ponudbo.
  7. Nadgradnja učno-sprehajalne poti ob Rači.
  8. Oživitev Limbarske Gore.
  9. Ureditev skakalnega centra, proge za tek na smučeh in drsališča.
  10. Ureditev sprehajalno rekreativne poti ob Drtijščici.

Kaj pa gospodarstvo?

V občini Moravče je bila nekdaj najpomembnejša gospodarska dejavnost kmetijstvo. Danes morda nezaželena panoga, morda nerazumljena, a prepričan sem, da bomo v prihodnjih mesecih in letih spoznali, kako pomembna je lastna samooskrba. Kmetijstvo daje naši dolini pomemben kulturni pečat ter oblikuje naš način življenja. Imamo dobro ohranjene kmetijske površine, četudi naše področje zaznamuje slabša rodovitna prst ter posestna razdrobljenost. Želim si, da bi za čas mojega mandata v naši občini zaživelo vsaj nekaj kmetij, ki bi oskrbovale s hrano naše javne zavode (šole, vrtce, bodoči dom starejših občanov …) ter naše občanke in občane. Posebej si želim, da bi k oživitvi kmetij prispevali mladi in mlade družine.

Kaj pa Termit?

Ko govorimo o gospodarskem potencialu občine, ne moremo mimo dejstva, da je daleč največji zaposlovalec v občini podjetje Termit, kjer kot tehnični vodja delam tudi sam. Panoga, kjer deluje podjetje Termit, je v tem letu pod veliko preizkušnjo. Energetska kriza in nestabilne razmere na trgu so in bodo močno prizadele livarsko industrijo, ki je največji kupec izdelkov podjetja Termit. Občina mora ponovno vzpostaviti konstruktivno sodelovanje in dialog z največjim zaposlovalcem v občini, ki se bori za vsako delovno mesto. Kot tehnični vodja podjetja seveda vem, da podjetje deluje po najvišjih okoljskih standardih in zagotavlja delo 160 ljudem v občini. To je 160 družin in preko 500 ljudi.

Kot oče petih otrok ste najbrž dobršen del programa posvetili mladim?

Pa ne samo to, na naši listi za Občinski svet – poimenovani smo Združena moravška dolina – je veliko mladih. Mladi predvsem v naši občini pogrešajo prostor za druženje, prostor za mladinsko organiziranje. Potrebujejo mladinski center. Nimamo zadosti športnih površin. Samo streljaj smo od Ljubljane, pa živimo v idili. To bi moralo privabljati mlade družine. Zakaj jih ne? So naše lokalne politike dovolj spodbudne? Očitno ne! O tem v programu govorimo podrobno, preberete si ga lahko na: https://www.zdruzena-moravska-dolina.si/

Kdo pa še je na vaši listi?

Izjemni posamezniki. Smo skupina delovnih, aktivnih in poštenih ljudi. Da koga ne pozabim, bi naštel po vrsti:

  1. Roman Capuder, Moravče
  2. Alenka Capuder, Moravče
  3. Jani Avbelj, Peče
  4. Tatiana Javoršek, Moravče
  5. Boštjan Luznar, Serjuče
  6. Petra Capuder, Pogled
  7. Franci Malin, Straža
  8. Jožica Šlibar, Moravče
  9. Žan Gregorič, Soteska
  10. Jože Zupančič, Katarija
  11. Ana Marija Vučko, Zgornji Prekar
  12. Roman Novak, Moravče
  13. Marija Urbanija, Serjuče
  14. Janez Klopčič, Vrhpolje

Kaj je vaše sporočilo krajanom pred prihodnjo nedeljo?

Zaupajte svoji intuiciji. Poznate me. Veste, da nisem od nikogar odposlanec. Veste, da sem od rojstva tu. Da prispevam skupnosti. Da v godbi igram 40 let, še več let delam v župniji. Veste, da pomagam, ko lahko. Da živim za svojo družino. Rad bi vrnil Moravčam tisto, kar so Moravče dale meni. To je mir.

Naročnik oglasa: Združena moravška dolina

 

Tagi