Kmetija Nastran iz Radomelj na državnem tekmovanju prejela zlato priznanje za olje oljne ogrščice in srebrno priznanje za konopljino olje

S prihodom tujih trgovskih verig in z vstopom v Evropsko unijo so domači Slovenski izdelki in pridelki skorajda izginil iz trgovskih polic. Police je nadomestila roba z nizko ceno, sumljivo kakovostjo, da o postopku pridelave in izdelave ne izgubljamo besed. Se pa v zadnjem času kupci vse pogosteje vračajo k domačimi pridelki in izdelki, saj so le-ti preverjeni in v prvi vrsti domači.

V Sloveniji je veliko število domačih ponudnikov različne hrane, ki se iz dneva v dan trudijo, da so njihovi pridelki in izdelki kar se da naravni. Na Kmetiji Nastran iz Radomelj, kjer se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo, že dvajset let pridelujejo domač naravni kis iz jabolk. Pred leti so svojo ponudbo še razširili, saj pridelujejo olje iz oljne ogrščice (hr./sr. repice) in konopljino olje. Oba sta hladno stiskana. Prav tako sta obe vrsti olja iz lastnega domačega semena. Kar pomeni, da vse faze naredijo doma; posejejo, požanjejo, posušijo in hladno stisnejo. Z oljem zalagajo nekatere trgovske verige.

Vrsto let se s svojimi izdelki udeležijo tudi državnega tekmovanja, ki ga organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Vsako leto prireditev poteka na Ptuju, kjer so 23. maja podelili priznanja za vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelade, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja. Kmetija Nastran je prejela zlato priznanje za olje iz oljne ogrščice in srebrno priznanje za konopljino olje. Kar pomeni, da imajo res kvalitetne izdelke in kar je najbolj pomembno, da so naravni. Ob tem je potrebno dodati, da so na tem ocenjevanju sodelovali številni ponudniki iz celotne Slovenije in sosednjih držav. Se pravi, da je bila konkurenca zelo močna. Ker se na Kmetiji Nastran trudijo že vrsto let, so mnoga takšna priznanja prejeli v roke tudi v preteklih letih.

V svoji ponudbi imajo tudi konopljine proteine ter nekatere vrste žit in sicer pšenico, piro ter kamut. Prav tako imajo posajeno tudi konopljo in oljno ogrščico za domačo predelavo. Trudijo se za kvaliteto in osveščeni kupci to iščejo. Sta pa zlato in srebrno priznanje iz državnega tekmovanje dokaz, da njihov trud ni zaman.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi