780 milijonov za razvoj, ne orožje!

Medtem ko čakamo odločitev Ustavnega sodišča glede ustavnosti prepovedi referenduma o 780-milijonskem orožarskem nakupu in samega zakona, ki te nakupe predvideva, je Državni zbor v petek, 26. marca 2021, sprejel novelo Zakona o izvrševanju proračunov, s katero si je vlada zagotovila podlago za sklepanje pogodb o nabavah orožja prek že sprejetih proračunov in celo prek mandata te vlade. Janez Janša in Matej Tonin poskušata z obvodom izpolniti svoje apetite po orožarskih nabavah, ki smo jih z zahtevo skoraj 30.000 državljank in državljanov po referendumu ustavili jeseni.

Napovedujemo, da bomo Janšo in Tonina ustavili tudi tokrat – s ponovnim zbiranjem vsaj 2.500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma.

Podpise bomo zbirali tudi v Domžalah in Kamniku

V Domžalah bomo zbirali podpise v soboto, 27. marca, na stojnici ob tržnici od 8. do 13. ure. Za več informacij in prevzem podpisov lahko pokličete naša koordinatorja na terenu (051 396 497 in 031 279 349). Po predhodnem dogovoru bomo podpise pobirali tudi v Trzinu in Mengšu.

Podpise bomo zbirali tudi v Kamniku in Domžalah. V Kamniku v soboto, 27. marca, na Glavnem trgu od 9. do 12. ure in v ponedeljek, torek in sredo v dnevnem centru Dnevna soba na Usnjarski 9, od 10. do 12. ure in od 16. do 17. ure. Za več informacij in prevzem podpisov lahko pokličete našega koordinatorja na terenu (041 856 623).

Zakaj referendum?

Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in gospodarsko. Oklepniki in ostalo orožje, ki ga nameravajo kupiti je namenjeno predvsem misijam v tujini. Kljub temu vlada hiti v največji orožarski posel v zgodovini Slovenije. Če zapravimo 780 milijonov evrov za orožje, ne bo denarja za javno zdravstvo, za domove za starejše, za stanovanja, kulturo, šport in razvoj. V trenutni krizi se je pokazalo, kako zelo pomembne so javne storitve za blagostanje ljudi.

  • Že desetletja zmanjkuje sredstev za ključne stebre socialne države in razvoj.
  • Že 12 let ni bil zgrajen noben javni dom za starejše.
  • V Sloveniji manjka več kot 9.000 stanovanj, a se kljub temu že 10 let v državnem proračunu ni našel niti en evro, s katerim bi Jani stanovanjski sklad gradil neprofitna stanovanja.
  • Med epidemijo se je ponovno pokazal pomen javnega zdravstva, razgalilo pa se je tudi katastrofalno stanje stavb in opreme, v katerih se izvajajo javne zdravstvene storitve in kronična kadrovska podhranjenost javnih zdravstvenih institucij.
  • Slovenija je na samem dnu po vlaganjih v raziskave in razvoj, saj zanje iz proračuna nameni zgolj 0,6 BDP, kar je krepko pod povprečjem EU (1,4 %).
  • Mnogi državljani in državljanke so se zaradi epidemije znašli v materialni stiski.

Medtem, ko ministra za obrambo in finance na hitro najdeta 780 milijonov za orožje, vlada ne more najti denarja za dostojne pokojnine, za financiranje javnih storitev, za gradnjo stanovanj za mlade družine, za raziskave in razvoj.

Ne nasprotujemo temu, da je vojska primerno opremljena za obrambo države. Nasprotujemo temu, da se kupuje oprema, ki temu ni namenjena. Več o referendumu in porabi javnega denarja za orožje si lahko preberete na www.780milijonov.si.

Naročnik oglasa: Stranka Levica

Tagi