Znamo poskrbeti za rane pri živalih?

Odlični rezultati zdravljenja ran z medicinskim medom

Tudi našim ljubljenčkom oz. domačim živalim se včasih pripeti poškodba. Pogoste so odrgnine in praske, neredke pa tudi ugrizne rane, ureznine, vbodne rane in celo opekline. Predvsem manjše rane in ranice so tiste, pri katerih lahko lastniki s pravočasno in pravilno oskrbo lahko pripomoremo k boljšemu in hitrejšemu okrevanju.

Rano očistimo in ocenimo

Oskrba ran pri živalih je zelo podobna oskrbi ran pri ljudeh. Manj nas mora skrbeti pri krvavečih površinskih ranah, bolj pa pri ugriznih ranah ali ranah od krempljev, ki se hitro zaprejo in jih pogosto niti ne opazimo, ker ne krvavijo navzven. Ko rano dobro pregledamo in očistimo, lahko presodimo, ali bomo zanjo lahko poskrbeli sami ali bo potreben obisk pri veterinarju.

Prva pomoč pri površinski ranah

Predvsem manjše površinske rane, ki ne potrebujejo šivanja, lahko oskrbimo sami. Cilj prve pomoči je, da ustavimo krvavitev, rano zaščitimo pred okužbo ter kar se da omejimo možnost nadaljnjih poškodb.

Rano takoj speremo s fiziološko raztopino ali pod tekočo vodo ter odstranimo umazanijo in tujke. Na rano nato nanesemo medicinski kostanjev med iz tube ali ustrezno oblogo z medicinskim medom  ter jo prekrijemo s povojem ali obližem. Rano nato redno spremljamo in prevezujemo. Tip obloge Vivamel izberemo glede na količino izločka iz rane.

Odlične lastnosti medicinskega medu Vivamel

Medicinski kostanjev med v  veterini lahko igra pomembno vlogo zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Je dragocena pomoč pri oskrbi rane, ker:

  • je bogat z antioksidanti in deluje antimikrobno
  • z njegovo pomočjo vnetje, otekanje in bolečina hitreje izzvenijo
  • v rani ustvari vlažno okolje in jo zaščiti pred zunanjimi vplivi ter tako preprečuje okužbo in sekundarne poškodbe tkiva.
Že pred stoletji odkrite ugotovitve, da med zavira in upočasnjuje rast bakterij ter spodbuja pretok tistih snovi iz telesa, ki pospešujejo celjenje, smo v Tosami že pred več kot desetletjem uporabili pri razvoju oblog za celjenje ran. Do danes smo razvili štiri izdelke Vivamel z medicinskim kostanjevim medom in s kliničnimi testiranji na ljudeh dokazali, da je Vivamel primeren za zdravljenje veliko vrst ran v različnih fazah celjenja. Odlične rezultate pa Vivamel dosega tudi pri celjenju ran živali – podrobneje vam predstavljamo dva primera.

Pozdravili smo opečenega psička

Psička, ki je imel opečeni kar dve tretjini trupa, v obsežni rani pa vlažne nekroze, fibrinske obloge ter obsežne granulacije, smo pričeli zdraviti z medicinskim kostanjevim medom v tubi. Aplicirali smo ga po celotni površini poškodbe. Rana se je popolnoma zacelila po osemdesetih dneh zdravljenja.

Žrebiček si je prebodel zgornji del stegna 

Žrebička s pet centimetrov globoko prebodno rano v velikosti 12×15 cm, ki je bila vneta, v njej pa so bile fibrinske obloge, smo pričeli zdraviti z aplikacijo medicinskega kostanjevega medu Vivamel v tubi v kombinaciji s poliuretansko peno Vivamel protect. Že po 14-ih dneh se je rana zmanjšala na velikost 7×2 cm, po 23-ih dneh pa popolnoma zacelila.

Več o študijah primerov in o izjemnem ter edinstvenem učinkovanju medicinskega kostanjevega medu si lahko preberete na tej povezavi.

Naročnik oglasa: Tosama d.o.o.

 

Tagi