Nasveti za izbiro pravih luči

Izbira luči v domu je pomemben vidik notranjega oblikovanja in pomembno vpliva na splošno vzdušje in funkcionalnost prostora. Če ste ravno v procesu osvetlitve vašega doma, preberite nekaj nasvetov, kako izbrati primerne notranje luči, da bo vaš dom kar se da prijeten in funkcionalen.

Izbirajte notranja svetila glede na namen in velikost prostora

Vsak prostor ima svoj namen in ko pade tema, potrebuje temu primerno osvetlitev. Na primer, v kuhinji pripravljamo hrano, zato rabimo veliko svetlobe, najbolje v obliki stropnih in nadpultnih luči. Močno svetlobo potrebujemo tudi v kopalnici, pa v delovnih prostorih. V dnevni sobi, kjer preživljamo prosti čas, se družimo in sproščamo, osvetlitev ne rabi biti močna, je pa prijetneje, če je topla in ambientalna. Enako v jedilnici.

Pri načrtovanju doma poleg osvetlitve upoštevajte tudi velikost prostora. Kjer nimate možnosti vgradnih luči, naj dodatno svetlobo zagotovijo stenska, namizna ali stoječa notranja svetila. Koliko luči in svetlobe potrebujete v prostoru, izračunajte s pomočjo spletnih kalkulatorjev. S tem boste glede na kvadraturo in količino naravne svetlobe dobili okvirni podatek, koliko svetil in kakšno moč izbrati.

Izberite vrsto luči

Notranje luči so različnih oblik in načinov izvedbe. Poleg stropnih luči, ki so lahko podometne, vgradne in viseče, obstajajo še dekorativna svetila, kot so stenske luči, namizna svetila in samostoječa svetila. Slednja imajo velikokrat tudi dekorativno in ambientalno funkcijo, kar pa še ne pomeni, da niso pomembna. Ravno nežna svetloba lučke na nočni omarici ali stoječa svetila ob fotelju v vaš dom pričara toplino, udobje in domačnost.

Upoštevajte barvno temperaturo

Svetloba je lahko različnih barv in odtenkov. Poznamo toplo, dnevno, nevtralno in hladno belo svetlobo, ki jo merimo v stopinjah Kelvina. Manjša, kot je barvna temperatura, bolj topla in rumenkasta je. Večja, kot je barvna temperatura, bolj hladna in modra je svetloba. Izpostavljanje svetilom višje barvne temperature nas naredi bolj budne, zato so primerna za delovne prostore, medtem ko nas izpostavljanje nižji temperaturi naredi bolj zaspane. Takšna svetila so primerna za prostore za počitek in sprostitev.

Bodite pozorni na slog

Izbira sloga in oblik luči je eno prijetnejših del pri opremljanju doma. Svetujemo, da se bolj kot na aktualne trende v notranjem oblikovanju osredotočite na sam stil vašega doma in obstoječe pohištvo. V moderne domove se brez težav podajo minimalistične luči ali svetila nenavadnih oblik, ki služijo kot dizajnerski kos pohištva, medtem ko se v bolj tradicionalnih domovih še vedno najbolje znajdejo lestenci in samostoječa svetila.

Pomembna je tudi smiselna kombinacija svetil v prostoru. Izogibajte se preveč različnim lučem, vsaki v svojem stilu. Raje izberite enotne stropne luči za celotno domovanje, monotonost pa prekinite s posameznimi lučmi, ki kličejo po pozornosti. Na primer, bogato visečo luč nad dnevno sobo ali linijska tračna svetila nad jedilnico.

Naročnik oglasa: ilumnia.si

 

Tagi