Pogrešan je Bučko – papiga sivi žako, ki je odletela neznano kam. Jo je kdo videl?

Danes dopoldan je iz stanovanjske hiše na Viru pri Domžalah ušla papiga sivi žako, ki sliši na ime Bučko. Je izredno močna ptica v velikosti vrane, prepoznavna po značilnih širokih prsih. Po besedah lastnice, ki ga zelo pogreša, išče pa ga že ves čas neuspešno, je Bučko, ki je po vsej verjetnosti odletel proti Domžalam ali bližnjo okolico, izredno družaben, prav tako pa tudi govori. Je tudi obročkan.

V kolikor bi ga kdo videl ali pa ima morda kakršnokoli informacijo, naj pokliče na telefonsko številko 069 637 025 (Brigita). Lastnica bo izredno hvaležna vsake informacije o pogrešanem Bučku. Ker je sivi žako izredno inteligentna ptica se zaradi svoje varnosti po vsej verjetnosti nahaja na kakšni strehi ali drevesu. Po pripovedovanju lastnice je sivi žako slab letalec in se ponavadi nahaja v okolici enega kilometra od doma. Ko bo lačen ne bo več tako prestrašen, takrat bo tudi prišel v bližino ljudi. Če ga boste poklicali po imenu, se bo zagotovo odzval.

Sivi žako ali afriški sivi papagaj (Psittacus e. erythacus) je močna ptica, prepoznavna po značilnih širokih prsih. Sivi žako izvira iz tropskih deževnih gozdov ekvatorialne Afrike. Te ptice so svetlo do temno sive barve, imajo karminasto rdeče repe in črn kljun. Sivi žako je zelo inteligentna in družabna papiga. Doseže visoko starost, tudi do 70 let. Za ptico ima izjemne možganske sposobnosti. Sivi žako je poznan tudi kot izjemen govorec.

Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi