Skrita starodavna sporočila v unikatnih glinenih izdelkih

»Že kot otrok sem izjemno veliko časa preživela v gozdu, obdana z naravo. Občudovala sem različne oblike in barvne odtenke, drevesno lubje, poslušala potočke, delala aranžmaje, opazovala strukturo zemlje in srkala vse tisto, kar nam ponuja narava. Vse me je tako zelo fasciniralo,« z žarom v očeh pripoveduje Andreja Križman (Aleya design), ki je v ročnem izdelovanju unikatnih izdelkov iz gline našla svoje poslanstvo.

“Kot otrok še nisem vedela, da me bo življenje popeljalo v stik z glino. V ustvarjanje s koščkom matere zemlje, kjer bom lahko v en izdelek združila vse elemente narave, ki so me takrat tako zelo prevzeli in ob tem vanj vnesla tudi neverjetno strast, ljubezen in energijo. Glina je nastajala skozi milijone let. V sebi nosi starodavni zapis in bogato sporočilo. Vsak izdelek nosi posebno energijo in edinstveno sporočilo, ki je namenjeno osebi, ki bo izdelek prejela.”

Včasih se težko odpravimo v naravo. Se prepustimo tišini, miru, spokojnosti ter sproščenosti. Vaši unikatni glineni izdelki pa delček narave pripeljejo k nam. V naše domove. Noben izdelek ni enak drugemu. Vsak je svoj, poseben, unikaten. Kot so posebni in edinstveni naši objemi. Objemi, ki sporočajo toplino, domačnost in povezanost. Gre za trenutek, ki povezuje.

Stik z glino je stik s koščkom matere zemlje, ki je tako pristen, tako naraven in tako zelo popoln. Vsak dotik ustvari novo obliko, novo kreacijo. Pri ročni izdelavi vsak izdelek tolikokrat preprimem in objamem, da ga napolnim še s svojo energijo, vanj vnesem radost ob ustvarjanju in spoštovanje do narave. Glinene izdelke izdelujem z izjemno predanostjo, strastjo, dušo in ljubeznijo. In vse to glineni izdelki enostavno odsevajo naprej.

Preprostost in hkrati bogastvo narave je dostopna vsem. Tako zelo nas polni, zdravi in brezpogojno objema vsakič, ko si dovolimo v stik z njo. Prepogosto vse to zaradi hitrega tempa življenja spuščamo iz našega vsakdana.

Popolnost skrita v nepopolnosti

December je pred vrati in čas obdarovanj je tu. Ročno narejeni izdelki iz gline nosijo v sebi posebno moč in čarobnost. So raznoliki in edinstveni, kot smo edinstveni ljudje.

Trenutno se posvečam poslovnim darilom in ob tem veliko premišljujem o pristnih odnosih in spoštovanju. O spoštovanju, ki ga čutijo ljudje do soljudi ob obdarovanju in ob prejemanju. Vsak, ki želi podariti unikatno, ročno izdelano darilo, mora najprej sam spoštovati tovrsten izdelek.

Moji glineni izdelki niso strogih oblik. Moje skodelice niso vse enako okrogle, vse enako velike, enako široke. Vsaka je drugačna. Posebna. Jaz temu pravim nepopolna popolnost. Prav tako izdelka ne naredim takoj, potreben je čas, ki si ga glina med procesom izdelave vzame in tega se moramo prav tako naučiti spoštovati. In v temu je čar.

Vsak od nas je edinstven in najbolj pristen takrat, ko se ne primerja z nikomer. Ko si dovoli biti popoln v vsej svoji nepopolnosti. Takšni so tudi ročno narejeni izdelki iz naravnih, živih materialov. Glina je živa. Četudi naredim okroglo skodelico, se bo med sušenjem malce zvila, malce skrčila in oblikovala po svoje. Glina ima svoje karakteristike in ko jih sprejmeš ter spoštuješ, nastajajo spontani in svobodni izdelki. Ni vedno vse kot si zamislim, je pa vedno tako kot mora biti. Čar je v spoštovanju karakteristik in živosti materiala. V spoštovanju narave same. V sprejemanju svojih edinstvenih sposobnosti in tudi nepopolnosti.

Podariti nekomu ali samemu sebi ročno izdelan izdelek, pomeni podariti živost, pristnost spontanost, ki je daleč stran od izdelkov, ki jih naredijo stroji iz umetnih materialov.

Čarovnija in lepota unikatnosti

Ravno v edinstvenosti je skrita posebnost. Tista čarobnost. Z nakupom bo vsak prejel malce drugačen izdelek. Personaliziran izdelek. In v njem bo sporočilo, ki je namenjeno osebi, ki ga bo prejela. Verjetno se je že vsakomur od nas zgodilo, da je ob pogledu na določen izdelek, ob tem povsem spontano pomislil na točno določeno osebo.

Res je. Za vsak izdelek, ki ga naredim, nekako vem, da je narejen za nekoga. Enostavno je nekomu že namenjen. Nekomu, ki ga potrebuje.

Veseli me, ker se kultura nakupovanja in obdarovanja spreminja. Lepo je, če ne kupujemo samo zato ker »moramo«, ker se to spodobi, ampak da obdarimo z občutkom in iz srca. Preprosta vendar izjemno dragocena gesta, ko bližnjemu, prijatelju, osebi, ki nam nekaj pomeni, podarimo tisto, kar začutimo, da ga/jo bo razveselilo in prižgalo iskrice v očeh.

Popolnost v nepopolnosti. Popolnost skrita v skodelici, ki je nepopolne oblike, vendar je posebna. Lepa in edinstvena. V svoji edinstvenosti izjemno privlačna. Vaši glineni izdelki, z drugačnimi, nežnejšimi linijami dopuščajo več mehkobe. Podarjajo občutek sprejetosti ter topline in ob tem sporočajo, da so popolni, četudi so nepopolni.

Tega me je naučila glina. Tudi sama sem bila še nedolgo tega perfekcionistka. Organizirana, izjemno vestna in stroga. Splet okoliščin me je pripeljal v situacije, ko sem si dovolila samo biti, se spoznati, se sprejeti, objeti in pokukati kaj nosim v sebi. S pomočjo ustvarjanja z glino se je v meni prebudila kreativnost in začela sem ustvarjati skozi svojo edinstvenost, vedno bolj sproščeno in pristno. Če pogledam proces izdelave, sušenje in peko gline, je vanj vključenih več korakov, ki jih ni mogoče preskočiti ali kakorkoli prehitevati.

Enostavno si moraš vzeti čas in spoštovati njen karakter. Le tako lahko z njo sodeluješ, ustvarjaš in delaš korake…predvsem vase. Vzporedno s procesom, ki ga zahteva glina se umiriš, upočasniš in si vzameš čas. Takrat spoznavaš samega sebe. Od tam pa se skozi ustvarjalnost izražaš in širiš sporočilo v svet. Glina je krasno učiteljica in moja zvesta sopotnica.

Glineni izdelki ponujajo drugačno izkušnjo pitja kave ali čaja

Vsak od nas ima svoj ritem in potrebuje svoj čas, da bi prišel do izbranega cilja. Pogosto pa na to pozabimo. Vsak od nas je poseben in unikaten, kot je unikatna vsaka vaša skodelica. Morda je zato občutek pitja iz vaših glinenih skodelic povsem drugačen. Kot bi bili med pitjem vključeni vsi naši čuti. Izdelki so drugačni na pogled, na dotik, narejeni so iz snovi, ki nosi starodavna sporočila, vanje je vtisnjena posebna energija in napitek ima ob tem čaroben vonj in okus. Kot bi se čas nekako ustavil.

Stranke pravijo, da jih med pitjem prevzame poseben občutek. Glina je material, ki je nastal skozi milijone let. Ima svoj starodavni zapis in vsebuje prastaro sporočilo. Prepričana sem, da ga človek začuti. Pitje kave ali čaja postane poseben svojevrsten ritual. Uživanje v trenutku.

Vsi moji izdelki so narejeni iz kamenine. To je glina, ki je zelo trpežna, odporna na visoke temperature. Pečena je nad 1200 stopinjah, kar ustvari proces v katerem glina dobi to trdnost kamna. Lahko se jo uporablja v pečici in mikrovalovki. Primerna je za pomivanje v pomivalnem stroju.

Neskončno hvaležna sem, da lahko skozi svoje poslanstvo, ki ga srčno rada opravljam, pripeljem košček narave tudi v vaš dom in obogatim vaš trenutek.

Lepo vabljeni k ogledu bogatega asortimaja glinenih izdelkov, ki so dostopni tudi v galeriji na spletni strani www.aleya-design.com/shop Prepustite se skriti moči navdiha in dovolite si, da vas izbrani glineni izdelek nagovori. Podarite ga lahko sebi ali vam ljubi/m osebi/am, ter jim/mu ob tem predajte sporočilo, ki mu je namenjeno.

Lahko pa podarite neskončne možnosti zajete v darilnem bonu in izbrani osebi omogočite, da si sama izbere izdelek, ki ga/jo pritegne ali naroči izdelavo glinenega izdelka po svojih željah.

Andreja Križman bralcem Domžalca ob prihajajočih praznikih želi: “Naj se prihajajoči čarobni čas razbohoti čez celo leto, naj vas vsaka lučka spomni na iskro, ki žari v vas. Narišite z njo najlepše sanje in z razprtimi krili poletite proti njim.”

Avtor: Petra Petravič; Foto: Kristina Smodila

Tagi