Ne glede na to, ali pripravljate piškote za pogostitev gostov, ustvarjate unikatna darila v obliki domačih sladic ali preprosto uživate v čarobnosti peke, je praznična kuhinja pravo srce vsakega doma. Se še spominjate, ko ste kot otrok ves moker od snega in premražen do kosti, vstopili v dom, kjer se je kuhalo in ob vikendih peklo peciva?
Domača peka ima prav posebno moč. Z dišavami cimeta, vanilje, medu in sveže pečenega testa lahko v trenutku obudi lepe spomine iz otroštva. Včasih je dovolj že vonj po babičinih medenjakih ali okus mamine potice, da se vrnemo v čas, ko smo kot otroci z radovednimi očmi opazovali pripravo prazničnih dobrot. Domača peka je več kot le priprava hrane. Je ritual, ki povezuje generacije, ohranja družinske recepte in pričara trenutke topline, ki jih nosimo s seboj vse življenje.
Ker pa se vsa priprava praznične hrane vrti okoli pečic, smo se o sodobnih trendih priprave hrane pogovarjali z Alenko Repas, Etisovo svetovalko za belo tehniko. Alenka nam je zaupala, da se povpraševanja ljudi zelo razlikujejo, saj so različno vešči kuhanja ali pa se razlikujejo po pogostosti uporabe pečic. S stranko se najprej pogovori o njenih pričakovanjih in potrebah ter jim nato svetuje.
Tistim, ki pečico uporabljajo enkrat mesečno, bo zadostovala osnovna pečica s klasičnimi funkcijami. Za tiste, ki jo uporabljajo vsak dan, priporočamo pečico z naprednimi funkcijami, kot so piroliza, para in večnamenski programi, saj bodo te olajšale vsakodnevno kuhanje in zagotavljale boljše rezultate. Alenka Repas
Povezovanje generacij in ustvarjanje spominov
Praznični čas skoraj ne mine brez peke tradicionalnih prazničnih jedi, kot so potica, pečenka ali druge sladice. Katere funkcije pečic se najbolje izkažejo za peko omenjenih tradicionalnih jedi?
Za potico priporočamo klasično funkcijo grelcev spodaj in zgoraj za enakomerno peko. Pečenka je najboljša z dodatkom pare, da ostane čim bolj sočna. Pri sladicah pa je izbira funkcije odvisna od sestavin – pogosto je idealna enakomerna ventilacijska peka.
Nekateri se vračamo k preprostejšemu, praktičnemu in predvsem cenejšemu obdarovanju. Med takšna darila sodijo tudi piškoti. Ali imate kakšen poseben nasvet za pripravo božičnih piškotov, da bodo ti enakomerno pečeni?
Za enakomerno pečene božične piškote priporočamo ventilatorski način, saj omogoča enakomerno kroženje zraka. Peka na 2 ali 3 nivojih hkrati je idealna, izbira pa je odvisna od debeline in sestave testa.
Pečenje s paro: skrivnost sočnih prazničnih dobrot
Omenila ste tudi pečice s paro. Ali je pečenje s paro primerno tudi za pripravo sladic, kot so sufleji ali torte, ali je bolj primerna za peko mesa?
Pečenje s paro običajno ni priporočljivo za sladice, kot so sufleji ali torte, saj para lahko vpliva na teksturo in volumen. Za te sladice so bolj primerne klasične funkcije pečice, ki omogočajo bolj nadzorovano peko.
Za večino vrst mesa je primerna kombinirana funkcija pare in vročega zraka. Para ohranja sočnost, vroč zrak pa zagotovi lepo zapečeno skorjo. Edina izjema so steaki, ki zahtevajo drugačne pogoje peke. Za najboljše rezultate pri mesu priporočamo uporabo sonde za merjenje notranje temperature.
Kljub pekarnam, ki jih imamo skoraj na vsakem vogalu, si nekateri vzamejo čas in si spečejo kruh po svojem okusu. Ali imajo novejše pečice posebne programe za peko domačega kruha?
Da, novejše pečice imajo posebne programe za peko domačega kruha, ki omogočajo prilagajanje temperature in vlažnosti za različne vrste kruha. Nekatere pečice imajo celo program za pripravo jogurta, ki zagotavlja idealne pogoje za fermentacijo.
Praznični čas vključuje pogostejša druženja in pogostitve večjega števila gostov. Ali obstajajo pečice, kjer bi lahko pripravili več jedi hkrati?
Seveda. To so pečice z več nivoji. Idealne so za pripravo več jedi hkrati, saj pri parnih pečicah lahko kuhamo različne vrste hrane na različnih nivojih, ne da bi se okusi prepletali. Pri peki je ključno, da uporabljamo ventilacijski sistem, ki omogoča enakomerno kroženje zraka, kar zagotavlja, da se jedi pečejo enotno na vseh nivojih.
Nam lahko zaupate trik, kako ohraniti toplo in okusno hrano vse do serviranja, ko imamo za mizo več gostov?
Pri pripravi večjih količin hrane je idealna rešitev, da poleg klasične pečice uporabimo tudi parno. S tem lahko že prej pripravljeno hrano pogrejemo v parni pečici, kjer para ohranja toploto, brez da bi spremenila teksturo hrane ali jo prekuhala.
Domača peka: sladki izdelki, najlepša praznična darila
Lepa praznična darila so tudi domači proizvodi, npr. marmelade, narejene iz domačega sadja, razne vložena zelenjava, nenazadnje tudi sušene gobe in sadje. So tudi to opcijske funkcije?
Funkcije, kot so počasno kuhanje, fermentacija ali priprava suhe hrane, so običajno na voljo pri pečicah v višjem srednjem cenovnem razredu, ki ponujajo širok spekter programov za različne načine priprave hrane. V teh primerih mora imeti pečica možnost nastavitve nizkih temperatur in stalne vlage.
Če greva še od teorije k praksi. Ali je v ETIS-u mogoče videti tudi delovanje pečic v uporabi?
Vsekakor. Redno organiziramo kulinarične delavnice in demonstracije pečic, kjer obiskovalci lahko v živo vidijo delovanje različnih pečic ter se prepričajo o njihovih funkcijah, hkrati pa tudi okušajo pripravljeno hrano.
Konec novembra pa vse do 20. decembra lahko ujamete sladke petke, ki jih bomo izvajali v domžalski poslovni enoti na Ljubljanski cesti 92. Tam vas bo pričakala aromatična skodelica sveže pripravljene kave ter slastni rogljički iz pečic Miele. Lepo vabljeni.
Letos ustvarite nove spomine, medtem ko obujate stare. Povabite družino, specite skupaj priljubljene sladice in se prepustite čarovniji prazničnega vzdušja. Dovolite si ustvariti okuse, ki bodo letos naredili praznike še bolj posebne.
Avtor: Saša Obersnu; Foto: ETIS d.o.o., canva.com