Vse, kar morate vedeti o spirulini – hranilni moči modrozelene alge

Spirulina, čudežna alga, ki jo mnogi označujejo superživilo, je prava zakladnica hranil, ki je pritegnila pozornost mnogih zdravstvenih strokovnjakov in ljubiteljev zdrave prehrane po vsem svetu.

Spirulina ni le običajna alga. Je ena najstarejših oblik življenja na Zemlji in je bila delno odgovorna tudi za proizvodnjo kisika v naši atmosferi, kar je omogočilo razvoj izvornih oblik življenja na planetu.

Ta alga je cianobakterija, znana kot modrozelena cepljivka. Energijo proizvaja preko fotosinteze, zaznamujejo pa jo značilne zelene (klorofil) in modre (fikocianin) barve. Je mikroalga v obliki spirale, naravno pa se naseljuje v toplih, sladkovodnih jezerih in vodi daje značilno modro-zeleno barvo.

Je eden redkih organizmov, ki uspeva v vodah z visokim pH, kar zagotavlja njeno sterilno okolje. Že starodavne civilizacije v Južni Ameriki in Afriki so poznale njene koristi, organizaciji ZN in WHO pa sta jo prepoznali kot ključno hranilo zaradi njenih esencialnih hranilnih vrednosti.

Njeno izjemno hranilno vrednost pa je prepoznala tudi NASA in jo vključila v prehrano astronavtov za oskrbo z vitalnimi hranili na odpravah v vesolju.

Izjemna hranilna vrednost in koristi za zdravje

Zdravstvene koristi spiruline potrjuje mnogo znanstvenih študij, ki dokazujejo, da je ta mogočna mikroalga bogata z beljakovinami, vitaminom A in železom. Vitamin A je ključnega pomena za naše telo, saj podpira delovanje našega imunskega sistema, skrbi za naš vid, kožo in sluznico.

Spirulina vsebuje tudi vitamin B12, ki pomaga pri tvorjenju rdečih krvnih celic in se s tem bori proti utrujenosti. Bogata z železom, ta čudežna alga telesu lahko pomaga pri prenosu kisika, energijski presnovi in podpori imunskemu sistemu.

Med ključnimi hranili v njej so še:

  • betakaroteni (vitamin A),
  • gama-linolenska kislina (vitamin F),
  • beljakovine,
  • vseh 8 esencialnih aminokislin in skupaj 18 aminokislin,
  • kalcij in magnezij (vrednosti, primerljive z mlekom),
  • vitamin E (količina, podobna pšeničnim kalčkom).

Z 10 g zaužite spiruline telo nahranimo z

  • 83 % dnevne potrebe po železu,
  • 30 % potrebe po vitaminu B2,
  • 25 % potrebe po vitaminu B1,
  • 4-krat več kot dnevno potrebo po vitaminu A.

Pozitivni učinki spiruline na telo

Spirulina ima številne dokazane terapevtske lastnosti. Med drugim krepi imunski sistem in se bori proti virusnim okužbam, deluje protivnetno in protibakterijsko, prispeva k zdravju srca in ožilja ter pomaga pri težavah, kot so alergije, astma, visok krvni tlak in uravnavanje krvnega sladkorja.

Ob tem tudi zmanjšuje škodljiv holesterol, zavira apetit in spodbuja boljšo presnovo.

Fikocianin, ki daje spirulini njen značilen modri odtenek, je tudi antioksidant, ki ščiti pred prostimi radikali in krepi imunski sistem.

Zakaj bi spirulino morali vključiti v svojo prehrano?

Zaradi svoje impresivne hranilne sestave ta čudežna alga nudi številne zdravstvene koristi. Od podpore pri krepitvi imunskega sistema, zmanjšanju utrujenosti, do izboljšanja kakovosti kože in vida – spirulina je resnično vsestranska moč narave!

Priporoča se tistim, ki hujšajo, saj med dietami zagotavlja vsa potrebna hranila. Pomemben dodatek je lahko tudi pri otrocih, ki ne zaužijejo dovolj zelenjave, in najstnikih v obdobju hitre rasti. Športniki in aktivni posamezniki pa spirulino uporabljajo za dodatno energijo in vzdržljivost.

Če povzamemo, primerna je za:

  • Hujšanje: spirulina zagotavlja esencialna hranila med dietami in izboljšuje prebavo ter absorpcijo hranil.
  • Otroke: nadomešča hranila iz zelenjave, ki jih otroci pogosto ne zaužijejo dovolj.
  • Najstnike: v obdobju hitre rasti zagotavlja potrebna hranila za zdrav razvoj.
  • Športnike in aktivne posameznike: povečuje energijo in vzdržljivost ter pomaga pri fizični in psihični izčrpanosti.
  • Zaposlene in osebe pod stresom: spirulina pripomore k boljšemu spopadanju s stresom in ščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja.

Eko-certificirana moč spiruline Institut.O

Pri nakupu prehranskih dodatkov je pomembno posegati po kakovostnih in zaupanja vrednih izdelkih. Takšna je spirulina, uporabljena v prehranskem dopolnilu Spirulina Institut.O, ki se lahko pohvali z EKO certifikatom, kar zagotavlja njeno čistost in kakovost.

Ta spirulina ne vsebuje škodljivih težkih kovin ali strupov, primerna pa je za vse – od otrok do vrhunskih športnikov! V obliki tablet predstavlja priročno obliko stisnjene alge, ki omogoča lažje zaužitje brez okusa alg.

Dnevno se priporoča zaužitje 2 tablet, kar je enako 2 g spiruline, zaužije pa se lahko z vodo ali sokom. Tablete lahko zdrobimo in dodamo v smoothie ali sok, potresemo po solati, zamešamo v omake ali uporabimo pri kuhanju ob koncu termične obdelave, da ohranimo njena hranila.

Če se ste odločili to superživilo vključiti v svojo prehrano, začnite počasi. Prilagodite odmerek glede na svoje potrebe in opazujte svoje telo. Ne pozabite pa, da je kakovost ključna – vedno izberite spirulino od zaupanja vrednega vira, katerega kakovost je strokovno preverjena. Izberite Spirulino Institut.O.

Naročnik oglasa: Institut.O

 

Tagi