Subvencija fasade iz Eko sklada za fasade

Obnova ali izdelava fasad ne rabi biti v celoti vaš strošek. Ali ste vedeli, da vam je na voljo subvencija iz Eko sklada? V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti o subvencioniranju, kdo je do njega upravičen in kako do njega.

Kaj je Eko sklad?

Eko sklad zagotavlja finančne spodbude v obliki ugodnih kreditov, nepovratnih sredstev, subvencij in jamstev za naložbe, ki prispevajo k učinkovitejši rabi energije, uporabi obnovljivih virov energije ter zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in drugih onesnaževalcev. Med projekti, ki jih financira Eko sklad, je tudi gradnja in obnova energetsko učinkovitih stavb, k čemur sodi tudi obnova fasad starejših objektov.

Koliko znaša subvencija?

Kadar govorimo o subvenciji, to ne pomeni, da bo ta krila celoten strošek. Eko sklad prispeva le 20 %, kar pa je za izdatek, kot je fasada, kar precejšen prihranek pri izdelavi fasade. V občinah Maribor, Ljubljana, Celje, Kranj, Murska Sobota, Novo mesto, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje je mogoče pridobiti tudi subvencijo za 50 % stroškov fasade. Eko sklad subvencija za fasado pokriva stroške nakupa in vgradnje fasadnega sistema, postavitev gradbenega odra, hidroizolacijo temeljev, nakup in gradnjo vgradnjo toplotne izolacije podzidka, izravnavo in odstranitev ometa ter demontažo, nakup in vgradnjo okenskih polic in obdelavo špalet. V poštev pridejo tudi vsi ostali stroški, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.

Kdo je upravičen do subvencije?

Osnovno sofinanciranje je na voljo etažnim lastnikom v večstanovanjski stavbi, pridobi jo lahko tudi najemnik s soglasjem lastnika. Sofinanciranje je na voljo tudi imetnikom stavbne pravice na nepremičnini in vsaki fizični osebi, ki je hkrati investitor in lastnik objekta. To pomeni, da se sofinancira tudi obnova fasade stare hiše ali hidroizolacija stare hiše. Subvencijo lahko pridobijo tudi pravne osebe.

Kako do Eko sklad subvencije za obnovo hiše?

Postopek za pridobite subvencije je enak za vse. Najprej je treba samostojno ali s pomočjo izbranega fasaderstva pravočasno oddati vlogo za sofinanciranje ter priložiti zahtevane priloge. V primeru ugodno rešene vloge in prejema subvencije bo rok za zaključek izvedbenih del 9 mesecev od dokončnosti odločbe. Prejem odločbe o sofinanciranju traja približno 7 mesecev, nakazilo subvencije pa se izvede v 60 dneh od vročene odločbe. Če vam zdi postopek zahteven in predolg, vam pri izpolnjevanju pomaga izbran ponudnik ali fasaderstvo Ison, ki ima izkušnje s tovrstnim oddajanjem dokumentacije.

Kakšne so subvencijske zahteve v 2023?

Po navodilih evropske komisije je Eko sklad od februarja 2023 dalje skladen s PURES-3. Cilj te nove uredbe je izboljšati energetsko učinkovitost in zmanjšati stroške energije, obenem pa podpreti prizadevanja za okoljsko trajnost po Evropi. V praksi to pomeni, da subvencija zahteva vgradnjo debelejše fasadne izolacije in toplotno izolacijskih oken z U-vrednostjo 1,0 W/(m2K) ali manj. Poleg tega mora zahtevano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije znašati λ/d ≤ 0,200 W/m2K.

Z določitvijo minimalnih standardov za izolacijo oken in fasad se graditelje spodbuja k uporabi učinkovitejših materialov, ki bodo prihranili denar pri računih za ogrevanje, hkrati pa spodbujajo trajnostne pobude, kot sta zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in boj proti podnebnim spremembam.

Naročnik oglasa: Gradnje Oblak d.o.o.

 

Tagi