Nasveti za varčevanje z baterijo vašega pametnega telefona

Želite podaljšati življenjsko dobo baterije telefona? Prilagoditev nekaj nastavitev lahko veliko spremeni. Začnite s spreminjanjem nastavitev zaslona – zmanjšajte svetlost in preklopite na temni način. Ne pozabite zapreti aplikacij, ki jih ne uporabljate, saj vam lahko izpraznijo baterijo, ne da bi se tega zavedali. Raziščimo bolj preproste, a učinkovite spremembe, da bo vaš pametni telefon Android deloval dlje.

Prilagodite nastavitve zaslona

Eden od učinkovitih načinov za varčevanje z baterijo na pametnem telefonu Android je prilagoditev nastavitev zaslona. Začnite z zmanjšanjem svetlosti zaslona. Ne potrebujete 100 % svetlost ves čas. Zmanjšajte svetlost, da prihranite energijo.

Nato omogočite temni način. Porabi manj baterije, saj prikaže več črnih slikovnih pik, ki zahtevajo manj energije.

Nastavite tudi izklopni časovnik. Pojdite v nastavitve zaslona in skrajšajte čas, ki je potreben, da se zaslon izklopi, ko ga ne uporabljate. To pomeni manj časa pred zaslonom in daljšo življenjsko dobo baterije.

Razmislite o uporabi prilagodljive svetlosti. Ta funkcija samodejno prilagodi svetlost zaslona glede na osvetlitev okoli vas, s čimer zagotovi, da vaš zaslon nikoli ni svetlejši, kot bi moral biti.

Optimizirajte uporabo aplikacije

Upravljajte svoje aplikacije za varčevanje z baterijo. Zaprite aplikacije, ki jih ne uporabljate, saj se mnoge izvajajo v ozadju in sinhronizirajo podatke, kar lahko hitro izprazni vašo baterijo. Izklopite sinhronizacijo v ozadju za aplikacije, ki je ne potrebujejo. To jim prepreči porabo energije, ko jih ne uporabljate aktivno.

Preverite, ali so v telefonu neuporabljene aplikacije. Če aplikacije že nekaj časa niste uporabljali, jo odstranite. S tem ne samo sprostite prostor, temveč tudi preprečite, da bi te aplikacije izvajale procese v ozadju.

Na koncu uporabite vgrajeno funkcijo optimizacije baterije v vašem Androidu. Samodejno omeji porabo baterije za aplikacije, ki jih ne uporabljate pogosto, s čimer pomaga vašemu telefonu delovati dlje. To funkcijo najdete v nastavitvah telefona pod razdelkom baterije.

Dodatni nasvet za uporabnike Samsung

Če želite podaljšati življenjsko dobo baterije naprave Samsung telefona, poskusite omogočiti način varčevanja z energijo. Ta funkcija omejuje aktivnost v ozadju, zmanjša svetlost zaslona in onemogoči določene vizualne učinke, s čimer pomaga varčevati z energijo baterije in poskrbi, da vaša naprava deluje dlje.

Upravljajte funkcije povezljivosti

Drug učinkovit način za varčevanje z baterijo je upravljanje funkcij povezljivosti vašega pametnega telefona. Onemogočite Bluetooth, ko ga ne uporabljate, saj porablja energijo, ko je vklopljen.

Če ne potrebujete interneta ali klicev, preklopite na letalski način. To izklopi večino komunikacije vašega telefona in prihrani veliko baterije.

Izklopite lokacijske storitve, razen če jih res potrebujete. Če ostane aktiven, se lahko vaša baterija hitro izprazni, ker telefon ves čas preverja, kje ste. Nekatere aplikacije nenehno uporabljajo lokacijske storitve v ozadju, zato je najbolje, da je ta funkcija izklopljena, dokler je ne potrebujete.

Poleg tega razmislite o uporabi Wi-Fi namesto mobilnih podatkov, kadar koli je to mogoče. Wi-Fi porabi manj energije kot mobilne povezave, kar vam lahko pomaga podaljšati življenjsko dobo baterije. Če niste blizu omrežja Wi-Fi, lahko z izklopom Wi-Fi prihranite tudi baterijo, saj vaš telefon ne bo nenehno iskal povezave.

Zaključek

Zdaj imate moč, da vaš telefon Android deluje dlje. Majhne spremembe lahko naredijo veliko razliko. Zmanjšajte svetlost, preklopite v temni način in zaprite aplikacije, ki jih ne uporabljate.

Ne dovolite, da vam neuporabljene funkcije izpraznijo baterijo – izklopite Bluetooth in lokacijo, ko ju ne potrebujete. S temi preprostimi popravki boste opazili znatno izboljšanje življenjske dobe baterije. Ostanite napolnjeni in pripravljeni na vse.

Ne pozabite, da je vedno bolje imeti moč, ko jo najbolj potrebujete. Upoštevajte te nasvete in uživajte v dolgotrajnejši bateriji.

Avtor: Matija Konjić; Foto: Freepik

MATIJA KONJIĆ

Matija Konjić je magister ekonomije z dolgoletnimi izkušnjami na področju digitalnega marketinga. Trenutno dela kot vodja trženja na portalih Pametno.si in Nabava.net, ki uporabnikom omogočata primerjavo cen širokega nabora izdelkov iz različnih trgovin in tako lažjo odločitev o nakupu.
Tagi