Več kot 10.000 najljubših barv JUPOL Gold

Barve, ki si jih v našem domu premišljeno izbiramo za osvežitev zidnih površin, imajo veliko moč in v bivalnih prostorih pomembno vplivajo na naše razpoloženje in počutje. S svojimi čutili jih zaznamo takoj, ko vstopimo v prostor, čez dan in zvečer pa jih čustveno lahko tudi povsem drugače doživljamo. Ljudje svojo naklonjenost posameznim barvam izkazujemo že pri izbiri svojih oblačil in modnih dodatkov, v bivalnih prostorih, kjer preživljamo večino časa, pa svoje načrte pri prenovi prostorov uresničujemo s skrbno in pazljivo izbiro odtenkov, ki nas bodo vsakodnevno razveseljevali in nam vlivali veliko mero optimizma.

Prostore, v katerih bivamo, lahko z barvami obogatimo, estetsko urejamo in si jih prilagodimo glede na lastne želje. Pri oblikovanju prostora nianse prilagajamo zlasti velikostim stenskih površin, upoštevati pa moramo še barvno usklajenost z obstoječimi talnimi oblogami, pohištvom, tekstilijami ter drugimi dodatki, saj morajo barvni odtenki teh elementov lepo sovpadati. Kljub temu nam daleč največ svobode pri izbiri popolne barvne nianse dopuščajo stenske površine, zato bo JUPOL Gold, ki vam ponuja več kot 10.000 barvnih odtenkov iz celotnega spektra barvnega kroga, prava izbira za barvito osvežitev vašega doma. Niansiranje je mogoče po barvni karti JUB Favourite feelings ter barvnih lestvicah RAL in NCS, če pa ste med tistimi, ki radi sami ustvarjate povsem unikatne barve, pa so vam na voljo tudi naši Dipi Super color in Dipi koncentrati.

Optični učinki barve v prostoru

Barve so eden pomembnejših gradnikov oblikovanja prostora, tako na področju arhitekture kot tudi notranje opreme. Pri izboru popolnih barvnih odtenkov nas na eni strani vodijo ustaljena likovna pravila, na drugi pa osebne preference barvnih nians, ki so nam najljubše. V svojem domu lahko tako z barvami pričaramo posebno vzdušje ter z njimi poudarimo velikost in samo namembnost prostora. Tako na primer tople barve prostor navidezno zmanjšajo ter zbližujejo elemente, ki se v njem nahajajo, hladne pa jih optično oddaljujejo, tako da je prostor videti večji, kot je v resnici. Ob izbiri barv in načrtovanju barvnih kombinacij je vedno treba upoštevati še samo osvetlitev prostora, saj je učinek obarvanosti prostora odvisen tako od umetnih kot tudi naravnih svetlobnih virov. Povsem unikaten prostor lahko dodatno ustvarite še z dekorativno obdelavo notranjih površin in z njo dosežete želeni atraktivni in modni videz, ki bo dal vašemu domu svojevrsten pečat.

Ne glede na spol ter generacijo, ki ji pripadamo, si vsak od nas izbere spekter priljubljenih barv, ki tudi v naših prostorih izražajo našo osebnost in vplivajo na naše počutje.

Psihologija barv in učinki barv v prostoru

Majhne in temne prostore lahko optično povečamo s hladnimi svetlimi toni, kot sta na primer svetlo modra barva za stenske površine ter bela za strop, saj dajeta vtis prostornosti in zračnosti. Nasprotno lahko večje prostore s stenami v toplih in temnejših odtenkih ali v kombinaciji različnih barv in velikih vzorcev optično zmanjšamo ter jih naredimo bolj prijetne. Podolgovate prostore, kot so hodniki, lahko navidezno skrajšamo tako, da najbolj oddaljeno steno prebarvamo v temnejšem tonu ali s toplo barvo, ki nam jo optično približa. Visok strop bo navidezno nižji, če boste zanj izbrali svetel, topel odtenek, učinek pa bo še večji, če bo prebarvan s temno toplo barvo.

Za sestavljanje barvnih kombinacij v prostoru je dobro poznati nekaj osnovnih značilnosti barv:

  • Rumena barva predstavlja kreativnost in izžareva vedrost in svetlost, zaradi česar te odtenke povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo.
  • Zelena je barva potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnotežje. Izbrani zeleni odtenki nas lahko hkrati umirjajo ali poživljajo.
  • Modra barva izžareva modrost in razvoj. Povezuje nebo in vodo ter nas vodi v razmišljanje, svobodo in globino. Poznamo jo tudi v vlogi avtoritete, čistoče ter zaščite.
  • Oranžna barva pomaga spodbujati našo ustvarjalnost ter hkrati odseva udobje, okus, aktivnost, komunikacijo ter navdih.
  • Vijolična je barva inteligence in čustev. Izraža občutek razkošja, prestiža, ženstvenosti ter hkrati nežnosti.
  • Rdeča barva izraža strast, drznost ter hkrati nevarnost. Pomeni energijo, vitalnost, hitrost in dinamičnost.
  • Rožnata je barva zabave, igrivosti, pozitivizma, nežnosti in ženstvenosti.
  • Zlata in srebrna barva izražata hlad in dragocenost ter temu posledično predstavljata prestiž.

Naročnik oglasa: JUB d.o.o.

 

Tagi