Kateri LED TV sprejemnik izbrati, da boste uživali ob gledanju televizije?

Pri izbiri novega TV sprejemnika smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati, da bo slika na vašem sprejemniku karseda kakovostna, vi pa boste lahko uživali ob vsebinah.

Nakup novega televizorja je ena pomembnejših investicij v vašem domu. Ker gre za nakup, za katerega je običajno treba odšteti nekoliko višji znesek, je zato priporočljivo, da se nanj kar najbolje pripravite. Da boste ob gledanju karseda uživali, je pomembno pri izbiri TV sprejemnika upoštevati nekatere zakonitosti, hkrati pa nikakor ne gre zanemariti dejstva, da morate novemu televizorju prilagoditi tudi prostor v vašem domu.

Izberite sprejemnik z ustrezno diagonalo

Ko izbirate nov TV sprejemnik, najprej preverite njegovo velikost. Ta se ne meri po samem obsegu televizijskega sprejemnika, pač pa v diagonali televizijskega zaslona. Diagonala zaslona je običajno izmerjena v palcih, v ponudbi pa so običajno televizorji, ki merijo vse od 40 do 75 palcev, kar ustreza televizorjem z diagonalo vse od enega pa tudi do dveh metrov. Skrbi, da bi bili zaradi manjšega zaslona prikrajšani za dobro sliko, so odveč, saj je kakovost slike odvisna od drugih dejavnikov, vsekakor pa morate biti pri izbiri sprejemnika z daljšo diagonalo pozorni, da temu prilagodite tudi prostor. Daljša kot je namreč diagonala, daljša mora biti tudi razdalja med sprejemnikom in gledalci. V nasprotnem primeru, da boste TV sprejemnik gledali s krajše razdalje, lahko tvegate nastanek glavobola in draženje oči, zaradi gledanja televizije s prekratke razdalje pa se vam lahko postopoma poslabša vid. Da bi ugotovili, katera razdalja za namestitev televizorja je prava, velikost diagonale zaslona pomnožite z dva in tako boste prišli do želenega podatka (če ste se denimo odločili za televizor z diagonalo 101 cm, je priporočljiva razdalja med TV sprejemnikom in vami dva metra). Ko nameščate nov televizor, naj bo ta vedno postavljen ali nameščen ob zid, v višini vaših oči, nikakor pa naj ne stoji samostojno sredi sobe.

Namenite dovolj pozornosti kvaliteti zaslona

V zadnjem času so tako popularni LED TV sprejemniki. Glede na tip zaslona, ločimo LCD in LED zaslone, pri tem pa je pomembno poudariti, da gre tudi v obeh primerih za LCD zaslone, le da so pri LED zaslonih uporabljene LED diode. Te omogočajo večji kontrast na sprejemniku, boljši prikaz črne barve, hkrati pa tudi obsegajo večjo paleto barv, ob katerih lahko uživate med gledanjem. LED zasloni se bolje prilagajajo tudi svetlobnim pogojem v vašem domu, v temnih prostorih je svetilnost takšnih televizorjev minimalna, ob svetlejših pa zelo visoka. LED televizorji so tudi nadvse priljubljena izbira zaradi dejstva, ker so običajno tanjši od ostalih LCD zaslonov. Kakovost slike določajo tudi ostali dejavniki, ki med seboj niso nujno povezani. Med drugim je pomembna ločljivost slike. Nadvse popularni so 4K televizorji, ki premorejo ločljivost 3840 x 2160 slikovnih točk. 4K televizorji omogočajo jasno sliko, polno detajlov in slikovnih točk. Pomemben podatek je tudi hitrost slike, ki se meri v hercih (hZ). Višja kot je ta vrednost, bolj tekoče je gibanje slike, ta se bo tudi hitreje osveževala, vi pa boste lahko nemoteno spremljali tudi najbolj hitre posnetke. Osnovna kakovost zajema tako 50 do 100 hZ, ki je primerna za ogled običajnih vsebin na vašem TV sprejemniku, 400 do 800 hZ omogoča večjo kakovost gibanja slike, vrednost nad 1000 hZ pa bo zadostila še tako zahtevnim gledalcem, ki uživajo ob adrenalinskih kadrih, ki se hitro menjavajo. Poleg hitrosti je pomemben tudi podatek o samem kontrastu slike. Ta se na prvi pogled morda ne zdi vreden dodatne pozornosti, a podatek o kontrastu slike pride v ospredje ob primerjavi črne barve med različnimi TV sprejemniki. Najboljši kontrast imajo tisti sprejemniki, pri katerih je črna barva tudi na televizorju zares črna. Pri sprejemnikih slabše kvalitete bo ta zrnasto siva.

Naročnik oglasa: Edigital.si; Foto: Adobe Stock

 

Tagi