Slaščičarna Lenček in tradicionalna Lenčkova kremšnita praznujeta 75-letnico

V petek, 29. novembra 2013, bodo v Slaščičarni Lenček v Domžalah obeležili 75-letnico delovanja in 75-letnico Lenčkove kremne rezine, ki je kar 15 let starejša od blejske rezine. Najstarejša slaščičarna v Domžalah, ki je ves čas obstoja s svojimi sladkimi dobrotami razvajala Domžalčane in tudi druge sladkosnede, ima vsekakor pomembno mesto v kulinarični zgodovini Domžal.

Zgodba o Slaščičarni Lenček se je začela 29. novembra 1938, ko je Janko Lenček odprl prvo slaščičarno v Domžalah v hiši družine Steiner in jo po koncu vojne preselil na Kolodvorsko 7. Na sedanjo lokacijo na Ljubljansko 87, pa so se preselili leta 1983. Po Janku je slaščičarno prevzel sin Miha Lenček, tudi slaščičarski mojster, zdaj pa slaščičarno vodi že tretja generacija, Anže Lenček, diplomirani živilski tehnolog.

Od začetka pa do danes se je spremenilo marsikaj, okus in vonj po dobrem pa ostaja. Glas o njihovih dobrotah je šel hitro med ljudmi in tako jih danes poznajo tudi sladkosnedi izven osrednjeslovenske regije.

Vedno pestra izbira sladkih dobrot
V slaščičarni vsakodnevno izdelujejo pestro izbiro tort, rezin, čajnega peciva, slano pecivo, potice, po naročilu pa torte za slavnostne dogodke kot večnadstropne torte za najlepši dan v življenju mladoporočencev. Z veseljem se odzovejo tudi na posebne želje različnih podjetij, hotelov in catering hiš z unikatnimi mignoni različnih okusov in atraktivnega izgleda.

Tradicionalna Lenčkova kremna rezina
Lenčkovo kremšnito izdelujejo že od leta 1938 in je kar 15 let starejša od blejske . Ves ta čas pa jo pripravljajo po originalnem lastnem receptu Janka Lenčka in to tradicionalno – ročno. V tem času so jih izdelali že več kot 2 milijona. Do druge svetovne vojne kremna rezina ni bila zmeraj enaka – včasih je bila namreč brez smetane, med listnatim testom je bila le jajčna krema – saj namreč ni bilo vedno mogoče dobiti sladke smetane. Po drugi svetovni vojni pa delajo vedno enake, standardne velikosti 8 x 8 cm, sestavljena pa je iz naravnih sestavin: jajca, moka, sladko, rum, vanilja, limonina lupina, maslo, mleko, sol in sladka smetana.

 

Vabljeni na tradicionalno Lenčkovo kremšnito
Jutri v petek, 29. novembra 2013, ob 75-obletnici slaščičarne in ob 75-letnici njihove kremne rezine, lepo vabljeni, da jih obiščite v njihovi slaščičarni na Ljubljanski 87 v Domžalah, kjer se boste lahko po polovični ceni posladkali s tradicionalno Lenčkovo kremšnito. Drugače pa jih lahko obiščete vsak dan med 8. in 20. uro, razen ob nedeljah in praznikih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Slaščičarna Lenček
Tagi