Rok Virag, Pravljica na Veliki planini: “Gostu ponudimo avtentičnost, eksluzivnost in domačnost”

“Pravljica na Veliki planini” je projekt podjetnika Roka Viraga, pred tem športnega komentatorja in režiserja športnih dogodkov. Vse od leta 2016 dalje izvaja prenove planšarskih koč, ki jih oddaja v najem – te luksuzno urejene koče so priljubljena destinacija tako za namen druženj kot raznolikih praznovanj in celo porok.

Rok, prenovili in uredili ste že pet planšarskih koč – z imeni Zlatorog, Bistra, Ojstrica, Žefran in Kronca. Kaj pri vas gostje lahko doživijo?

V kočah Pravljice na Veliki planini (www.koca.si) vsak najde nekaj zase. Tako imamo pare, ki se odločijo zaromantičen oddih v dvoje sredi neokrnjene narave ali posameznike, ki iščejo odmik od ponorelega sveta. Družine z otroki raziskujejo lepote narave ter opazujejo živali in rastline, večje družbe pa se odločijo za praznovanja, team buildinge ali podobna druženja. Poleg stika z naravo gostje pri nas iščejo udobje in lepoto bivanja v idiličnih luksuznih kočah sredi enega naših največjih biserov. Ravno ta vikend se k nam vrača par, ki se je poročil pri nas pred natanko petimi leti, zdaj pa prihajata k nam na obletnico skupaj s svojimi tremi otroki. Pa tudi zarok smo imeli že veliko in pogosto smo mi tisti, ki bodočemu ženinu pomagamo s presenečenjem, tako da se ponavadi zgodi, da mi izvemo za snubitev prej kot bodoča nevesta. 

Preden ste začeli “Pravljico na Veliki Planini” ste bili športni komentator in režiser športnih dogodkov. Kaj vas je navdihnilo za spremembo kariere?

V življenju pride trenutek, ko si človek zaželi novih izzivov. In to je bil zagotovo en velik izziv. Poleg tega pa me izredno veseli delo z ljudmi in vse skupaj je bila idealna kombinacija za ustvarjanje nove zgodbe.

Turistična panoga je bila v času korone zelo na udaru, kako pa je bilo pri vas? Bi delili z nami vaš recept za uspešno krmarjenje skozi turbulentne čase?

Začetek je bil zelo težak, sploh zato ker nismo vedeli, kako dolgo bo vse skupaj trajalo.Ta negotovost nas je zagotovo vse ubijala. Toda kasneje, ko smo videli, da ne moremo ničesar spremeniti, smo začeli uživati v lepoti Velike planine, saj je celotna družina skozi ves čas zaprtja države preživela v kočah. To je bil najlepši čas, ki smo ga posvetili drug drugemu. S poslovnega vidika pa je bilo malce težje. Toda čas zaprtja smo izkoristili za renovacije in gradnjo nove koče, tako da smo iz korone izšli še močnejši in pripravljeni na nove izzive.

S pojavom korone se koncepti v turizmu spreminjajo. Masovni turizem se seli v butični turizem, včasih se zdi, da bodo sedaj potovali le še “bogati”. Kako doživljate te spremembe?

Da je rešitev butični turizem, sploh za našo majhno in lepo Slovenijo, smo nekateri spoznali že precej pred korono. Masovni turizem bo vedno obstajal, sploh na najbolj popularnih destinacijah. Veliki hoteli in verige ter destinacije se prav tako do neke mere lahko gredo masovni turizem, mi, ki pa smo majhni, pa moramo gostu ponuditi avtentičnost, ekskluzivnost, domačnost ter zavedanje, da je za nas poseben in da smo mi tukaj zanj. Potovali bomo še vedno (skoraj) vsi, je pa vprašanje kdo bo kam potoval, kdo bo jedel v kateri restavraciji, kdo bo vozil kakšen avto in kdo bo nosil kakšno obleko. Tako je na svetu žal že od nekdaj. Problem so tisti ljudje, ki pa res finančno ne zmorejo izleta niti v sosednji kraj na kavo. Pri nas sprejmemo in omogočimo oddih v naših kočah tudi takšnem ljudem.

S čim bi rekli, da pridobite zaupanje gostov, ki se vračajo?

To je sicer bolj vprašanje za naše goste oz. odgovor govorijo naše ocene in komentarji gostov. Zagotovo v prvi vrsti iskrenost in pripravljenost pomagati ter biti tu za gosta. Če si iskren in pošten ljudje to znamo ceniti in na račun tega oprostiti tudi kakšno napako. Sicer pa udobje naših koč zagotovo pripomore k temu.

Ob vzponih v poslovnem svetu vedno pridejo tudi padci. O neuspehih Slovenci ne govorimo radi, a ravno ti so največje priložnosti, da se naučimo novih stvari. Kateri so bili vaši največji oz. kaj ste se iz njih naučili?

Za nas je neuspeh vsaka slaba ocena ali nezadovoljen gost. Tega je na srečo res zelo malo ali skoraj nič. Iz vsakega odziva gosta se poskušamo nekaj naučiti.

Kaj bi sporočili podjetnikom, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot?

Če imaš rad, kar počneš, in vidiš v tem priložnost,  poskusi, da ti ne bo žal. Sicer pa – kdor bo trdo delal, bo tudi uspel.

 

Tagi