SAMovih 30 let

Leto 1991 ima v zavesti, pa tudi v srcih Slovencev prav posebno mesto. Leto pa ni bilo prelomno le za državo in narod, marveč tudi za marsikaterega podjetnika, saj so se začeli časi naklonjeni podjetništvu. Med posamezniki, ki so imeli vizijo in pogum, da se podajo na samostojno podjetniško pot, je bil tudi ustanovitelj in lastnik podjetja SAM d.o.o., Anton Sedeljšak. Marca 1991 je na Krakovski ulici v Domžalah odprl svojo prvo trgovino z gradbenim materialom. Najprej je vsa dela opravljal sam; bil je direktor, prodajalec, komercialist, skladiščnik, viličarist, hišnik. Že po nekaj mesecih pa je količina dela presegla zmogljivosti ene same osebe in zaposlili so najprej prvega zaposlenega, kaj kmalu drugega in tako dalje je podjetje raslo in raslo. Danes, 30 let kasneje, to ni več podjetje z eno trgovino in enim zaposlenim, marveč v 10 poslovnih enotah zaposluje prek 200 ljudi. Tudi prodajni program je bil z leti razširjen z orodjem, železnino, elektro programom, izdelki za vodovod, barvami, izdelki za vrt, keramiko, kopalniško opremo, talnimi oblogami, stavbnim pohištvom, strehami. Prav na področju streh so v zadnjih letih naredili velik korak naprej; leta 2017 so odprli enega največjih centrov za strehe pri nas, trgovino SAM Zora v Mengšu.

Med posamezniki, ki so imeli leta 1991 vizijo in pogum, da se podajo na samostojno podjetniško pot, je bil tudi ustanovitelj in lastnik podjetja SAM d.o.o., Anton Sedeljšak.

Prvi trgovini na Krakovski ulici v Domžalah, je nekaj let kasneje sledila trgovina v Latkovi vasi pri Preboldu, potem Stranjah pri Kamniku, Nazarjah, Trbovljah. Leta 2005 so sedež podjetja iz Krakovske preselili v Jarše pri Domžalah, kjer so odprli tudi SAMov največ prodajni center, ki skupaj s skladiščem meri kar 16.000m2. Tudi v zadnjih desetih letih se je podjetje vztrajno širilo, odpiralo nove, drugačne poslovne enote, svojo ponudbo pa močno razširilo tudi s proizvodnim obratom za krivljenje gradbenega železa, Železokrivnico v Stranjah. V podjetju se ves čas trudijo da bi ustregli tako obrtnikom, veleprodajnim kupcem, kot tudi maloprodajnim kupcem in slednjim so prišli nasproti z novimi mestnimi trgovinicami, kot sta v centru Domžal in Ljubljane. S temi manjšimi trgovinicami so poskušali osnovne gradbeno tehnične materiale približati tudi tistim, ki živijo v središču mesta, ki na hitro potrebujejo vijak, barvo ali žarnico, pa se jim za to ni potrebno odpeljati v večje trgovske centre.

Mestna trgovinica Sam Ljubljana.

Trgovine SAM imajo svoje trgovine v Ljubljani, Domžalah, Jaršah pri Domžalah, Mengšu, Kamniku, Latkovi vasi, Nazarjah, Trbovljah in Ormožu. V letu 2020 pa so s spletno trgovino pa so se razširili po vsej Sloveniji.

Podjetje SAM predstavlja enega največjih zasebnih slovenskih trgovcev z gradbeno tehničnim blagom. Vizijo, ostati na vrhu in nenehno izboljševati nakupovalno izkušnjo svojim kupcem se trudijo udejanjati s pestro in kakovostno ponudbo, konkurenčnimi cenami ter odličnim svetovanjem. Prav s tem namenom svoj kader nenehno izobražujejo, da nobeno vprašanje kupcev ne ostane nerešeno. Rešitev problema pri gradnji, obnovi in vzdrževanju doma je cilj celotne ekipe zaposlenih v trgovinah SAM. To dopolnjujejo tudi z nasveti na spletni strani in izvirnimi ‘naredi sam’ projekti. V letošnjem letu tako ponosno sodelujejo s strokovnjakinjo na področju vrtnarjenja, Jernejo Jošar, univ. dipl. ing. agronomije, ki ‘Bazo znanja’ na spletni strani dopolnjuje s svojim nasveti. Med ‘naredi sam’ projekti pa imajo že kar 68 domiselnih, koristnih, včasih celo zabavnih idej, ki jih podprejo še z video ponazoritvijo.

Leta 2017 so odprli enega največjih centrov za strehe pri nas, trgovino SAM Zora v Mengšu.

V veselje in zadovoljstvo pa jim je, da nenehno pomagajo različnim društvom, organizacijam in izjemnim posameznikom. V lokalnih okoljih, kjer delujejo, redno podpirajo gasilska društva, kulturna društva in mlade glasbenike, športna društva in perspektivne športnike. Ob posebnih priložnostih donirajo finančna ali materialna sredstva vrtcem, šolam, bolnišnicam, porodnišnicam. Občudovanja vredno pa je, kako vedno priskočijo na pomoč ob naravnih nesrečah kot so poplave, toča, žled, neurja, požari.

Kolesarska odprava zaposlenih.

Poleg vseh poslovnih uspehov, pa si v podjetju za največji uspeh štejejo povezanost zaposlenih, njihovo pripadnost, poštenost in pozitivno naravnanost. Timski duh se kaže že pri vsakdanjih delovnih procesih, pa tudi v prostem času, ki ga marsikdo med zaposlenimi rad preživi skupaj s sodelavci. Tako ob koncih tedna nastajajo prave pohodniške odprave, kolesarske ture in pikniki. Kot v podjetju poudarjajo ob tokratnem jubileju »vsi smo SAM«, tako vsak zaposlen, kot tudi vsak kupec ustvarja zgodbo podjetja SAM in vsak je tako ali drugače zaslužen, da ta zgodba traja že 30 let.

 

Tagi