Pokukali smo v skladišče radioaktivnih odpadkov na Brinju

Centralnemu skladišču radioaktivnih odpadkov na Brinju dovoljenje za nadaljnjih 10 let

Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost je 19. aprila letos podaljšala dovoljenje za obratovanje Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov na Brinju za nadaljnjih 10 let, saj so pregledi pokazali, da lahko objekt še naprej varno deluje. Upravljavec skladišča je Agencija za radioaktivne odpadke ARAO, ki s stalnimi tehničnimi izboljšavami skrbi, da se povečuje varnost objekta.

Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO), ki upravlja Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov na Brinju pri Podgorici, je v sredo, 23. maja 2018, pripravila ogled centralnega skladišča, na katerem so medijem in zainteresirani javnosti predstavili posodobitve skladišča in opreme v zadnjem obdobju, načrte za naslednje desetletje ter vplive skladišča in njihove dejavnosti na okolje.

Irena Daris predstavnica za odnosi z javnostmi pri ARAO, je najprej zbranim predstavila namen obiska ob dnevu odprtih vrat ter predstavila sogovornike, ki so predstavili delovanje in vpliv centra na okolje in zaščito. Tako so nekaj besed spregovorili mag. Sandi Viršek, direktor ARAO, Simona Sučič, vodja sektorja za obratovanje objektov ter dr. Metka Kralj, vodja službe za varstvo pred sevanji. Vabilo je bilo namenjeno novinarjem in drugi javnosti, povabilu pa so se odzvali tudi predstavniki Štaba Civilne zaščite Domžale,  poveljnik Marko Žagar, operativec Janez Kosirnik in Matija Podobnik, predstavnik za radiološke zadeve.

Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov na Brinju pri Podgorici so predstavili Irena Daris, dr. Metka Kralj, Simona Sučič in mag. Sandi Viršek.  

ARAO radioaktivne odpadke pa tudi naprave za široko porabo, ki vsebujejo radioaktivne vire sevanja in so zunaj uporabe (npr. ionizacijske javljalnike požara), prevzema, prevaža ter jih po potrebi obdela in pripravi za varno skladiščenje, zatem jih skladišči ter zagotavlja obratovanje centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov. Količine letno prevzetih radioaktivnih odpadkov so običajno majhne. Leta 2017 naj bi  ARAO prevzel 1,5 kubičnih metrov odpadkov. Tako je bilo konec leta 2017 v Centralnem skladišču radioaktivnih odpadkov (CSRAO) v Brinju uskladiščenih 90,4 kubičnih metrov trdnih radioaktivnih odpadkov bruto količine, kar pomeni radioaktivne odpadke vključno z embalažo, ohišji naprav, notranjimi pregradami ali absorpcijskim sredstvom. Skupna masa je bila 50 ton in skupna aktivnost 3,4 TBq. Ker je skladišče že 80-odstotno zapolnjeno, prostornino skladiščenih odpadkov zmanjšujejo s predelavo. Na ta način  so lani uspeli pridobiti 4 kubičnih metrov skladiščnega prostora.

Skladišče radioaktivnih odpadkov, ki ga danes imenujejo Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov, je bilo zgrajeno leta 1985 v sklopu Reaktorskega centra Instituta “Jožef Stefan”, za potrebe obratovanja Raziskovalnega reaktorja. Skladišče je začelo obratovati leta 1986 na podlagi uporabnega dovoljenja. Leta 1999, ko je ARAO postal izvajalec gospodarske javne službe ravnanja z radioaktivnimi odpadki, je bil hkrati opravljen tudi prenos upravljanja skladišča na ARAO. Skladišče je od takrat dalje namenjeno centralnemu zbiranju in skladiščenju nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, ki nastajajo v institucijah v medicini in raziskovalni dejavnosti ter industriji, pri tako imenovanih malih povzročiteljih. Takšen, centralizirano urejen način ravnanja z radioaktivnimi odpadki je priporočena mednarodna praksa.

Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov na Brinju pri Podgorici.

Od prevzema skladišča dalje je ARAO postopoma posodabljal objekt in urejal skladiščene radioaktivne odpadke ter se lotil obsežnejše rekonstrukcije objekta, ki se je končala leta 2004. Po končani rekonstrukciji je sledilo triletno poskusno obratovanje. V tem času so se sprejemi radioaktivnih odpadkov v skladiščenje opravljali na podlagi predhodno izdanih dovoljenj oz. odobritve upravnega organa. Dovoljenje za redno obratovanje skladišča je bilo pridobljeno 18. aprila 2008. Obratovanje je od takrat dalje potekalo v skladu z obratovalnimi pogoji in omejitvami. Izrednih dogodkov in nesreč ni bilo. Ob normalnih pogojih je skladiščna zmogljivost CSRAO 115 kubičnih metrov odpadkov, ki jo je mogoče ob ustreznih rešitvah povečati. Trenutna zasedenost skladišča je 80 %. ARAO nadaljuje opravljanje javne službe ravnanja z radioaktivnimi odpadki, ki nastajajo v medicini, raziskavah in industriji. Kot upravljavec je poskrbel za podaljšanje obratovalnega dovoljenja za centralno skladišče radioaktivnih odpadkov za nadaljnjih 10 let. Ocenjeno je, da če ne bo nepredvidenih dogodkov, bo v skladišču dovolj prostora za potrebe do leta 2022, ko je predviden začetek obratovanja odlagališča NSRAO in bo glavnina odpadkov iz centralnega skladišča v njem trajno odložena.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi