Nakup električnega kolesa – 7 koristnih nasvetov!

Električna kolesa so vse bolj priljubljena, saj združujejo prednosti klasičnih koles z električno podporo, ki nam omogoča lažje premagovanje razdalj in zahtevnejših terenov. Preden se odločite za nakup električnega kolesa, je pomembno, da ste dobro informirani in da se zavedate svojih potreb ter pričakovanj od električnega kolesa.

Električno kolo je okolju prijazno prevozno sredstvo, ki postaja vse bolj priljubljeno. Čeprav ga je prav tako potrebno poganjati, pa kolesarju ob velikem naporu pomaga električna baterija, zato je primeren tudi za tiste, ki jim zdravstveno stanje ne dopušča večjih fizičnih naporov.

Kolo na električni pogon je tako idealna izbira za premagovanje večjih razdalj, tudi za tiste, ki so v slabši fizični kondiciji.

Kako deluje električno kolo?

Električno kolo poganja električni motor, ki deluje s pomočjo baterije. Ta je običajno litij-ionska in je nameščena na okvirju kolesa ali pod sedežem. Kolo brez poganjanja ne deluje, saj se motor aktivira s pritiskanjem na pedala.

Glede na stopnjo pomoči električna kolesa delimo na tri razrede:

  • Razred 1 – pomoč se vklopi takoj ob pedaliranju, motor neha delovati pri 20 km/h.
  • Razred 2 – pomoč pri doseženih 20 km/h.
  • Razred 3 – pomoč se vklopi takoj ob pedaliranju, motor neha delovati pri 28 km/h.

Sicer pa električna kolesa v grobem delimo na: mestna, treking in gorska. Slednja so najbolj primerna za vožnjo po zahtevnih terenih, makadamu in neurejenih poteh, medtem, ko je mestno električno kolo bolj primerno za umirjeno vožnjo po urbanih središčih. Treking električno kolo pa je primerno za vožnjo po kolesarskih stezah.

Poleg terena po katerem boste vozili kolo, je treba pri izbiri pravega kolesa upoštevati tudi druge parametre. Spodaj navajamo 7 nasvetov za nakup električnega kolesa.

1. Upoštevajte svoje potrebe

Preden se odločite za nakup električnega kolesa, razmislite, kakšnega sploh potrebujete oziroma po kakšnih terenih se nameravate voziti.
Če se boste z njim peljali le do trgovine in nazaj, potem je za vas bolj primerno mestno električno kolo. Če pa se boste s kolesom resneje rekreirali, potem razmislite o nakupu gorskega kolesa.

2. Vrsta pogona

Električna kolesa imajo lahko zadnji pogon, ki je dobrodošlo za vožnjo po mestu in ravnih poteh. V tem primeru je obremenjeno zadnje kolo, kar se lahko občuti tudi med vožnjo.

Kolo na centralni pogon pa je primerno za vožnjo po bolj zahtevnih terenih. Ker elektromotor nudi pomoč neposredno na pedalu, ima kolesar občutek, da vozi povsem običajno kolo.

3. Doseg baterije

Zmogljivost baterije je pomemben faktor pri nakupu električnega kolesa, saj določa koliko kilometrov lahko prevozite z enim polnjenjem. Le-to po navadi traja do treh ur, oziroma odvisno od zmogljivosti same baterije.

Načeloma električna kolesa poganjajo litij-ionske baterije, tista dražja kolesa pa imajo kakovostnejše baterije z daljšo življenjsko dobo.

4. Velikost in teža kolesa

Izbira velikosti električnega kolesa ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled, zato je najbolje, da vam pri tem pomaga strokovno podkovan prodajalec.

Pri nakupu pazite tudi na to, da izberete kolo, ki je glede na težo pravo za vas.

Električna kolesa so v osnovi precej težja od klasičnih koles, zato se veliko kolesarjev odloča za nakup lažjega e-kolesa. Predvsem zato, ker je tako kolo lažje prenosljivo, hkrati pa omogoča lahkotno vožnjo.

5. Vrsta okvirja

Čeprav obstaja več vrst okvirjev za električna kolesa, pa jih v osnovi delimo na:

  • žensko električno kolo,
  • moško električno kolo,
  • univerzalno električno kolo,
  • električno kolo z možnostjo nizkega vstopa.

Kakšen okvir je za vas najprimernejši je odvisno zlasti od telesne višine, dolžine nog, fizične kondicije, pa tudi vaših navad.

6. Pozicija motorja

Motor pri e-kolesu je lahko nameščen na sredini ali v pesto zadnjega oziroma sprednjega kolesa.

Medtem, ko motor v zadnjem kolesu omogoča dobre vozne lastnosti, je moč najučinkovitejše porazdeljena, ko se ta nahaja na sredini.

7. Cena električnega kolesa

Koliko boste odšteli za kolo je odvisno predvsem od tega, koliko vam je pomembna kakovost in varnost električnega kolesa.

Ko se odločate za nakup takega kolesa, naj vam ne bo vodilo cena, saj so ostali parametri veliko bolj pomembni. Sicer ni nujno, da je cenejše e-kolo slabo, a imejte v mislih, da je varnost najbolj pomembna. Bodite pozorni tudi, da ima kolo vsa potrebna certificiranja.

Da se boste lažje določili, kakšno električno kolo je najbolj primerno za vas, upoštevajte zgoraj naštete nasvete, ali pa se posvetujte z izkušenimi prodajalci, pri tem pa ne pozabite prositi za testno vožnjo.

Naročnik oglasa: KNB prodaja koles d.o.o.

 

Tagi