Najboljša oprema za tek na smučeh

Pri teku na smučeh so bistvene vaše smuči. Ker poznamo dve tehniki – klasična in drsalna tehnika smučanja, je potrebno glede na našo tehniko izbrati sebi primerne smuči.

Odriv smučarja nam omogoča prenos teže telesa iz smučke na smučko. Tu se ploskovni lok smučke izravnava in oprijemalne ustvarijo oprijem  s snežno površino. Zato je pomembna togost ploskovnega loka smuči glede na našo težo.

Če so smuči pretoge, bomo imamo pri odrivu nazaj lahko težave z zdrsavanjem. Če bodo smuči premehke, nam bo oprijem zaviral naše drsenje. Zato je posvet z prodajalcem nujen, preden se odločite za nakup vaših smuči.

Smuči za drsalno tehniko tehniko so višje od naše telesne višine za 5 do 10 cm. Za klasično tehniko pa so višje od naše telesne višine 20 do 25 cm.

Pozorni bodite na upogljivost smuči saj morajo biti začetniške smučke bolj prožne in mehke zaradi boljšega oprijema v fazi odriva.

Smučke za drsalno tehniko se razlikujejo glede na uporabo v različnih vremenskih pogojih in imajo gladko drsno površino ali oblogo. Priprava za smuči je enostavna in hitra. Vse, kar morate storiti je, da uporabite vosek za tekaške smuči. Priprava smuči za klasično tehniko je malce zahtevnejša le pri modelih, ki imajo srednjo tretjino gladko in jo je, za dober oprijem, potrebno namazati s klistrom. Čedalje bolj popularni modeli za klasično tehniko so modeli s kožami, kjer le-te poskrbijo za oprijem ob odrivu, hkrati pa imajo odlične drsne lastnosti.

Vosek za smuči je lahko za vse tipe snega ali pa izberete vosek, ki je posebej za star in mrzel sneg, za svež in mehak sneg ali vosek za nordijsko in alpsko smučanje hkrati. Odvisno kaj bi radi in kakšen tip snega vam ustreza, ko se odpravite na vašo priljubljeno rekreacijo.

Oblačila za tek na smučeh

Če želite v čim večji meri izkoristiti užitke teka na smučeh, morate poskrbeti, da bodo vaša oblačila ustrezala pogojem (sneg, veter in mraz). Tek na smučeh zahteva dobro smučarsko opremo, da se lažje soočate z zimskim vremenom.

Pri izbiri oblačil morate upoštevati dva dejavnika:

  • Intenzivnost vaše aktivnosti
  • Zunanja temperatura

Tek na smučeh je intenzivna dejavnost. Kljub mrazu izberite smučarske hlače, ki dihajo in bodo tople. Ne kupujte oblačil za alpsko smučanje, ker vam bo prevroče. Če ste že izkušen tekač, rajši ne nosite preveč oblačil. Ko stopite iz toplega avta vas bo vedno zeblo. Šele kasneje, ko boste pričeli s tekom, se boste zelo hitro ogreli.

Zato naj bodo hlače za tek na smučeh zračne, tople in naj dobro odvajajo vlago. Fischer lahke hlače za tek na smučeh so iz mikrofibre, ki odvaja vlago in ohranja telo suho in toplo.

Zgornji del telesa naj bo oblečen v več plasti, da se boste lahko posamično slekli, ko vam bo postajalo vedno bolj vroče. Upoštevajte princip »čebule«. Oblecimo več slojev tanjših oblačil.  Jakne za tek na smučeh so lahko tanjše ali debelejše. Lahko imate softshell jakne, ki so alternativa večplastnemu oblačenju.

Lahko uporabite telovnik ali lycra majico ali nosite težje jakne, ki morajo biti zračne. Če bo tek na smučeh postal vaša strast in ljubezen, se vam zagotovo splača vložiti nekaj več denarja tudi v oblačila, ki so na voljo. Za tek na smučeh je ogromno izbire in hitro boste našli sebi primerno jakno ali majico.

Palice

Palice za tek na smučeh morajo biti lahke in primerno trde ter trpežne. Sestavljene so iz ročaja z zanko, palice, krpljice in konice. Steblo palice je narejeno iz različnih materialov (aluminij, karbon, fiberglas). Material določa težo same palice.

Če se odločimo za smučarske poti, ki so slabše pripravljene, uporabljamo palice z večjo krpljico, saj preprečuje vdiranje palice v sneg. Izbrati moramo pravo dolžino palice, glede na vašo telesno višino ter tehniko teka, ki jo izberete.

Nekateri proizvajalci priporočajo tudi formulo za izbiro prave višine palice, ki je:

  • Za klasično tehniko: telesna višina x faktor 0,85
  • Za drsno tehniko: telesna višina x faktor 0,9 

Dandanes boljše palice za tek na smučeh omogočajo tudi menjavo krpljic, saj se pri redni uporabi obrabijo in oprijem postane moteč. To imenujejo »Exchange Basket System«, kjer enostavno zamenjate novo krpljico.

Čevlji za tek na smučeh

Obutev mora biti topla, udobna in nepremočljiva. Podplati čevljev za klasično tehniko so mehkejši, da omogočajo ustrezen upogib pri odrivu. Sprednji del podplata je mehak, peta je bolj toga in je narejena iz armirane plastike ali iz karbonata. Čevlji za tek na smučeh iz karbonata so iz boljših materialov in so namenjeni izkušenim tekačem.

Čevlji za drsalno tehniko so višji s tršim podplatom in niso fleksibilni na konici prstov.  Imajo manšeto, ki stabilizira sklep v prečni smeri. To nam omogoča boljši odriv vstran.

Kombinirani tekaški čevlji imajo mehak upogib podplata in nižjo manšeto, ki stabilizira gleženj. Če ste začetnik vam priporočamo nakup kombiniranih čevljev za tek na smučeh.

V osnovno opremo za tek na smučeh spadajo tudi rokavice, ki nas ščitijo pred žulji in mrazom. Izberimo tanjše rokavice za boljši oprijem. Od vremenskih razmer pa je odvisno ali potrebujemo tudi sončna očala in pokrivalo.

Ker se moramo na rekreacijo odpraviti z avtom, ne pozabite tudi na pasno torbico, kamor boste spravili svoje ključe in denarnico. Nahrbtnik je namreč bolj moteč in naš hrbet bo hitro moker. To ne bo prijetno, če nas kje na poti ujame veter namesto sonce.

Naročnik oglasa: Vita, Trebnje, d.o.o.

 

Tagi