V kemični čistilnici Depala vas d.o.o. so strokovnjaki za čiščenje širokega asortimaja spalnega programa

Kljub temu, da zima še ni rekla zadnje besede in da naj bi nas po napovedih čakalo še precej nestanovitno vreme, je sezonska menjava garderobe tako rekoč pred vrati. Marsikdo se ob pogledu na kup volnenih ter pernatih odej, vzglavnikov, nadvložkov sprašuje, kako jih najbolje očistit in shranit pred naslednjo uporabo? Pred vrati so tudi prazniki in številne priložnosti za nošenje slavnostnih oblačil, ki bodo vsekakor potrebovala primeren tretma, ob spremljajočem občutku pomanjkanja časa za iskanje primerne čistilnice, ki je ob tovrstnih priložnostih nekakšna stalnica.

Odpravili smo se v Depalo vas na naslov št. 5 in se pogovarjali z gospo Bredo Smolnikar, lastnico kemične čistilnice Depala vas d.o.o., ki z uigrano in strokovno podkovano ekipo sodelavcev z dolgoletnimi izkušnjami, z veseljem priskoči na pomoč strankam pri čiščenju najrazličnejših vrst tkanin. Zanimalo nas je, katere artikle sprejemajo v kemično čiščenje in s kakšnimi sredstvi jih čistijo? Na kaj naj bodo stranke pozorne pri ravnanju z različnimi tkaninami in v čem je prednost čiščenja v kemični čistilnici?

Simboli na etiketah so namensko priloženi. Imate občutek, da jih potrošniki upoštevamo, oziroma jih znamo brati in se glede na napisano tudi ravnamo? Ali raje ubiramo kakšne bližnjice? Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri ravnanju in vzdrževanju oblačil?

Etikete so na izdelkih prišite zato, da kupec in predvsem tudi čistilec lahko hitro brez dodatnih preiskav ugotovi surovinsko sestavo izdelka in način čiščenja in vzdrževanja. Če na izdelku ni etikete, čistilec ne more biti odgovoren za način čiščenja. Ko izdelek kupite, vedno poglejte na etiketo in si dajte od prodajalca razložiti tudi, kakšno naj bo vzdrževanje artikla, ki ga kupujete! Nikoli ne odstranjujte etiket!

Kemično čiščenje različnih oblačil, foto: Kemična čistilnica Depala vas d.o.o.

Marsikdo lahko doživlja strošek čiščenja v kemični čistilnici kot nekaj, čemur bi se raje izognil in se po pomoč raje zateče na spletne forume, upajoč na izkušnje in nasvete drugih. Kdaj je vseeno bolje zaupati profesionalnim metodam čiščenja? Brala sem namreč, da se pri trdovratnejših madežih, ki jih odstranjujemo doma, nehote pripeti kontra efekt, kjer namesto odstranitve madeža, pride do kemične vezave v tkanino. Je temu res tako?

Če čistimo sami, velikokrat madež samo še močneje vtremo v material in je bolje, da se tega nestrokovno ne lotevamo. Pri tem lahko odstranimo tudi osnovno barvo, saj tudi barve materialov niso več zadosti kvalitetne in blago zelo hitro posvetli. Tudi sam material lahko poškodujemo. Zadnja leta, ko uvažamo iz azijskih dežel, je bolje, da čiščenje prepustimo strokovnjaku. Lahko pride do razbarvanja, do prevelikega krčenja in drugih sprememb.

Katere so prednosti čiščenja v kemični čistilnici v primerjavi s čiščenjem, ki ga lahko opravimo doma?

Vsekakor je to strokovnost in pa stroji, naprave in pripomočki, ki jih v čistilnicah, za razliko od potrošnika, mi imamo. Zaradi malomarnosti pri izdelavi in pri uvozu iz azijskih dežel, pa zmeraj pogosteje opažamo nekvalitetne izdelke, kar včasih v Evropi nismo poznali.

Katera vrsta tkanin je še posebej priporočljiva za profesionalno čiščenje v kemični čistilnici in kaj stranke najpogosteje prinesejo?

Že na prišiti etiketi zmeraj piše, kje in na kak način naj se izdelek čisti in vzdržuje (ali ga lahko peremo, kako naj ga peremo, ročno ali strojno, ali je potrebno samo kemično čiščenje). Včasih je kje zapisano, da se izdelek ne more čistiti. Take izdelke zavračajte in jih ne kupujte! Pazljivi bodite tudi na različne dodatke, ki tako radi pri čiščenju odpadejo, se odlepijo, pobledijo, spremenijo obliko in barvo!

Kaj ste opazili skozi leta, tako glede same sestave oblačil, kakor tudi njihove kakovosti? Imate morebiti občutek, da se vse pogosteje vračamo k iskanju tekstila, kot je bil nekoč, kar pomeni, da iščemo oblačila preteklih generacij?

Naravni materiali postajajo dragi, čeprav smo najbolj zdravi in zadovoljni, če smo oblečeni v bombaž, lan, volno, svilo. Današnji sintetični in umetni materiali so bolj enostavni za nošenje, manj se tudi čistijo, saj zaradi stroška izdelkov ne nosimo v čistilnico, včasih kakšna pernata sintetična debela bunda po koncu sezone kar »sama« stoji, tako je že umazana, vendar se skoraj vedno da tudi zelo lepo očistiti. Vsekakor smo bili nekdaj oblečeni v zelo kvalitetna oblačila, saj je bila tako slovenska kot tudi vsa druga evropska industrija na izjemno visokem nivoju.

Prenos izdelave na druga tuja neevropska področja, zaradi nižjih stroškov, se nam zdaj vrača kot bumerang. Ljudje imajo tudi dosti več težav s problemi na koži, ki zavrača umetno blago, saj to slabo vpliva na človeško telo. Vsekakor je zavedanje, da naravni materiali na človeka delujejo zdravo in sproščujoče, vsak dan bolj prisotno. Problem je v ceni, pa tudi v škodi, ki smo si jo naredili, ko smo strokovnjake odrinili, tovarne zaprli in se specializirali na hitro, nestrokovno, tujo sintetično izdelavo.

Stranke lahko v kemično čistilnico Depala vas d.o.o. prinesejo na kemično čiščenje tudi volnene ter pernate odeje, vzglavnike, nadvložke in celo lamelne in plise zavese. Kdaj priporočate čiščenje asortimaja, katerega uporabljamo pretežno sezonsko?

Res je. Imamo zadosti velike stroje, da debele pernate, puhaste odeje (tuhne), nadvložke, vzglavnike itd. lahko kvalitetno in tudi hitro očistimo (tudi v enem dnevu, kadar se mudi). Stranke včasih sploh ne vedo, da vse te posteljne artikle čistimo, pa tudi nerodno jim je, ker otroci in starejši ljudje, pa tudi živali, kadar nam uidejo na posteljo, močno umažejo posteljnino, ki se je doma ne more čistiti.

Pranje blazin, odej s puhom in polnili, posteljne prevleke, foto: Kemična čistilnica Depala vas d.o.o.

Mi pa brez problemov vse te posteljne komade očistimo, operemo, madeže pobelimo, da je vse spet kot novo.

Smo tudi strokovnjaki za čiščenje zaves, tudi lamelnih in plise zaves. Kadar stranka sama ne more zaves sneti, to naredimo mi. Stranke nam te vrste artiklov običajno nosijo pred velikimi prazniki, pred veliko nočjo in pred božičem, kadar pa se zgodi »nesreča«, pa seveda tudi čez leto. Te artikle čistimo skozi vse leto.

Čiščenje lamelnih zaves z demontažo in montažo, foto: Kemična čistilnica Depala vas d.o.o.

Čiščenje oblačil je pogosto občutljivo področje. S kakšnimi vprašanji in željami se stranke najpogosteje obračajo k vam?

Predvsem nas pokličejo, kadar se jim zgodi kakšna nesreča, kadar se polijejo po oblačilih s kakšno tekočino ali kadar potrebujejo kakšen nasvet v zvezi s posteljnino, saj se pravzaprav ne ve dosti o tem, da se nadvložki, puhaste ali pernate odeje, vzglavniki in drugo sploh čisti in pere. Kličejo nas tudi za čiščenje lamelnih in plise zaves, za kar smo strokovno usposobljeni.

Čistilnica nadvložkov, posteljnih prevlek, preprog, foto: Kemična čistilnica Depala vas d.o.o.

Ali lahko priskočite na pomoč tudi strankam, ki potrebujejo čiščenje oblek za najrazličnejše slavnostne priložnosti, pomembne jubilejne dogodke ali delovne uniforme? Kaj pa morebiti usnjene motoristične jakne, usnjene hlače, čevlje?

Čistimo vse vrste večernih oblek in slavnostnih oblačil, belih dolgih poročnih oblek idr. Čistimo tudi preproge in usnje. Čevljev ne čistimo.

Vse več je alergij na različna čistilna sredstva, prav tako pa se vse pogosteje opozarja na skrb za varovanje okolja. Kakšna čistilna sredstva uporabljate pri delu v vaši kemični čistilnici?

Imamo sodoben kvaliteten stroj za kemično čiščenje, prijavljen in skrbno sleden od slovenskih strokovnih služb za varovanje okolja. Vsako leto moramo oddati poročilo o količini očiščenega blaga, spremlja se nabava kemikalij. V povsem zaprtem kemičnem stroju delamo s perkloretilenom. Specialna sredstva za detašuro uporabljamo v zelo majhnih količinah pri odstranjevanju specialnih madežev na detaširnem stroju.

Na kakšen način si želite, da bi vas stranke prepoznale? Na kaj ste se pri vašem delu najbolj osredotočili? Kaj vas pri vašem delu najbolj veseli? Kakšni so bili razlogi, ki so botrovali k sprejetju odločitve za odprtje kemične čistilnice v Depali vasi in kakšna je pot za pridobitev ustreznih znanj in izkušenj.

Imamo dolgoletne izkušnje s čiščenjem in tudi ustrezno izobrazbo (diploma Fakultete za naravoslovje in tehnologijo, tekstilni oddelek). Delali smo v Domžalah, na Rodici, v Kranju, Črnučah in Ljubljani, zdaj smo že precej let v Depali vasi, prvič v lastni čistilnici. Veseli smo, da končno lahko delamo na svojem in pod svojo streho.

Ljudje ne hranijo in ne nosijo več oblačil dolga leta, kot so jih prej. Veliko oblačil se hitro, včasih že po eni sezoni, zavrže. Današnji umetni sintetični izdelki, ki jih odvržemo, bodo bremenili naravo, saj ne bodo razpadli. Nekaj od tega se bo ponovno vrnilo kot novi predelani izdelki na tržišče. Prihodnost gotovo ni rožnata.

Delo v čistilnici je po toliko letih za nas rutina, a še vedno doživimo kakšno presenečenje. Naj za konec navržemo ljudem našega kraja, naj vsaj poleti oblačijo bombažna in lanena lahka oblačila, ki jih brez problema lahko perejo doma, umikajo naj se neprepustnim umetnim sintetičnim in samo na oko prijetnim materialom. Vse drugo jim z veseljem in strokovno očistimo v naši kemični čistilnici v Depali vasi.

Naša čistilnica se nahaja v Depali vasi ob cesti poleg Pekarne Jurček. Pokličete pa nas lahko tudi na telefonski številki: 01-7241-657 in 051-610-280.

Vabljeni!


Naročnik oglasa: Kemična čistilnica Depala vas d.o.o.

Tagi