Tudi Rodex se je odločil za izgradnjo sončne elektrarne

Pri podjetju Rodex d.o.o. srčno verjamejo v skrb za okolje, trajnostni razvoj in samooskrbo. Tako so se pred letom dni odločili sprejeti dodatne izzive in s pomembno investicijo, v duhu okoljevarstvenih trendov z uporabo okolju prijaznih tehnologij ter obnovljivih virov energije, narediti dodaten korak v prihodnost.

Izgradnja sončne elektrarne predstavlja dragoceno naložbo, s pomočjo katere bo podjetje Rodex kmalu in v pomembnem deležu postalo samooskrbno z elektriko, ki jo potrebuje za svoje delovanje. Odločitev o pridobivanju zelene energije, s pomočjo lastne sončne elektrarne, jim bo v občutni meri znižala stroške elektrike. Namreč, samooskrbni delež bo v dobrih pogojih predstavljal kar 2/3 elektrike, ki jo v podjetju Rodex porabijo za lastno delovanje.

O izbranem izvajalcu, postopku izgradnje, lastnostih in pa specifikah sončne elektrarne, namenjene samooskrbi z električno energijo podjetja Rodex smo se pogovarjali z Janom Rodetom, vodjo prodaje vozil.

Vprašanja o skrbnem ravnanju z okoljem, vključujoč uporabo okolju prijazne tehnologije in pa obnovljivih virov energije, postajajo vse bolj aktualna. Ozaveščenost postaja vse večja, ponudba alternativnih načinov pridobivanja obnovljivih virov energije vse bolj razvejana in široka, zato je samo vprašanje časa, kdaj bodo tovrstni ukrepi prevladali dosedanje.

Kaj vas je spodbudilo k investiciji v izgradnjo sončne elektrarne?

Glavni razlog za postavitev sončne elektrarne je bila želja narediti korak naprej v smeri samooskrbe. V zadnjem času smo opazili povečano povpraševanje ter porast prodaje električnih in hibridnih vozil Peugeot.

Naš odgovor na tovrstni trend je bil v povečanju zalog in pa razpoložljivosti električnih vozil v našem voznem parku. Skladno z zanimanjem in večanjem zalog, pa se je v zadnjem času povečala tudi poraba elektrike. S postavitvijo elektrarne pa lahko tovrstno povečano porabo elektrike pokrijemo s sončno elektrarno.

Omenjena investicija predstavlja dolgoročno naložbo za podjetje Rodex, prepričani pa smo, da se bodo prednosti in učinek tovrstne naložbe vsekakor pokazali v prihodnje. Pričakujemo in ocenjujemo, da se bo povpraševanje po električnih vozilih še povečalo, zato nam bo sončna elektrarna v izjemno pomoč.

Po kakšnem ključu ste iskali in izbrali izvajalca del ter koliko časa je minilo od ideje do končne realizacije projekta?

Projekt postavitve sončne elektrarne je trajal slabo leto dni. Od izbire ponudnika, do ureditve vse potrebne dokumentacije in same postavitve ter zagona elektrarne.

Ob potrditvi odločitve za postavitev sončne elektrarne za namen samooskrbe, smo se marca 2021 lotili iskanja ponudnikov na trgu. Ključnega pomena pri izboru so bila priporočila drugih, cene in pa seveda dodatne vrednosti, kar je v našem primeru pomenilo ureditev vse potrebne dokumentacije. Izbrani izvajalec projekta je tako v našem imenu opravil nabor vse potrebne dokumentacije, tako za postavitev elektrarne, kakor tudi oddajo vloge za subvencijo. Sledili so preračuni glede števila fotonapetostnih modulov, ki jih lahko postavimo na streho in pa njihova natančna postavitev. Ob potrditvi načrtov postavitve in pa naročilu modulov, je bila na vrsti montaža. Opravljena je bila v decembru 2021. Ob zaključitvi glavnih del, je bilo na vrsti urejanje vlog za subvencijo in pa priključitev elektrarne.

Največji časovni zalogaj je bila priprava dokumentacija, zato bi se znova radi zahvalili izvajalcu Elbos d.o.o., ki je vse to uredilo za nas.

Kakšne so lastnosti in pa specifike sončne elektrarne, ki bo v pomembnem deležu pomagala pri samooskrbi z elektriko, ki jo podjetje Rodex potrebuje za svoje delovanje?

Našo sončno elektrarno enačimo s posaditvijo 498 dreves. Specifike elektrarne so v njeni moči kar 35kW za kar poskrbi 96 fotonapetostnih modulov, vsak moči 365 W, ki v celoti pokrivajo cca 200m2 površine strehe. Za pretvorbo iz enosmerne v izmenično napetostjo skrbi pretvornik SolarEdge 17kW. Predvidevamo letno proizvodnjo 20.000kWh.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Rodex d.o.o.

 

Tagi