Podjetje Helios TBLUS prejelo prvo nagrado izbora Okolju prijazno podjetje

Helios TBLUS je ponosni prejemnik prve nagrade izbora Okolju prijazno podjetje, ki ga letos že 25. po vrsti podeljujeta Eko sklad in časnik Finance. Letos so se na izbor prijavili z okolju prijaznimi izdelki, tehnologijami in zelenimi investicijami na eni strani ter z družbeno odgovornimi projekti in skrbjo za zaposlene na drugi.

V podjetju Helios TBLUS so se, ob zavedanju vpliva na okolje in zdravje, podali na večletno pot raziskav in razvoja, da bi ustvarili take delovne procese in izdelke, ki imajo čim manjši vpliv na okolje.

V podjetju so že realizirali številne projekte okoljskih investicij na področju energetske učinkovitosti, zmanjševanja odpadkov, zmanjševanja emisij, destilacije topil, čiščenja odpadnih voda ter na področju požarne varnosti. Postavili so že štiri lastne sončne elektrarne, dve na obratu na Količevem pri Domžalah, dve pa v tovarni v Preski v Medvodah. Načrtujejo postavitev še štirih dodatnih sončnih elektrarn in lastne hidroelektrarne. V podjetju Helios TBLUS, ki je del skupine KANSAI HELIOS, imajo ambiciozno in jasno zastavljene cilje na področju trajnosti in varovanja okolja.

O uspešno začrtani trajnostni poti poslovanja in razvoja, pričajo tudi prejeta priznanja in certifikati, ki jih je podjetje že prejelo. Med takimi je srebrni certifikat EcoVadis, ki ponuja vodilno rešitev za spremljanje trajnosti v globalnih dobavnih verigah in z uporabo inovativne tehnologije in trajnostnega znanja pomaga podjetjem pri sprejemanju trajnostnih praks. Dosežen rezultat uvršča podjetje med 15 odstotkov najboljših podjetij, ki sodelujejo v izzivu tega ocenjevanja. Helios TBLUS je prejemnik tudi srebrnega nacionalnega priznanja za inovacijo »Trajnostni materiali za premaze prihodnosti», certifikata ISCC PLUS in v lanskem letu je prejelo nagrado okoljski izdelek leta za izdelek Spektra Level Medium Light, ki predstavlja inovativni razvoj konvencionalnih izravnalnih mas. Tudi številni drugi izdelki so okolju prijazni, saj so narejeni na vodni osnovi brez uporabe organskih topil. Izdelke certificirajo po globalnih standardih in tako potrdijo uporabo obnovljivih virov in nižji ogljični odtis izdelkov.

»Naš cilj je zmanjšanje ogljičnega odtisa izdelkov in razvoj takšnih produktov, ki omogočijo zmanjšanje ogljičnega odtisa tudi našim kupcem. Zato nadaljujemo z razvojem in inovativnimi projekti v vseh segmentih. Pomemben poudarek je na uporabi surovin na biološki osnovi, zmanjšanju odpadkov iz proizvodnje, uporabi recikliranih materialov ter uporabi energije, pridobljene iz lastnih sončnih elektrarn in iz obnovljivih virov,« je ob tem povedal izvršni direktor Marko Podjed.

V podjetju za uspešen zeleni prehod skrbno načrtujejo tudi nadaljevanje avtomatizacije in digitalizacije proizvodnje, medtem ko prioriteta še vedno ostaja varnost in zdravje vseh zaposlenih.

Nagrado je v imenu Helios TBLUS prevzela dr. Radmila Wollrab, direktorica področja trajnostnega razvoja za podjetje Helios TBLUS in skupino KANSAI HELIOS.

Miha Ulčar; Foto: Jernej Lasič

Tagi