Prijetno bivanje v energijsko varčni JUBHome hiši v soseski Selo pri Ihanu

Zakonca Loboda sta se v novo JUBHome hišo na zeleni in mirni lokaciji vselila v letošnjem marcu. Njuna hiša je del čudovite nove stanovanjske soseske Selo pri Ihanu, kjer je vseh deset pasivnih hiš JUBHome že dobilo nove lastnike, vseljenih pa jih je šele polovica. Lastnika z velikim navdušenjem pripovedujeta, da je letošnje leto zanju prelomno, saj bosta v prostorni in izjemno funkcionalni hiši jeseni dobila še enega družinskega člana.

Kot je uvodoma pojasnila Katja, sta za pripravo načrtov za gradnjo soseske z JUBHome hišami slišala že razmeroma zgodaj, saj je sama živela v neposredni bližini, Andrej pa v Ihanu. Čeprav o morebitni selitvi še nista razmišljala, sta se na priporočilo staršev začela bolj zanimati za bivanje v masivni, energijsko varčni hiši velikosti 140 kvadratnih metrov, ki je locirana na odlični lokaciji in bo v objemu narave družini zagotavljala mirno in zdravo bivanje. Katja in Andrej sta se za svojo hišo dogovorila za izvedbo na ključ.

”Preden sva se dokončno odločila za nakup, sva se najprej pozanimala, kakšna finančna obremenitev bi naju čakala, če se odločiva za naložbo v JUBHome hišo, pri kateri banki bi lahko dobila kredit in pod kakšnimi pogoji ga bova odplačevala,’‘ je pojasnila Katja. ‘‘Tudi za to so v družbi JUBHome imeli rešitev in naju povezali z NLB, ki je za projekt te naše soseske interesentom že ponujala možnost pridobitve stanovanjskega kredita. Med razpoložljivimi sva se najprej odločala med dvema parcelama, ki sta nama bili najbolj všeč, in po gradnji, ki je potekala izjemno hitro, sva bila kot ponosna lastnika po enajstih mesecih v izbrano hišo 5 tudi že vseljena. Ob vseh prednostih, ki nama jih prinaša, sva oba tudi izjemno vesela, da kljub selitvi ostajava v domačem okolju, saj imava tu prijatelje in tudi starše, s katerimi sva tesno povezana.”

Energijsko varčne hiše JUBHome z odprtimi bivalnimi površinami, zgrajene v mirnem družinskem okolju ter v neposrednem stiku z naravo, je JUBHome kot dobavitelj po načrtih večinoma gradil do zaključene 4. gradbene faze. To je vključevalo vsa zemeljska dela, izgradnjo pripadajočih priključkov na javni vodovod, komunalnih vodov za kanalizacijo in za telekomunikacije, ter vse strojne in elektroinštalacije. Na ta način so želeli uporabnikom omogočiti izbiro zaključnih elementov ter tudi želene opreme za ogrevanje in prezračevanje.

 

Hiša 5 v gradnji (november 2021).

Na vprašanje, kaj ju je najbolj prepričalo v to življenjsko naložbo, je odgovoril Andrej: ”Vedela sva, da na trgu cene nepremičnin in tudi energentov vztrajno naraščajo. Najina odločitev za pasivno JUBHome hišo je bila prava, saj nama kot investitorjema ta standard zagotavlja energetsko varčen dom, racionalno rabo energije in dober nadzor nad stroški, zlasti pozimi pri ogrevanju. Ti stroški so danes dejansko taki, kot so nama jih predstavili pred vselitvijo in ustrezajo vsem predhodno pripravljenim izračunom na osnovi standardov pasivne gradnje. Hiša je izjemno dobro izolirana in pozimi v prostorih enakomerno zadržuje vso toploto, svoje pa seveda naredijo tudi kakovostna okna. Ker Katja dela od doma, imamo zdaj v hiši konstantno nastavljeno temperaturo na 22 °C. Za ogrevanje in toplo sanitarno vodo uporabljava Kronotermovo toplotno črpalko zrak-voda, ki se nahaja v tehnični sobi oz. strojnici. Najin račun za električno energijo brez obračunane omrežnine znaša zdaj mesečno okoli 30 evrov, pozimi pa bo verjetno enkrat višji. Prav tako sva izjemno zadovoljna tudi s talnim gretjem ter sistemom za prezračevanje z rekuperacijo. Učinke najbolj občutiva prav v kuhinji, kjer tudi bolj intenzivni vonj po pripravi določene vrste hrane izjemno hitro izgine.”

 

Stanovanjsko sosesko Selo pri Ihanu sestavlja deset enodružinskih hiš neto velikosti 140 m² s pritličjem in mansardo, ki so razporejene na lepe parcele z zelenimi površinami velikosti od 605 do 837 m². Vsaki hiši pripada nadstrešek za dva avtomobila, dovoz pa je urejen z javne asfaltirane poti. Arhitekturno je vsaka hiša zasnovana tako, da stanovalcem zagotavlja intimni zunanji prostor na prijetno osončeni terasi, osrednji in izjemno prostoren bivalni del pa skozi lesena okna s trojno zasteklitvijo ponuja odličen razgled v bližnjo zeleno, naravno okolico. V pritličju se poleg kuhinje z jedilnico ter dnevne sobe nahajajo še toaletni prostor, tehnična soba za ogrevalne in druge naprave ter z bivalnim prostorom povezan kotiček za delo od doma. V mansardi je investitor lahko izbiral med različnimi razporeditvami in postavitvami prostorov – z eno ali dvema kopalnicama, prostorno spalnico z garderobo, utilitijem ter do tremi sobami.

 

Kuhinja
jedilnica
dnevna soba
delovni kotiček

”Hiša je izjemno funkcionalna, tako v pritličju, kjer se pod stopnicami skriva še shramba, kot v mansardi, kjer sva se odločila za dve otroški sobi, spalnico z garderobnim prostorom, utilitijem in kopalnico,” je pojasnila Katja in dodala: ”Seveda sva lahko še pred začetkom gradnje naredila nekaj manjših sprememb. Da bi pridobila več prostora za opremo, sva v kuhinji opustila eno okno, enega pa raje dodala v garderobni prostor. V eni od otroških sob sva okno lokacijsko malenkostno prestavila. V kopalnici, kjer je bila v načrtu kanaleta, sva jo zamenjala za tuš kad, kar nama obema bolj odgovarja. Talne in keramične obloge ter sanitarno opremo sva izbrala sama, dobavitelj naju je le usmeril k trgovcem, ki to opremo prodajajo in imajo bogat asortiman. Njihovi prijazni predstavniki so potem naredili rezervacijo in družbi JUBHome sporočili, za katere materiale in opremo sva se odločila, količine pa so skladno z načrti medsebojno uskladili. Pri trgovcih sva na primer dobila tudi vzorce za trpežne vinilne talne obloge, ki sva jih lahko odnesla domov in izbirala prave odtenke v kombinaciji z že vgrajenimi okni. Kamina, ki je običajno ikona osrednjega bivalnega prostora, si v hiši tokat nisva omislila, ker zanj niti ni bilo potrebe, saj vse, kar potrebujemo, naredi toplotna črpalka sama,” je zaključila Katja.

Kopalnica, spalnica, utiliti in prostorna terasa za druženje ter relaksacijo.

Za vse strojne in elektro inštalacije je poskrbel dobavitelj, a je ravno pri električni napeljavi Andrej s svojim tehničnim znanjem marsikaj postoril sam. Prav tako je družba JUBHome kljub čakalnim dobam poskrbela za pravočasno napeljavo telekomunikacijskih priključkov za vseh deset hiš, tako da sta s hitro optično povezavo zakonca Loboda izjemno zadovoljna. Poleg vseh naštetih je Andrej izpostavil še druge prednosti: ”Vesel sem hitre prometne povezave z Ljubljano, saj moja vožnja do službe zjutraj traja le kakih 15 minut, do centra Domžal, kjer običajno nakupujeva, pa potrebujeva le slabih 5 minut. V neposredni bližini soseske so tudi vrtec, šola, zdravstveni dom in lekarna, pa tudi pošta, banka in trgovina. Potok Mlinščica, ki teče v bližini, je dobro viden z naše sončne terase, še bolj pa iz bližnjega vrta, kjer sva že posadila nekaj zelenjave. Zeleni pas ob potoku je res obsežen, prisotnost vode pa naju kot ljubitelja narave še posebej navdušuje.”

Zadovoljna lastnika na terasi, obdani z razkošno zelenico.

JUBHome hiša je zgrajena po trajnostnih načelih in pasivnih standardih

Konstrukcija hiše je masivna, pri gradnji pa je uporabljen inovativen energijsko varčen JUBHome sistem s PHI certifikatom priznanega nemškega inštituta za pasivno gradnjo. Temeljna plošča je izvedena po sistemu JUBHome BASE, zunanje in notranje nosilne stene pa po sistemu JUBHome WALL. Dvokapna streha je toplotno izolirana in krita z opečnimi strešniki sive barve. Tankoslojna kompaktna fasada JUBIZOL je na zunanji in notranji strani toplotno izolirana v sklopu ICF obodnih sten z grafitnim EPS-om, stavbno pohištvo pa je zrakotesno vgrajeno po sistemu RAL vgradnje. Z naravnim okoljem sovpada tudi barva zaključnega sloja hiš s prijetno kombinacijo belega in toplega sivo-rjavega odtenka.

Fotografije: arhiv JUBHome

Naročnik oglasa: JubHome d.o.o.

 

Tagi