Štartaj Domžale – Od strasti do poslovne ideje do zmage: Blaž Križnar – Blazno lesno

V organizaciji Obrtne zbornice Domžale in Knjižnice Domžale je v sredo, 29. novembra 2017, potekal drugi »Generatorjev podjetniški večer«. Z gostom večera Blažem Križnarjem se je pogovarjala Mellanie Grudnik, vodja coworkinga Generator Domžale. Od prvega vznika do mogočnega gozda, od visoke smreke pa do lesene sreče. To so Blazno lesne izdelave lesenih izdelkov Blaža Križnarja, diplomiranega inženirja gozdarstva, lesarja, rokodelca, entuziasta in še bi lahko naštevali. Blaž je zaljubljen v Slovenijo in njena naravna bogastva, ki jih premore naša dežela na sončni strani Alp.

Blazno lesno se pod istoimensko blagovno znamko z lesom ukvarja Blaž Križnar. Mladi Dobljan, ki ga navdihujeta lepota narave in toplina lesa, ustvarja unikatne, pretežno ročno narejene lesene izdelke iz slovenskega lesa. Izdeluje makete, igrače, pohištvo po meri in drobne predmete … Vidi in prepozna, kar je drugim očem skrito. Dovolj dobro, da bo s pomočjo mentorskega programa v Generatorju, skupnem projektu Obrtne zbornice Domžale in Občine Domžale, lahko zakorakal na povsem samostojno podjetniško pot.

Blaž Križnar se je rodil 26. marca 1989 in prihaja iz Doba pri Domžalah. Po srednješolski izobrazbi je lesarski tehnik, po visokošolski pa diplomirani inženir gozdarstva. Že z dvanajstimi leti se je začel ukvarjati z izdelovanjem maket slovenske stavbne dediščine, nato z izdelovanjem lesenih izdelkov, ki zadnje čase prehajajo v unikatno dovršene. Med študijem si je razširil obzorje še s pogledom na gozd in tudi na tem področju postal dejaven in uspešen, saj vodi ekskurzije po gozdovih, tudi avstrijskih. Za svoje delo je prejel več nagrad, za sabo pa ima že več samostojnih razstav. Z maketo Liznjekove hiše si je pridobil certifikat domače in umetnostne obrti, ki ga je izdala komisija za ocenitev izdelkov pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije.

Blaž je ustvaril svojo blagovno znamko BLAZNO LESNO, ki zastopa drugačnost in kakovost na lesnem področju. Vedno je navdušen nad nekaj novim. Tako je izdelal škofovsko palico za prejšnjega nadškofa. Ob ogledu škofovskih palic, ki so jih prej izdelovali drugi rezbarji je videl, da so palice spravljene v kovčke, zato je sprejel tudi ta izziv, izdelati kovčke. Povezal se je z bivšimi Tokovimi delavci, po pogovorih in prikazih pa je začel izdelovati tudi unikatne kovčke. Vsestranski izdelovalec izdeluje makete, otroška igrala kot je gugalni konjiček, odlične kovčke, pohištvo in umetnine. Del svojih življenjskih izkušenj in svojega dela nam je med pogovorom prikazal tudi na projekcijskem platnu. Lepa bogata »pustolovščina« izdelovalca lesenih umetnin je za njim. Sedaj se je začel ukvarjati še z alpinizmom, saj je pripravnik. Tudi hribi mu niso tuji.

Ker rad deli svoje izkušnje z drugimi, je našel potencial tudi v otrocih, ki so polni inovativnosti in spretnosti. Na delavnicah, ki jih organizira, skupaj z otroci spoznavajo različne tehnike izdelovanja iz lesa, različne vrste lesa in drevesne vrste, iz katerih otroci s pomočjo strokovnjaka Blaža sami izdelajo manjši leseni izdelek, ki ga lahko odnesejo domov. Poleg gozdnih in lesarskih skrivnosti pa otroci odkrivajo tudi svet domače obrti in etnologije.

To in še mnogo več smo izvedeli o Blažu Križnarju, ob koncu tudi o izdelku, s katerim je zmagal na Štartaj Domžale – lesenim Trojanskim krofom-, pa tudi o izdelavi unikatnih desk za rezanje, USB ključki izoblikovani v leseno držalo … Več pa si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi