Zajchek WOODS: “Stvari naredim spontano, po intuiciji in brez pričakovanj”

Sebastjan Zajc iz Sv. Mohorja pri Moravčah, si nikoli ni predstavljal, da mu bo lesen metuljček, ki ga je v času novoletnih praznovanj dobil v dar, spremenil tako življenjsko, kakor tudi poslovno pot. Prejeto darilo je spodbudilo željo, ki je prerasla v iskanje možnosti, kako prijateljem ob praznovanju svojega 30. rojstnega dne podariti nekaj posebnega. Nekaj drugačnega. Kar ga je pritegnilo, pa je bilo na trgu dostopno po pregrešno dragih cenah, zato je sprejel odločitev, da se projekta loti drugače. »Na vsakem praznovanju, ki ga priredim, nekaj svojevrstnega naredim in povabljencem nekaj podarim. Ročno izdelan lesen metuljček je bila majhna pozornost in zahvala zanje. Naredil sem jih okoli sedemdeset. Rojstnodnevne fotografije so se po socialnih omrežjih kar vrstile in kmalu sem povsem presenečen ter nepripravljen prejel prva naročila.«

Počasi, korak za korakom, se je začela pisati zgodba o Sebastjanu, mlademu fantu iz Moravč, ki tako kot modni oblikovalci v svetu mode, iz lesa snuje artikle, ki jih prvenstveno nosijo ženske. Odločitev, da prične izdelovati dekorativne lesene izdelke za ženske, pa je prišla povsem naključno in spontano: »Na slamnikarskem sejmu sem imel stojnico in dekleta so me spraševala, ali imam morebiti kaj tudi zanje in ne le za moške. Vprašanja so bila vse pogostejša, naraščalo pa je tudi zanimanje«.

V Sebastjanu se je nenadoma prebudilo zanimanje in pa osredotočenost na iskanje izdelkov, ki bi pritegnili žensko pozornost. Povsem intuitivno, spontano in pogumno se je lotil iskanja in izdelovanja stvari, ki bi lahko bile všeč tudi ženskam. »Kar mi ni všeč, s čimer nisem zadovoljen, tega trgu ne ponudim,« je preprosto vodilo in načelo, ki ga spremlja že ves čas.

Bogat asortima najrazličnejših unikatnih izdelkov, ročno narejenih tako iz slovenskega, kakor tudi bolj eksotičnega lesa, različnih oblik in velikosti, so na trgu prisotne pod blagovno znamko »Zajchek WOODS«.

Navkljub močni konkurenci, mu agresiven pristop in vsiljiv nastop nista blizu. V uspehe čez noč osebno ne verjame, zato se stvari raje loti počasneje, vendar vztrajno in skladno z zmožnostmi, ki jih ima. »Sprva nisem bil tako zelo natančen, sčasoma pa sem postal vedno bolj zahteven, pozoren in pa kritičen, tako do sebe, kakor tudi do drugih. Jezi me, ko opazim izdelke, kjer niso spoštovane osnovne fizikalne značilnosti in pa upoštevane naravne karakteristike lesa, saj so le te ključnega pomena za zagotavljanje kakovosti izdelka«.

Ročno izdelanim unikatnim izdelkom, je v tem času dodal že marsikatero vgravirano sporočilo, ki je vedno opozarjalo na zgodbo, skrito v ozadju.

Ste mlad moški, ki zadnjih nekaj let izjemno uspešno ročno izdeluje in barva lesene dekorativne izdelke, ki jih nosijo ženske.

Izdelujem stvari, ki so mi všeč in za katere mislim, da bi jih ženske lahko nosile. Imam načela, po katerih se ravnam in glede katerih ne popuščam. Izdelek, ki sem ga naredil pred nekaj leti in mi takrat ni bil všeč, ga strankam nisem ponudil vse do tedaj, dokler mi ni postal vsaj malo vešč, da sem ga še malo izpopolnil in ga šele nato ponudil trgu.

Pod blagovno znamko Zajchek WOODS izdelujem večje in tudi manjše unikatne lesene izdelke, kot so: zapestnice, uhane, obeske za ključe, voščilnice iz lesa, lesene darilne škatle, lesene napise ter še mnogo drugih lesenih izdelkov, ki jih lahko stranke uporabljajo v vsakdanjem življenju ali pa ob posebnih priložnostih.

Vsak izdelek ima svojega kupca. Vsak artikel najde svojo stranko.

Res je. Nekoč sem naredil uhane v obliki superge. Na stojnici se je pojavilo dekle, ki si je želelo ravno tovrstne uhane, saj so ji bile superge izjemno všeč. Marsikaj naredim povsem za »foro«, za štos, in izdelek tudi vedno vzamem s seboj, saj nikoli ne vem, ali bom morda srečal stranko, ki ji bo ravno tovrstni izdelek všeč. Povsem brez pričakovanj, samo lepo se mi zdi.

Predstavljam si občutek veselja, ponosna in pa gratifikantnosti, ki preplavi človeka v trenutku, ko svojo umetnino, izdelek zagleda »na nekom drugem«?

Vsekakor. Zgodilo se je pred časom, ko sem v Ljubljani srečal gospodično, ki je nosila moj nakit. Na moje vprašanje, kje je to kupila, je odvrnila, da pri »Zajčku«. Ugotovila sva, da ni vedela, da sem jaz ta oseba, ki je izdelala nakit, ki ga nosi.

Zanimivo, kako mi je življenje ravno v pravem času ponudilo srečanja z ljudmi, ki so mi pomagali stopiti korak naprej. Moje izdelke so opazili mimoidoči, ki so me z vprašanji nagovorili k premisleku o naslednjem koraku. Našli so me ljudje, ki so mi tako ali drugače pomagali, me bodrili, spodbujali in krepili zaupanje vame in moje sposobnosti, ter mi sočasno pomagali, da sem prisluhnil instinktu, se prepustil navdihu in si upal narediti nekaj novega. Posamezniki, ki so mi predstavili svet podjetništva in mi z idejami, nasveti, predlogi in moralno podporo pomagali do širše prepoznavnosti.

Na začetku sem ogromno spraševal, se zanimal in pa gledal video vsebine, ki so prikazovale obdelavo lesa in izdelovanje izdelkov. Poleg tega imam veliko prijateljev, ki so tišlarji, pa tudi stric ima mizarsko delavnico.

Pišem se Zajc. Pred več kot desetimi leti sem prejel tablico, na kateri je pisalo Zajček. Svoje mesto je našla na polički v avtu in se tako vsa leta vozila z menoj. »Zajček hand made« je bilo prvo ime, o katerem sem premišljeval, vendar sva ga zaradi morebitnih kasnejših sprememb pri ponudbi, skupaj z oblikovalko spremenila in tako je nastal »Zajchek WOODS«.

Prepričana sem, da ste v teh nekaj letih v izdelke vgravirali najrazličnejša personalizirana in povsem unikatna sporočila, ki imajo vedno posebno vrednost. Vam je katero ostalo še posebej v spominu?

Sporočil in napisov je bilo v teh letih resnično ogromno in vsako je bilo posebno na svoj način. Spominjam se prijatelja, ki je za svojevrstno priložnost, posebno praznovanje želel in naročil izjemno vpadljivega lesenega metuljčka. Poiskal sem simboliko, ki ponazarja njegove želje in metuljčkom dodal Swarovski kristale. Izdelek so videli tudi drugi in kdor je želel kopijo, je bil razočaran, ker vsak izdelek je namenski in tudi zato unikaten.

Približuje se prvi november, ko bo misel na obisk grobov še toliko bolj izrazita in pogosta.

Kolegica me je nekoč nagovorila, da sem se prijavil na Štartaj Domžale. Odločil sem se prijaviti lesene sveče, ki imajo poleg angelčkov oziroma nagrobnih okraskov ekološko noto, saj prispevajo k zmanjšanju obremenitve okolja. Lesenih, ročno izdelanih izdelkov ne lakiram, ampak jih samo pobrusim, zaradi česar so lesene svečke, angelčki, vrtnice, križi in ostali izdelki iz nagrobnega asortimaja znamke Zajchek WOODS odlična trajnejša ekološka alternativa, ki je tako očarljiva za pogled, kakor tudi lepa okrasitev za grobove bližnjih.

Naravo je potrebno spoštovati in jo varovati. Veseli me, da je vsako leto več lesenih sveč, ki so na grobu lahko tudi 8 do 9 mesecev. Želim si prispevat k zmanjšanju obremenitve okolja s svečami in s tem narediti uslugo našemu planetu.

Sebastjanove izdelke si lahko ogledate v spletni trgovini www.zajchekwoods.si, kjer lahko izdelke tudi naročite. Spremljate pa ga lahko tudi na Zajchek Woods FB strani in Zajchek Woods Instagram profilu. Lahko pa ga pokličete na telefonsko številko 040 365 220 ali mu pišete na e-naslov zajchek.woods@gmail.com.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv Sebastjan Zajca

Tagi