3 načini kako preprečiti obolenja pri uporabi klime – preizkusili smo tudi inovativno rešitev…

Odkrijte tri preproste načine, kako se izogniti glavobolu in prehladu, ki jih povzroča klima, z uporabo inovativnega usmerjevalnika zraka za klimo. Preberite več za udobnejše poletje!

V današnjem času je uporaba klimatskih naprav postala skoraj da nujna, ne le za zagotavljanje udobja v vročih poletnih dneh, ampak tudi za ogrevanje v hladnejših mesecih. Kljub številnim prednostim pa lahko nepravilna uporaba klime povzroči zdravstvene težave, kot so prehladi, alergije in druge respiratorne bolezni. Da bi se tem težavam izognili, je pomembno razumeti kako pravilno uporabljati in vzdrževati klimatsko napravo.  V nadaljevanju vam predstavljamo tri ključne načine, s katerimi si lahko pomagate optimizirati delovanje vaše klime in zmanjšate tveganje za zdravstvene tegobe.

1. Pravilna nastavitev lamel za usmerjanje zračnega toka

Optimalna usmeritev zraka za hlajenje in ogrevanje

Pravilna uporaba klimatske naprave ni le vprašanje temperature, ampak tudi kako zrak v prostoru kroži. Za optimalno delovanje v načinu hlajenja je priporočljivo, da se lamele usmerijo tako, da hladen zrak piha diagonalno proti stropu, pod kotom od 20 do 30 stopinj, če si zamislimo, da pihajo pod kotom 0 stopinj ko so usmerjene direktno naravnost.

Zaradi naravne konvekcije, se tok hladnega zraka, ob izhodu iz zračnika klime prične takoj spuščati, zato se, če so lamele nastavljene na najvišjo mogočo pozicijo, kar najpogosteje pomeni da so usmerjene direktno naravnost, zrak ne bo enakomerno razporedil po prostoru, temveč bo pihal diagonalno proti tlem, kjer se bo nabiral, ob enem pa bo pihal direktno v osebe v prostoru.

Metoda nastavitve lamel diagonalno proti stropu
omogoča, da se hladen zrak ob stiku s toplejšim zrakom pri vrhu prostora naravno spusti, kar povzroči enakomernejšo porazdelitev in s tem udobnejšo temperaturo v celotnem prostoru.  Ko pa je treba prostore ogrevati, je priporočljivo usmeriti topel zrak navzdol, saj topli zrak naravno narašča, kar pripomore k hitrejšemu in bolj učinkovitemu ogrevanju prostora.

 

Ali ste vedeli?

Veliko števiIo klimatskih naprav ima omejene možnosti nastavitve usmerjanja lamel, kar pomeni, da hladen zrak pogosto piha neposredno na uporabnike. To lahko vodi do zdravstvenih težav, kot so glavoboli, “klima prehlad”, in splošno slabše počutje zaradi ostrega hladnega zraka, ki neposredno vpliva na dihalne poti in sinuse. Številni eksperimenti so pokazali, kako pravilno usmerjen zrak lahko zmanjša tveganje za prehlade in druge respiratorne težave, še posebej v mesecih, ko se klime največ uporabljajo.

Če ste v procesu nabavljanja klimatske naprave vam “toplo” priporočamo, da si preberete ta članek, ki opisuje različne lastnosti klimatskih naprav in na kaj moramo biti pozorni ob nakupu.

Učinkovita rešitev?

Pri iskanju rešitev za probleme, ki jih povzroča neposredno pihanje hladnega zraka iz klimatskih naprav, smo naleteli na inovativni izdelek – usmerjevalnik zraka za klimo. Ta naprava ne le preprečuje neposredno pihanje zraka, temveč  tudi zagotavlja bolj enakomerno razporeditev hlajenja in ogrevanja v prostoru. Uporaba usmerjevalnika zraka je po poročanju ljudi izjemno priporočljiva v vseh prostorih, kjer so klimatske naprave v pogosti uporabi, kot so pisarniški prostori in domovi.

2. Preizkusili smo rešitev na trgu: Iskanje rešitve za težave z direktnim pihanjem

Odkrivanje težave v naši pisarni

V naši pisarni, ki se nahaja v staromeščanski stavbi, smo se nenehno soočali z izzivom neprijetnega pihanja klimatske naprave. Zaradi majhnih prostorov smo imeli klimatsko napravo nameščeno precej blizu delovnih mest, kar je povzročalo, da je celo pri najnižji nastavitvi ventilatorja direktno pihanje zraka moteče vplivalo na nas. Kljub nastavitvam lamel, ki naj bi zrak usmerjale naravnost, je mrzel zrak vseeno padal in diagonalno navzdol pihal direktno na naše glave. To je vodilo do nenehnega neugodja, motenj pri delu in bolniških odsotnosti zaradi prehladov.

Testiranje “ClimaShield Duo Flex+” usmerjevalnik zraka za klimo

Da bi rešili to težavo, smo se odločili preizkusitiusmerjevalnik zraka znamke ClimaShield, in sicer model Duo Flex+, ki je dostopen pri več slovenskih trgovcih, kot so Big Bang, Mimovrste in Svetnakupov.si.

Usmerjevalnik smo izbrali glede na opis obljub o izboljšanju udobja, enostavnosti uporabe in mnenja dosedanjih kupcev. Usmerjevalnik smo pri spletnem trgovcu Svetnakupov.si naročili v dopoldanskih urah, prejeli pa smo ga okrog 11 ure naslednji dan prek pošiljatelja GLS. Saj smo iskali čim hitrejšo rešitev, smo ob nakupu izbrali prioritetno dostavo z manjšim doplačilom. Za model usmerjevalnika Duo Flex+ smo dne 16.04.2024 odšteli 34,99€. Povezava do mesta nakupa
(18.04.2024)

Izredno hitra montaža

Namestitev usmerjevalnika je bila izjemno preprosta. V paketu smo prejeli tri sestavne dele: teleskopski ščit za zrak, ki mu je mogoče nastaviti dolžino, in dve držali oziroma roki. Montaža je potekala hitro, saj je bilo vse, kar smo morali storiti, da smo roki kliknili v mesta na ščitu in celoto nalepili na notranjo stensko enoto klimatske naprave. Pomembno je poudariti, da je tak usmerjevalnik primeren samo za stenske enote klimatskih naprav, saj ni primerne oblike za uporabo z npr. Talnimi ali prenosnimi klimatskimi napravami.

Slika procesa montaže, ki jo je na lestvi opravila kar naša urednica Tina.

Opazne izboljšave in udobje po namestitvi

Takoj po namestitvi smo opazili oprijemljivo izboljšanje. Zrak se je začel razpihovati po znatno večjem delu prostora, nato pa s pomočjo naravne konvekcije padal in počasi krožil skozi celoten prostor. Tudi pri srednji in višji jakosti ventilatorja direktno pihanje ni bilo več moteče ali celo opazno. Ugotovili smo, da uporaba usmerjevalnika ustvari idealno ozračje brez prepiha in znatno izboljša splošno počutje v pisarni.

Usmerjevalnik zraka za klimo “ClimaShield Duo Flex+” je bil odlična rešitev za naš problem. Z njegovo pomočjo smo v pisarni ustvarili veliko bolj prijetno in zdravo delovno okolje. Za vse, ki se soočajo s podobnimi težavami direktnega pihanja zraka v zaprtih prostorih, toplo priporočamo preizkus tega izdelka. Vsi od zgoraj naštetih trgovcev nudijo enostavno vračilo v roku 14 dni od nakupa, če vam izdelek iz katerega koli razloga ne bi ustrezal.

Dodatne informacije

Če želite izvedeti več o tem, kako klimatske naprave vplivajo na vaše zdravje in kako jih lahko optimalno izkoristite, si lahko preberete v tem članku na Vizita.si. Prav tako, če vas zanima, kako lahko prihranite na električni energiji z učinkovitejšo uporabo vaše klimatske naprave, ne spreglejte te objave!

Namestitev usmerjevalnika zraka za klimo je preprosta, a izjemno učinkovita metoda za izboljšanje kakovosti bivanja. Ta naprava se namesti na izhod hladnega zraka in preusmeri tok tako, da ne piha neposredno na ljudi, ampak omogoča enakomerni kroženje zraka po prostoru. To ne samo da prispeva k bolj udobnemu in zdravemu bivalnemu okolju, ampak tudi izboljša splošno učinkovitost klimatske naprave. Zmanjšana je potreba po stalnem prilagajanju termostata, kar lahko vodi do nižje porabe energije in znižanja stroškov za električno energijo.

3. Redno čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave

Zanemarjanje rednega čiščenja filtrov in servisiranja klimatske naprave ne samo da zmanjša njeno učinkovitost, temveč lahko povzroči kopičenje bakterij in plesni. Ti mikroorganizmi so pogosti vzroki za prehlad zaradi klime in druge respiratorne težave. Zagotovite, da je vaša klima redno vzdrževana in čista, kar bo izboljšalo kakovost zraka in zmanjšalo možnost zdravstvenih težav.

Klimatske naprave so idealno okolje za rast in razmnoževanje različnih mikroorganizmov, kot so bakterije, plesni in glive. To se zgodi zaradi stalne prisotnosti vlage in prahu v notranjosti naprave, ki sta ključna dejavnika za razvoj teh mikrobov. Ko  filtri in notranje komponente klimatske naprave niso redno čiščeni, se ustvari ugodno okolje za kopičenje teh škodljivih organizmov. To ne samo da zmanjša učinkovitost naprave, ampak lahko povzroči tudi neprijeten vonj izhodnega zraka, ki je znak prisotnosti mikrobov.

Vpliv mikroorganizmov v zraku na zdravje posameznikov

Mikroorganizmi, ki se razmnožujejo v klimatskih
napravah, lahko povzročijo vrsto respiratornih bolezni med katere spadajo:

  • Alergijski rinitis
  • Astma
  • Različne oblike pljučnih infekcij
  • Legioneloza (bolezen, ki jo povzroča bakterija Legionella pneumophila)

Pogoste bakterije, ki se lahko razmnožujejo v klimatskih napravah, vključujejo Legionello, Staphylococcus aureus in različne vrste plesni, kot je Aspergillus. Te bakterije in plesni lahko v neustreznih pogojih hitro rastejo in postanejo zdravstveno tveganje za vse, ki so izpostavljeni zraku iz kontaminirane klimatske naprave. Več o bakterijah ki živijo v naših klimatskih napravah si lahko preberete tu.

Čiščenje klimatske naprave običajno vključuje naslednje korake:

Pozor, preden začnete: Izključitev naprave iz električnega omrežja – Zagotoviti je treba, da je naprava popolnoma izklopljena, preden začnete z delom, to pomeni da napajalni kabel izvlečete iz vtičnice ali pa izklopite varnostni odklopnik (varovalko) v električni omarici.

Čiščenje ali zamenjava filtrov

Filtrirni sistem v klimatskih napravah igra ključno vlogo pri zagotavljanju čistosti zraka, ki kroži v vašem prostoru. Ti filtri ujamejo prah, alergene, mikrobe in druge delce, preprečujejo njihov povratek v zrak, ki ga dihate. Zaradi glavne funkcionalnosti je bistveno, da se filtri redno čistijo ali zamenjajo, odvisno od njihovega stanja in vrste uporabe.

Večina sodobnih klimatskih naprav je zasnovana
tako, da omogoča enostavno vzdrževanje filtrov. Filtri so običajno dostopni skozi odprtino, ki se enostavno odpre na sprednji strani notranje enote. Po odstranitvi pokrova lahko filtre preprosto izvlečete iz njihovih ležišč. Priporočljivo je, da to storite vsake tri do šest mesecev, kar se lahko spremeni glede na lokacijo (npr. mestna območja z večjo onesnaženostjo zraka) ali intenzivnost uporabe naprave (npr. če napravo uporabljate vsak dan ali skoraj neprekinjeno med vročimi meseci).

Postopek čiščenja filtrov je običajno preprost in ga lahko izvedete sami doma. Filtri se lahko očistijo z ročnim pranjem pod blagim tokom tople tekoče vode. Pomembno je, da pri tem uporabite blago milo, samo če so filtri zelo umazani, in nežno drgnjenje, da ne poškodujete materiala filtra. Po pranju jih je treba temeljito izplakniti, da odstranite vse milne ostanke, nato pa pustiti, da se popolnoma posušijo na zraku, preden jih ponovno vstavite v napravo.

Našli smo tudi ta priročen video v katerem si lahko ogledate natančno prikazan postopek čiščena filtrov, ki ustreza veliki večini klimatskih naprav, saj so vse narejene po podobnem principu:

V primeru, da so filtri preveč obrabljeni ali poškodovani, jih je treba zamenjati. Večina proizvajalcev klimatskih naprav priporoča zamenjavo filtrov vsaj enkrat na leto, vendar lahko glede na specifične potrebe vašega okolja to storite pogosteje. Nove filtre lahko običajno naročite neposredno pri proizvajalcu ali jih kupite v specializiranih trgovinah z opremo za klimatizacijo in prezračevanje.

Čiščenje izparilnika in ventilatorja

Izparilnik, znan tudi kot hladilno telo, je ključni del klimatske naprave, saj je odgovoren za odvzem toplote iz zraka v prostoru. Sestavljen je iz serije tankih, občutljivih aluminijastih plošč, ki so zelo občutljive na mehanske poškodbe. Te plošče so lahko zelo ostre, zato je pri čiščenju potrebna previdnost, da se izognemo poškodbam na materialu ali poškodbam naših rok.

Pri čiščenju izparilnika je treba biti še posebej previden, da ne pride do upogibanja ali poškodb aluminijastih lamel,, saj lahko to zmanjša učinkovitost naprave ali celo povzroči blokado pretoka zraka. Upogibanje lamel lahko vodi do neenakomernega hlajenja in povečane porabe energije, medtem ko ostri robovi lamel predstavljajo tveganje za ureznine med ročnim čiščenjem.

Za varno in učinkovito čiščenje izparilnika priporočamo uporabo posebnih čistilnih pen, ki so na voljo na spletu ali v specializiranih trgovinah. Te pene so zasnovane tako, da nežno in temeljito očistijo hladilno telo, ne da bi pri tem poškodovale občutljive aluminijaste dele. Poleg čistilne funkcije, čistilne pene pogosto vsebujejo tudi razkužila, ki odstranijo bakterije in plesni, ter dišave, ki osvežijo izhodni zrak iz naprave.

Pripravili smo tudi seznam povezav za nakup čistilne pene za klimatske naprave:

https://mgk.si/reklamna-vrstica/evaporator-cleaner-foam-cistilna-pena-za-ciscenje-uparjalnikov-klima-naprav.html

https://www.merkur.si/zunanja-avtokozmetika-juvi-sprej-za-ciscenje-klima-naprav-500ml/

https://www.enaa.com/dodatki-za-klimatske-naprave/cistilna-pena-za-ciscenje-in-dezinfekcijo-uparjalnikov-500-ml

https://www.mimovrste.com/klimatske-naprave/tecnogas-cistilna-pena-za-ciscenje-in-100040267026

https://www.ecoshop.surf/sl/spray-za-klime-500ml-camon

https://mtehnika.mercator.si/izdelek/18700162/topilo

Uporaba čistilne pene je preprosta: peno enakomerno nanesite na površino izparilnika in po navodilih proizvajalca pustite delovati določen čas. Pena bo prodrla v težko dostopna območja in raztopila umazanijo, prah ter mikroorganizme. Po delovanju pene izperite površino z blagim tokom vode, pri čemer pazite, da ne uporabljate premočnega pritiska, ki bi lahko poškodoval lamelno strukturo. Po končanem čiščenju pustite, da se izparilnik popolnoma posuši pred ponovno uporabo klimatske naprave.

Čiščenje ventilatorja klimatske naprave sledi podobnemu postopku. Ventilator, ki prisilno kroži zrak skozi izparilnik, lahko s časom nabira prah in druge delce. Tudi tukaj je priporočljivo uporabiti mehko krpo in nežna čistila,  ki ne poškodujejo ventilatorskih lopatic ali drugih komponent naprave. Redno čiščenje ventilatorja zagotavlja, da klimatska naprava deluje učinkovito in tiho.

Skrbno in redno čiščenje izparilnika in ventilatorja je ključnega pomena za vzdrževanje optimalne učinkovitosti klimatske naprave in zagotavljanje zdravega bivalnega okolja. Preverjanje drenažnega sistema – Prepričati se je treba, da je drenažni sistem prosto tekoč in ni blokiran, kar bi lahko povzročilo zastajanje vode in dodatno rast bakterij.

Pregled in čiščenje zunanje enote – Zunanja enota prav tako potrebuje redno čiščenje, saj zunanji elementi lahko vplivajo na njeno učinkovitost delovanja, vendar tega v nobenem primeru ne počnite sami, temveč poiščite pomoč strokovnjaka oziroma servisa za vašo znamko klimatske naprave (beri spodaj), saj je naprava pod konstantnim napajanjem ter predstavlja nevarnost stika z električnim tokom visoke napetosti 230V in lahko vsebuje krhke in ostre dele.

Tukaj lahko najdete nekaj povezav do natančnejših navodil za čiščenje notranje enote klimatske naprave glede na znamko vaše naprave:

Daikin

Mitsubishi

LG

Samsung

Gree

Panasonic

Vox

Seznam servisov za čiščenje klimatskih naprav na domu

Za tiste, ki ne želijo sami čistiti svoje klimatske naprave ali potrebujejo strokovno pomoč, obstaja več možnosti. V Sloveniji deluje več servisov in samostojnih podjetnikov, ki nudijo profesionalno čiščenje in vzdrževanje klimatskih naprav na domu. Našli smo nekaj takih servisov in jih našteli tu:

Klima Servis Ljubljana

HydroKleen Ajdovščina

Servis klimatskih naprav Doogy Koper

Klimic Cooling Solutions Maribor (v Ljubljani, Celju in Mariboru ni potnih stroškov)

Gomon Solar servis klimatskih naprav Kranj

Ti servisi zagotavljajo celovite storitve čiščenja, od notranjih do zunanjih enot, in lahko pomagajo podaljšati življenjsko dobo vaše naprave ter izboljšati kakovost zraka v vašem domu ali pisarni.

Zaključek

Uporaba klimatske naprave ni le vprašanje udobja, temveč tudi zdravja. Z upoštevanjem nasvetov o pravilnem usmerjanju zraka, rednem čiščenju in vzdrževanju ter uporabi inovativnih rešitev, kot je usmerjevalnik zraka, lahko znatno izboljšate kakovost bivanja v svojem domu ali delovnem prostoru. Pomembno je, da klime ne dojemamo samo kot aparaturo  za hlajenje ali ogrevanje, ampak kot napravo, ki lahko vpliva na naše zdravje. Vložite čas v vzdrževanje svoje klimatske naprave in poskrbite, da bo njen vpliv na vaše okolje vedno pozitiven. Tako ne boste le izboljšali svoje počutje, ampak tudi zmanjšali možnost za razvoj neprijetnih zdravstvenih simptomov, povezanih z uporabo klime.

Naročnik oglasa: Svetnakupov.si

Tagi