Zimski vrt – vse, kar vas zanima!

Zimski vrt je dodatek k hiši, ki je zasnovan tako, da v njem lahko uživamo, občudujemo okolico in se naužijemo veliko svetlobe. Ljudje se zanje odločajo vse pogosteje, saj imajo številne prednosti – vendar le, če je njihova zasnova pravilna.

Ali ste vedeli, da so se prvi zimski vrtovi pojavili v anglosaških državah že v 17. stoletju? In obdržali so se vse do danes, kar pomeni, da so zagotovo dobra naložba. Zakaj je temu tako, boste izvedeli v nadaljevanju.

Zimski vrt – prostor, kjer boste deležni obilo svetlobe!

Zimski vrtovi so postali zelo priljubljeni predvsem v 19. stoletju, ko sta postala jeklo in steklo lažje dostopna. Razvili so se iz pokritih teras in verand, ki so omogočale prijetno bivanje in druženje tudi v nekoliko slabšem vremenu.

Danes so zimski vrtovi pogosto že vključeni v zasnovo novogradnje. Njihova glavna značilnost so steklene stene in streha, ki jih podpira leseno ali kovinsko ogrodje, zaradi česar so znani po tem, da imajo veliko svetlobe.

Prednosti zimskega vrta, ki vas bodo prepričale!

Čeprav je zimski vrt zahteven projekt, pa nam preko celega leta ponuja udobno bivanje. Marsikdo ne more več brez njega, ko enkrat izkusi vse njegove prednosti:

  • Zimski vrt omogoča bivanje v vseh letnih časih. Ne glede na to, ali je zunaj dež, sneg ali sonce, boste v zimskem vrtu lahko užival v vseh letnih časih. Vedno bolj kakovostni materiali v kombinaciji z ustreznim prezračevanjem in ogrevanjem pripomorejo k največji kakovosti bivanja v vseh vremenskih razmerah.
  • Z zimskim vrtom pridobimo dodatno bivalno površino. Zimski vrt je pogosto dodatek jedilnicam in dnevnim prostorom, zato z njim na zelo enostaven in poceni način dobimo dodatno bivalno površino, ki jo lahko uporabljamo v različne namene.
  • Zimski vrt je vsestransko uporaben. Zimskemu vrtu z razlogom pravijo tudi steklena dnevna soba. Ljudje vanj pogosto postavijo sedežno garnituro ali jedilno mizo s stoli, zato hitro postane prijeten dnevni prostor za druženje med družinskimi člani ter s prijatelji in sorodniki. Prav tako pa se zimski vrt lahko uporablja tudi za pisarno, igralnico ali vanj postavite prezimne rastline.

  • Zimski vrt nam omogoča neposreden stik z naravo. Zaradi velikih steklenih sten in obilice svetlobe, imamo prijeten pogled na naravo in okolico hiše. S tem pa nam omogoča neposreden stik z naravo, kar nas napolni s pozitivno energijo, bivanje v domu pa je na ta način še bolj prijetno.
  • Zimski vrt zagotavlja prihranek v energiji. Zimski vrtovi so danes izdelani iz najbolj kakovostnih materialov, ki zagotavljajo maksimalno toplotno in zvočno izolacijo ter tesnjenje. Če pa je še pravilno načrtovan in umeščen, potem so lahko prihranki v energiji tudi do 30 %.

Načrtovanje zimskega vrta naj bo premišljeno

Odločitev je padla! Svoje bivalne prostore želite podaljšati v zimski vrt in že se sprašujete, kako. Naj vas na tem mestu opozorimo, da vam bo zimski vrt dobro služil le, če bo ta premišljeno zasnovan.

Umestitev k obstoječemu objektu

Z vidika prihrankov v energiji sta jugovzhodna in jugozahodna stran neba najbolj primerni legi za umestitev zimskega vrta. To načelo lahko brez težav upoštevamo, ko gre za novogradnje.

Če pa želimo, da je zimski vrt podaljšek naše dnevne sobe, ki je trenutno usmerjena na sever, potem nam ne preostane drugega, kot da zimski vrt postavimo na severno stran.

 

Pri postavitvi zimskega vrta je pomembna tudi ustrezna priprava tal. Ta morajo biti ustrezno toplotno in hidro izolirana, vse inštalacije pa je prav tako potrebno opraviti pred njegovo postavitvijo.

Kakovost konstrukcije in izbiro stekla

Za konstrukcijo zimskih vrtov se uporabljajo različni materiali, med najpogostejšimi so pocinkano jeklo, aluminij in les, pri čemer ima vsak od njih svoje prednosti in slabosti. Vsi profili in drugi elementi pa so običajno izdelani iz trpežnega aluminija.

Največ pozornosti je potrebno seveda nameniti steklenim površinam. Za streho se uporablja odporno trislojno steklo. Prva plast je kaljena in nudi zaščito pred mehanskimi poškodbami, druga plast nudi toplotno izolacijo, tretja pa preprečuje, da bi ob razbitju kosi padli v notranjost. Za stene se uporablja kaljeno ali termopan steklo, ali pa izberemo zvočno še bolj izolativno steklo.

Senčenje, prezračevanje in ogrevanje

Če želimo, da je bivanje v zimskem vrtu prijetno v vseh letnih časih, potem je potrebno poskrbeti za ustrezno senčenje, prezračevanje in ogrevanje. Za senčenje so nam na voljo različne vrste senčil. Za prezračevanje poskrbimo z ustrezno izbiro sistema odpiranja in zapiranja steklenih lamel. Za ogrevanje pa poskrbimo z ustrezno klimo ali centralnim sistemom ogrevanja.

Priporočamo vam, da načrtovanje zimskega vrta prepustite podjetju, ki ga bo izdelalo, saj bo na podlagi vaših želja in potreb poiskal najboljšo rešitev, zimski vrt pa vam bo na ta način najbolje služil.

Naročnik oglasa: MN STEKLO

 

Tagi