Poklicni gasilci CZR Domžale imajo nove sodelavce, ki bodo imeli posebno nalogo

Poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale se na svojih intervencijah, na katerih rešujejo življenja in premoženje, srečujejo z različnimi situacijami, ko je potrebno udeležencem nuditi tudi tolažbo. Tudi takšna njihova pomoč je izredno pomembna iz psihosocialnega vidika, saj so gasilci običajno prvi na kraju dogodka in tolažba za udeležene ter tudi priče je v tistem trenutku neprecenljiva. Še posebej ranljiva skupina so otroci, ki se pogosto znajdejo v takšnih situacijah, bodisi kot udeleženci ali pa kot priče. Prav za najmlajše je to izjemno travmatična izkušnja, posledice pa so lahko dolgoročne in imajo nemalokrat močan vpliv na otrokov razvoj.

Ker se poklicni gasilci CZR Domžale pri svojem delu velikokrat srečujejo s takšnimi primeri, so se odločili, da se bodo »kadrovsko« okrepili z novimi sodelavci, ki bodo imeli na intervencijah posebno nalogo. Plišasti medvedki se bodo s poklicnimi gasilci vozili v intervencijskih vozilih in pomagali pri tolažbi otrok, ki bodo udeleženi v prometnih nesrečah, požarih ali drugih nesrečnih dogodkih.

Andrej Jarc, direktor CZR Domžale nam je povedal, da se s takšnim situacijami, ko so udeleženi otroci, srečujejo zelo velikokrat. Tudi, ko so otroci samo priče nekemu dogodku. Da bi vsaj delno ublažili stres otrokom vpletenim v nesreče ter, da bi pridobili njihovo zaupanje in jih pomirili, so se odločili za nakup plišastih igračk. Na to jih je spodbudila tudi nedavna prometna nesreča v Domžalah, v kateri so bile udeležene tri punčke. So pa imeli po besedah Andreja Jarca, nekateri njegovi kolegi že v preteklosti s seboj igrače svojih otrok, s katerimi so želeli vsaj nekoliko omiliti negativne posledice travmatičnega dogodka. Takšno prakso oziroma akcijo s plišastimi igračami izvajajo tudi v drugih poklicnih gasilskih enotah po Sloveniji.

Seveda gasilci upajo, da medvedki ne bodo imeli veliko dela. Če pa ga že bodo imeli, bodo takrat opravili posebno delo.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi