Štartaj Domžale – Od strasti, poslovne ideje do zmage: Nika Pengal – »Gospodična Medična«

Generatorjevi podjetniški večeri

Pridna kot čebelica – tako lahko opišemo mlado čebelarko Niko Pengal. Domžalčanka se je s čebelarstvom seznanila pred šestimi leti in od takrat usvojila neizmerno veliko znanja. Nadgrajuje ga z novimi inovativnimi produkti. Znanje, kako jih razviti, prodati in promovirati, dobita v okviru mentorskega programa v Generatorju, skupnem projektu Obrtne zbornice Domžale in Občine Domžale.

V organizaciji Obrtne zbornice Domžale in Knjižnice Domžale, se je v prostorih Knjižnice Domžale začela nova serija dogodkov, ki so jih poimenovali "Generatorjevi podjetniški večeri". Na prvem dogodku "Štartaj Domžale" se je v sredo, 25. oktobra 2017, predstavila mlada čebelarka Nika Pengal, ki ji je z izdelkom "medeni žvečilni gumi ČUBI" uspelo prepričati komisijo na Štartaj Domžale, prvi startup iniciativi v Domžalah. Sestavljali so jo predstavniki Občine Domžale, Obrtne zbornice Domžale in domžalskega coworkinga Generator. Nikina nagrada je poleg možnosti brezplačne uporabe prostora tudi brezplačno mentoriranje, pomoč pri razvoju, prepoznavnosti blagovne znamke … Z zmagovalko se je pogovarjala Mellanie Grudnik, vodja coworkinga Generator Domžale.

Nika Pengal je samostojna čebelarka, ki je ustvarila "medeni žvečilni gumi ČUBI" in svojo blagovno znamko "Gospodična Medična". Nika, ki je po izobrazbi diplomirana dediščinarka, je pred šestimi leti končala študij in kot večina mladih ni takoj našla zaposlitve, zato je veliko časa preživela s fantovim očetom, ki je čebelar in ravno te so ji "zlezle pod kožo", zato se je nad čebelarsko dejavnost navdušila. Navdušenje je bilo veliko, dejavnost pa prava, tudi z etnološkega in kulturno-varstvenega vidika, saj je to njena osnovna izobrazba.

"Moja strast so čebele in vse, kar je z njimi povezano. Rada imam naravo in naravno, zato skušam čim več časa preživeti v najbolj neokrnjenih kotičkih Slovenije, kamor čebele vozim na pašo," je svojo strast obiskovalcem pogovora zaupala Nika, ki ugotavlja, da se med sam po sebi ponuja kot rešitev za zdrave sladkarije za otroke. ČUBI, kot je izdelek poimenovala, je sestavljen iz naravnih sestavin, zajame se z žličko in žveči, primeren pa je tudi za manjše otroke, saj se izloči brez stranskih učinkov, tudi če ga otrok poje.

Nikino čebelarstvo je usmerjeno v pridobivanje vseh čebeljih pridelkov. Tako pridobiva različne vrste medu od cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa, voska … Izpostavlja, da je najpomembnejše to, da ve, kako pridelke uporabljati in uživati, da najbolje vplivajo na posameznikovo dobro počutje. Zato v svojem butiku meša tudi čebelje pridelke za posameznega kupca. Obiskovala je tudi tečaj za apiterapevta 1. stopnje, kjer se je s tem natančno seznanila. "Čebele so moje življenje, zasvojile so me," pove Nika, ki je postopoma pridobila vse potrebne veščine, da je lahko pred letom in pol začela pot samostojne čebelarke. "Kupila sem si vso potrebno opremo, vse prihranke sem vložila v to," je povedala Nika in v nadaljevanju tudi opisala svoj delavnik: "Običajno vstajam med 6. in 7. uro zjutraj, popijem eliksir življenja, medeni napitek, pojem zajtrk in grem na teren k čebelam. Ko sem tam, pa mi delo oziroma čebele same povedo, kaj bomo danes počele. Vedno mi pripravijo kakšno presenečenje, ves čas se učim." Njeno delo je tudi opazovanje narave, saj je Nika prevozni čebelar in se mora zaradi tega prepričati, da bo lokacija, kamor pelje čebele na pašo, medonosna. Ko so čebele enkrat postavljene, pa spremlja njihovo rojivost, kako in koliko nosijo. Medtem pobira cvetni prah, pridobiva pa tudi matični mleček in toči med, ki je čas za to. Včasih se njen delavnik konča tudi ob enih ponoči.

Nika je na tečaju apiterapije spoznala čebelje pridelke in odmerke, potrebne za lajšanje različnih zdravstvenih težav. "Rada imam čebele in rada imam otroke, ki jim želim pomagati," pojasnjuje. Medeni žvečilni gumiji, ki jih je sama ustvarila, so po njenih besedah za otroke idealni, saj otroci obožujejo okus medu, hkrati pa preprečujejo karies, pomagajo pri prekrvavitvi dlesni, dezinficirajo ustno votlino in imajo še druge pozitivne učinke. Še veliko zanimivega smo izvedeli od Gospodične Medične, pogovor z njo pa si lahko ogledate v našem zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi