V Gostilni Pri Jurju v Preserjah se vsak petek vrti

Že od nekdaj pravijo, da je lev kralj živali. Pravi poznavalci in ljubitelji domačega pa tej trditvi zagotovo ne bodo prikimali. Po njihovem mnenju je to samo v risankah in pravljicah. Kralj živali je namreč za njih nekdo drug. In kdo bi to lahko bil?

Govorimo o pujsih. Saj veste tisti lepo rejeni, ko iz njih nato nastanejo klobase, pečenke, zrezki in še marsikaj. Mogoče se že sedaj komu pri prebiranju teh vrstic »cedijo« sline. Zato vas moram opozoriti, da se vam bodo v nadaljevanju še bolj. Ni jih namreč malo, ki prisegajo na pečenega odojka, ki se za to priložnost kar nekaj časa vrti na ražnju, da je takšen kot mora biti za prave poznavalce te priljubljene jedi.

Ker je s pečenjem odojka kar veliko dela, porabi pa se tudi veliko časa, je redko na jedilnikih v gostilnah. Gostilna Pri Jurju v Preserjah je ena izmed redkih gostiln v domžalski občini, ki poskrbi, da je enkrat na teden na njihovem jedilniku pečeni odojek. Petki so tisti dnevi v tednu, ko si Pri Jurju v Preserjah lahko privoščite lepo zapečenega odojka, ki ga spečejo doma na ražnju. Za mnoge njihove goste, ki so ljubitelji odojka, je tako petek postal nekakšno romanje k Jurju, kjer si privoščijo svojo porcijo odojka. Nekateri pa še kakšno porcijo vzamejo tudi za domov, da je priljubljena jed na jedilniku tudi naslednji dan.

Gostilna Pri Jurju v Preserjah je gostilna z dolgo tradicijo. Že mnogo let jo vodita Grega in Marjeta Repanšek, pri delu pa jima pomagajo tudi njuni trije sinovi. Pri Jurju so znani po izvrstnih malicah, saj vsak dan od ponedeljka do petka nudijo od tri do štiri vrste malic, ob sobotah pa dve vrsti malic. Ljubitelji piščanca dobro vedo, da so ob sredah za malico tradicionalno na jedilniku pečeni piščanci, ki jih za to priložnost spečejo v ražnju. Seveda imajo vedno na razpolago tudi alla cart ponudbo. Nudijo pa tudi kosila in praznovanja za zaključene družbe, ki lahko v novem ambientu gostilne preživijo prijetne trenutke ob dobri hrani in pijači. Poleg gostilne se nahaja tudi lep pokrit vrt obdan z zelenjem, ki ob toplih dnevih nudi prijetno zavetje.

Gostilno Pri Jurju lahko obiščete od ponedeljka do petka med 7.00 in 22.00 uro, ob sobotah med 7.00 in 16.00 uro (v primeru rezervacije pa tudi dlje). Ob nedeljah pa nudijo nedeljska kosila in sicer po predhodnem naročilu.

Za konec pa moram seveda še enkrat spomniti na lepo zapečenega in hrustljavega odojka, ki si ga lahko privoščite Pri Jurju vsak petek od 17. ure dalje. Pa dober tek!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi