Bogo Ropotar, kandidat za župana Občine Mengeš: “Povezani gremo naprej!”

Podžupan Občine Mengeš, Bogo Ropotar o svojem delu, moči medsebojnih odnosov, Listi povezovanja in kandidaturi za župana

Podžupan občine Mengeš, Bogo Ropotar, zaključuje svoj tretji mandat v vlogi podžupana. V tem času je po podatkih Statističnega urada mengeška občina postala ena najbolj priljubljenih občin v Sloveniji*. Zgrajena je bila obvoznica, športna dvorana, optika, kolesarska steza, ter obnovljene so bile številne ceste. S povezovalnim vodenjem sej občinskega sveta je povezal vse svetniške skupine, pri čemer so bili lahko mnogi projekti tudi izpeljani. Zaradi želje, da nadaljuje začete projekte ter širše podpore mengeške skupnosti, se je odločil, da na letošnjih lokalnih volitvah kandidira za župana. Ima ogromno izkušenj ter jasno vizijo in strategijo razvoja občine Mengeš. Več o tem pa v spodnjem intervjuju, kjer nam je med drugim tudi zaupal, da se je kot otrok preizkusil z igranjem v filmih.

Kdo je Bogo Ropotar? Povejte nam nekaj o sebi.

Sem človek, ki ima rad ljudi. Rad se družim z njimi, jih poslušam, jim pomagam in želim razumeti različnost med nami. Opažam, da bolj kot razumem različnost ljudi, bolj se krepi spoznanje, da nas različnost bogati. Ta različnost tudi vpliva na to, kakšne odnose imamo z ljudmi. Medosebni odnosi so zame že od malih nog izredno pomembni. Namreč, slabi družinski odnosi so me v otroštvu in mladosti zelo zaznamovali. Na srečo pa sem že, ko sem imel 15 let, spoznal svojo sedanjo ženo Lidijo, s katero sem zgradil povsem drugačen odnos, kot sem ga bil vajen do takrat.

Ali je ta izkušnja iz otroštva vplivala tudi na vašo poklicno pot?

Vsekakor, saj sem se želel čim prej osamosvojiti. Izšolal sem se za orodjarja ter že zelo zgodaj začel služiti lasten kruh. Že takrat pa sta me zanimala delo z ljudmi in politika, zato sem se ob delu vpisal na višjo upravno šolo, vendar jo nisem končal, saj sem šel služit vojaški rok. Po vrnitvi iz vojske sem se zaposlil v večjem slovenskem podjetju, vendar mi želja po samostojnosti ni dala miru. Zato sem se kmalu po selitvi v Mengeš podal na samostojno podjetniško pot, ki je trajala več kot 30 let.

Česa ste se kot podjetnik v vseh teh letih naučili?

Naučil sem se, da beseda včasih velja več kot pogodba in da se je dogovorov treba držati. Veliko sem se naučil tudi o odgovornosti in zanesljivosti. Seveda ni šlo vedno vse brez težav, saj se včasih stvari enostavno ne izidejo tako, kot bi si mi želeli, ne glede na to, kako zelo se trudimo. Ampak takšno je življenje. Vsi ljudje doživljamo vzpone in padce. Sem se pa vedno trudil, da sem se naučil nečesa novega in lahko rečem, da mi je to kar dobro uspevalo. Naj tu poudarim, da mi brez podpore družine marsikaj od tega ne bi uspelo.

Kako pomembna se vam zdi družina?

Družina zame najpomembnejši del življenja. Zato se že od vsega začetka, ko sva se z ženo Lidijo odločila zanjo, trudim, da imamo v družini dobre medsebojne odnose in smo med seboj povezani. Vedno sem si prizadeval, da sem bil sinovoma Urbanu in Luki na voljo. Rad sem se pogovarjal z njima, ju podpiral v njunih interesih, konjičkih in željah. Tudi sedaj, ko sta že odrasla, se rad družim z njima in uživam, ko spremljam svoja sinova v njuni samostojnosti. Zelo dragocen pa je zame tudi čas, ki ga preživljam z vnučko Elo. Lahko rečem, da se brez podpore družine nikakor ne bi odločil za kandidaturo za župana. Tukaj je ključno vlogo odigrala žena Lidija, saj je ona prva, s katero se pogovorim in delim svoje misli. Kot nekdanja dolgoletna učiteljica na OŠ Mengeš okolje zelo dobro pozna, zato so njene pripombe več kot dobrodošle. Za kar sem ji neizmerno hvaležen.

Veliko poudarjate medsebojne odnose in povezovanje. Tudi vaša lista se imenuje Lista povezovanja. Zakaj vam je to tako pomembno?

Odgovor je zelo enostaven. Iz izkušenj vem, da lahko bistveno hitreje sprejmemo odločitve in izpeljemo projekte, če imamo dobre medsebojne odnose, se med seboj povezujemo in sodelujemo. Brez povezovanja sodelovanje ni mogoče. Zato vedno poskušam najti skupne točke, kljub različnosti mnenj in želja, ter kompromis za skupno dobro. To vsekakor ni tako utopično, kot se morda sliši. Verjamem v to, da kjer je volja, je tudi pot.

Katere lastnosti pa po vašem mnenju mora imeti župan?

Županovanje ni samo služba, temveč poslanstvo. V prvi vrsti mora biti župan predan delu, dostopen in odprt, obenem pa prijazen in spoštljiv do občanov. Biti mora moralna avtoriteta in znati voditi z zgledom. Morda se sliši enostavno, vendar temu ni tako, saj so izkušnje izredno pomembne. To sem v vseh šestnajstih letih delovanja v organih Občine spoznal tudi sam. Lahko rečem, da je župan ogledalo Občine.

Kaj je največji izziv pri vašem dosedanjem delu v Občini?

Moj največji izziv je ravno to, kar rad delam – povezovanje in delo z ljudmi. To pa zato, ker je včasih pot, da dosežemo nek cilj, kompromis ali soglasje, zelo trnova. Treba je vložiti veliko energije, potrpljenja in navdiha, da pridemo do pozitivnega rezultata. Po naravi sem timski človek in z zanimanjem prisluhnem mnenju drugih. Vedno mi je v veliko zadovoljstvo, ko najdemo skupno rešitev, ali soglasje.

Kaj je tisto, kar vas žene naprej?

Predvsem želim za občino Mengeš narediti nekaj dobrega, saj mi je okolje, v katerem živim že več kot 30 let, izredno pri srcu. Velik navdih so mi tudi občanke in občani, ki veliko svojega časa namenijo družbenim dejavnostim. Tukaj mislim predvsem na delovanje društev, ki so po mojem mnenju nekakšna »mengeška posebnost«. Tako aktivnih ljudi ne srečaš prav pogosto. V občini Mengeš se dogaja veliko stvari, kar vam bodo znali povedati tisti, ki se teh dogodkov redno udeležujejo. Vsak, ki se želi vključiti v občino Mengeš, lahko najde nekaj zase, saj je ponudba društev zelo pestra. Ženejo pa me tudi pozitivni in srčni ljudje, ki dajejo Topolom, Mengšu, Loki pri Mengšu in Dobenu poseben pečat.

Kaj še sicer radi počnete v življenju?

Zelo rad se ukvarjam s športom, saj mi to predstavlja sprostitev telesa in duha. Že kot mladostnik sem treniral hokej, karate, nogomet in smučanje. Sedaj pa zelo rad kolesarim, še vedno smučam ter hodim v hribe. Rad se družim s prijatelji in sorodniki, s katerimi imamo letne piknike, ter seveda s svojo družino. Moja velika strast pa je nabiranje gob, čeprav mi to ne gre najbolje od rok. Kadarkoli grem s kom nabirat gobe, mi jih pogosto pred nosom pobere.

Po čem vas občanke in občani občine Mengeš poznajo?

Po mojem mnenju me poznajo po preteklem delu v Svetu staršev, Svetu OŠ Mengeš, Šolskem skladu ter delovanju v različnih društvih. Kot podžupan sem v vseh teh letih obiskal zelo veliko prireditev, občnih zborov ter drugih dogodkov v občini. Še bolj kot to me verjetno poznajo po uvodnikih, ki jih pišem v lokalnem glasilu Mengšan. Verjetno pa me manj občank in občanov pozna po tem, da sem kot otrok igral v dveh filmih, in sicer v slovenskem filmu Pastirci ter jugoslovanskem filmu Hitler iz naše ulice.

Zelo zanimivo. Prav gotovo je bila to za vas prav posebna izkušnja, kajne?

Nedvomno. To je bila zame ena prvih življenjskih prelomnic, saj se mi je odprl čisto nov svet. Ne zgodi se pogosto, da fantič iz neke majhne vasi dobi priložnost igrati v celovečercu, še manj pa v dveh. Na tisti čas imam nepozabne spomine. Takrat sem dobil neko novo širino pri razumevanju življenja. Menim, da nam vse pridobljene življenjske izkušnje lahko pomagajo, da lažje in bolj polno živimo.

V kolikor boste izvoljen za župana, bo tudi to za vas še ena prelomnica v življenju. Zakaj menite, da bi bili dober župan?

V svojem preteklem delu kot podžupan sem si nabral veliko dragocenih izkušenj in poznanstev. Zaradi tega ne potrebujem začetnega spoznavanja z delom in nalogami. Hkrati pa imamo na Listi povezovanja dobro ekipo strokovnjakov in izkušenih posameznikov. To nam omogoča, da lahko takoj nadaljujemo s projekti v teku in začnemo s projekti, ki so del našega programa.

Kaj želite sporočiti volivkam in volivcem občine Mengeš?

Občina Mengeš je ena izmed najbolj priljubljenih občin za bivanje v Sloveniji. To je tudi rezultat našega preteklega dela. Vendar verjamem, da je v življenju vedno možen napredek in da moramo vedno slediti novim ciljem. Z novimi razvojnimi in družbenimi projekti bomo sledili tem ciljem in v občini Mengeš ustvarjali okolje, kjer bo bivanje še bolj prijetno in še bolj udobno. Vse volivke in volivce občine Mengeš zato vabim na volitve in se jim zahvaljujem za podporo meni, kot kandidatu za župana, in podporo listi Bogo Ropotar – Lista povezovanja. Povezani gremo naprej!

Več o programu in projektih liste Bogo Ropotar – Lista povezovanja si lahko preberete na bogoropotar.si.

*Podatki za leto 2021, kjer je bila občina Mengeš med top 15 občin po številu priseljenih na 1000 prebivalcev, ter leto 2010, kjer je bila med top 50. (Vir: pxweb.stat.si )

Pogovarjal se je Uroš Rotar.

Naročnik oglasa: Bogo Ropotar – Lista povezovanja

 

Tagi