Od izvira Kamniške Bistrice do kraft piva

V idilični alpski dolini, ki se razprostira v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, izvira njena glavna značilnost — kristalno čista reka Kamniška Bistrica, znana po svoji smaragdno zeleni barvi.

Na dan pride pod mogočnimi vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp in se po slikoviti poti prebija skozi gozdove in travnike, dokler se ne izlije v reko Savo. Kamniška Bistrica je priljubljena med ribiči, saj je bogata z postrvmi, in med ljubitelji narave, ki uživajo v njenih številnih naravnih lepotah, hkrati pa je izhodiščna točka za številne pohodniške in planinske poti.

Reka je ključni del ekosistema Kamniško-Savinjskih Alp in skupaj s svojimi pritoki spada med naravne vrednote državnega pomena. Predaselj, kjer se reka po koncu zadnje ledene dobe globoko zarezala v apnenčasto podlago, tvori ozka, približno 300 metrov dolga korita z brzicami. To območje, kjer najdemo tudi manjši naravni most, je prav tako priznano kot naravna vrednota državnega pomena, kar poudarja njegov izjemen pomen za ohranjanje naravne dediščine in biotske raznovrstnosti.

Pomen alpske vode za kamniško pivovarstvo

Voda iz Kamniške Bistrice ima zaradi svoje čistosti in bogate mineralne sestave poseben pomen za kamniške pivovarje. Ta izjemno čista alpska voda je naravno nizka v težkih mineralih, kar je idealno za proizvodnjo svetlih, svežih piv, kot so lagerji in pilsnerji.

Steklenice kraft piva pivovarna Maister ob izviru vode iz katere je zvarjeno; Foto: Maister d.o.o
Izobraževanje o kraft pivu pri Domu v Kamniški Bistrici; Foto: Maister d.o.o.

Pivovarji iz Kamnika cenijo to vodo za njeno mehkobo, ki omogoča, da se subtilnejši okusi hmelja in sladu v pivu bolje izrazijo, hkrati pa zagotavlja gladko teksturo. Zaradi tega mnoge znamenite pivovarne stojijo na lokacijah, kjer je naravna voda že optimalno sestavljena za njihov specifični stil piva, kar dodatno poudarja pomen dobre vode v pivovarski industriji. Uporaba vode iz Kamniške Bistrice tako ni samo praktična izbira, temveč tudi del lokalne pivovarske dediščine, ki pomaga ohranjati in izpostavljati regionalno identiteto njihovih piv.

Kamniška Bistrica se v Kamniku vije mimo kraft pivovarne Maister (v sredini spodaj); Foto: Maister d.o.o.

Gallus, slovenski kraft lager

Svetel kraft lager, ki slovi po svoji svežini in uravnoteženem okusu. Njegova receptura je skrbno izbrana mešanica slovenskih hmeljev, ki pivu dodajo nežno grenkobo. Velja za priljubljen izbor med pivci zaradi svoje pitnosti in lahkotne, osvežujoče značilnosti. Pivovarna Maister z njim praznuje bogato pivovarsko tradicijo na kamniškem in hkrati ponuja moderni pridih v svetu kraft piva.

Pivo je poimenovano po Jakob Gallusu, slovenskemu skladatelju renesančne dobe, ki je deloval predvsem v srednji Evropi, zgodovinsko najbogatejšemu področju lager piva. Gallus je bil znan po svoji bogati glasbeni zapuščini, ki obsega več kot 500 del, vključno z mašami, moteti in drugimi cerkvenimi skladbami. Njegova glasba je cenjena zaradi svoje kompleksnosti in občutka za harmonijo, ki so jo zaznamovali vplivi njegovih sodobnikov iz renesančnega obdobja, aromatična harmonija pa je prisotna tudi v lagerju z njegovim imenom.

Kozarec svežega Gallusa velja za pogost prizor na mizah lokalov v Kamniku; Foto: Maister d.o.o.

V pivovarni poleg kraft lagerjev, kot je Gallus, varijo tudi pester nabor ale piv, pri čemer pa je vedno poseben poudarek na vrhunski vodi in skrbno izbranih kvalitetnih hmeljih, sladu ter kvasu v kombinaciji s skrbno razvitimi recepturami in stalnim nadzorom kakovosti.

Utrinek z živahnega vodenega ogleda po pivovarni; Foto: Maister d.o.o

Degustacije piva na vodenih ogledih pivovarne

Za skupine in posameznike organizirajo vodene oglede pivovarne, kjer udeležencem predstavijo svojo zgodbo, jih popeljejo skozi proizvodni proces in ponudijo možnost degustacije svežega piva ob spremljavi lokalnih dobrot. V sodelovanju z Pot piva Slovenija pa izkušnjo dodatno obogatijo tudi z organizacijo tematskih ogledov Kamnika.

“Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“

Naročnik oglasa: Maister d.o.o.

Tagi