Kamini in peči na drva – kako izbrati pravo?

Le kdo se ne bi strinjal, da je prasketanje ognja v kaminu na zimski večer, ko sneg tiho pada na zasneženo okolico, eno najlepših doživetij v hladnejših mesecih leta? Kamini na drva so torej več kot le ogrevalna naprava – so simbol domačnosti in ob njih se zbiramo ter občudujemo prijetno toploto, ki jo oddajajo.

Vendar pa izbira pravega kamina na drva ni lahka naloga – potrebno ga je izbrati tako, da se harmonično ujema z velikostjo in estetiko prostora, obenem pa tudi optimalno opravlja svojo ogrevalno funkcijo.

Več kot le ogenj – prednosti kaminov na drva

Ena izmed najbolj očitnih prednosti kaminov na drva je zagotovo udobje. Pomirjujoče prasketanje ognja in prijetna toplina, ki jo oddajajo, domu dajeta prav poseben čar. Ob tem pa v prostor vnašajo tudi posebno estetiko.

Kamini na drva prostoru dajejo nekakšen značaj, občutek domačnosti in toplote. Ne glede na to, ali izberete tradicionalni ali sodobni stil, kamin bo postal središče prostora in ga prežel z eleganco.

Poleg tega se kamini na drva vse bolj cenijo zaradi njihove trajnostne narave. Drva so obnovljiv vir energije in s pravilnim upravljanjem lahko predstavljajo ekološko bolj sprejemljivo možnost ogrevanja.

In nenazadnje – praktičnost. Ko je kamin na drva pravilno vgrajen in vzdrževan, lahko služi kot zelo učinkovit vir toplote, ki lahko zmanjša ali celo nadomesti odvisnost od električnega ogrevanja. Poleg tega so neprecenljivi v primeru izpada električne energije, saj v vseh pogojih zagotavljajo toploto in svetlobo.

Vrste kaminov ter peči na drva

Kamini se razlikujejo glede na dizajn, funkcionalnosti in včasih tudi po vrsti goriva, ki ga je zanje potrebno uporabljati.

1. Vgradni Kamini

Vgradni kamin s kaminskim vložkom je priporočljiva vrsta sekundarnega ogrevanja. V hišo ne prinaša samo prijetnega in estetskega učinka ampak ima tudi velik izkoristek toplote in vam daje občutek varnosti tudi v primeru izpada elektrike ali okvar vašega primarnega ogrevalnega sistema.

Ne potrebujejo niti veliko vzdrževanja, ker so v večini primerov brez vgradnih motorjev in ostalih inštalacij. Skozi steklo, ki je lahko eno-, dvo- ali tro- stransko pa uživate na pogled.

Z izbiro kvalitetnega kurišča in masivno akumulacijsko pozidavo, pa dosežete izdelek, ki bo služil več generacij. Tudi v novogradnjah, ki imajo rekuperacijo in v hišah z dobro izolacijo, saj tak kamin dolgotrajno – od 10-15 ur oddaja prijetno sevalno toploto.

Nima samo vizualnega učinka in njegova toplota NI kratkotrajna, kot samostoječi kamini. Tak kamin lahko uporabljate kot glavni način ogrevanja v prehodnih obdobjih ali kot pomoč k obstoječemu ogrevalnemu centralnemu sistemu, naprimer toplotni črpalki v primeru hujše zime ali okvare vaše toplotne črpalke oziroma pri izpadu električne energije.

2. Odprti kamini

So zastarela oblika kaminov, ki niso primerni za sodobno objekte z rekuperacijo. So dosti manj varni zaradi pomanjkanja stekla med kuriščem ter vašim prostorom, tako lahko med gorenjem žerjavica ali kakšen drug razžarel kos pade na parket ter poškoduje prostor ali še huje – zaneti požar.

Kar se tiče izkoristkov, so med najmanj optimalnimi, saj zahtevajo veliko količino drv, hkrati pa NE ponujajo akumulacije daljše od 2-4 ur.

3. Lončena peč

Masivna lončena peč je lahko modernega izgleda ali klasičnega s pečnicami. Takšna vrsta peči oziroma kamina ima prav tako lahko steklena vrata in je lahko na pogled zelo podobna vgradnemu kaminu (obdelanemu kaminskemu vložku).

Te peči imajo največje izkoristke, zaradi svoje posebne izgradnje. V njej ogenj iz kurišča ne gre direktno v dimnik, temveč se njegova pot podaljša skozi kanale zgrajene znotraj peči.

Ta podaljšana pot pomeni da toplota ognja, ki ostane dlje časa v prostoru, na svoji poti tudi ogreje veliko materiala, kateri tudi po koncu kurjenja še dolgo časa ogreva vaš prostor.

Na podoben način kot topel od sonca razžarjen kamen ohrani svojo toploto dolgo skozi noč.

Na prikazu je lončena peč s pečnicami, njen zunanji izgled pa je lahko tudi modernejše izvedbe – na primer bel dekorativni omet, pečnice v poljubni barvi (moderno- velike temne pečnice).

4. Kamini na pelete

Za te kamine namesto običajnih drv potrebujemo lesene pelete. So zelo učinkoviti in enostavni za uporabo, vendar zahtevajo redno dobavo pelet, prav tako zahtevajo redne servise zaradi mnogih delov – procesor, treh motorjev ki dostavljajo pelete, dovajajo zrak ter čistijo pepel.

Prav tako v primeru izpada elektrike ne morejo delovati, tako da niso tako zanesljiv vir ogrevanja kot ostale peči na drva.

5. Samostoječa kaminska peč – samostoječi kamin

Samostoječi železni kamini imajo velik izkoristek ter moč, ampak zaradi svoje majhne teže nimajo sposobnosti akumulacije, tako da prostor ogrevajo v veliki večini le momentalno, ko pa se gorenje konča se v prostoru zrak ohladi.

Primernejše so za prostore, ki so namenjeni za občasna bivanja. Na Primer vikendi ali apartmaji za turistične namene.

Velikost in moč kamina na drva – dve ključni odločitvi

Dve ključni lastnosti, ki ju je treba upoštevati pri izbiri kamina na drva, sta njegova velikost in moč.

Velikost kamina je pomembna zaradi estetike in omejitve prostora, v katerega bo vgrajen. Vendar najbolj pogosta napaka je izbira prevelikega kurišča ter stekla kamina – veliko steklo pomeni preveliko sevalno moč okoli tega stekla, če pa tako kurišče kurimo s premalo količino drv, bodo steklo, notranjost kamina in dimnik črna ter polna katranskih oblog ter saj.

Moč kamina, ki je običajno izražena v kilovatih, pa ni najbolj pomemben faktor pri določitvi sposobnosti ogrevanja vašega bivalnega prostora. Pomembna je kvaliteta kurišča z dolgo življensko dobo in masivna obzidava ki zagotavlja prijetno in dolgotrajno toploto v vašem domu z nizko porabo.

Kam ga vgraditi?

Pri izbiri idealne lokacije za vaš kamin je treba upoštevati več dejavnikov. Kot prvo je je nujno upoštevati faktor varnosti. Kamin na drva mora biti postavljen na varno razdaljo od vnetljivih materialov in pohištva. Poleg tega je treba zagotoviti pravilno delovanje dimnika, ki bo dim usmerjal stran od vašega doma.

Poleg varnosti morate upoštevati tudi estetiko in funkcionalnost. Kamin naj bo lociran na mesto, s katerega nudi dober pogled na ogenj.

Pri vsem tem pa je potrebno upoštevati tudi tehnične vidike. Kamin na drva zahteva ustrezen dovod zraka ter ustrezen dimnik. Dimnik je ponavadi premera 18 cm, dovod zraka pa je okrogla ali kvadratna cev, preseka 125 kvadratnih centimetrov.

Torej, izbira prave lokacije za vaš kamin je proces, ki zahteva premišljenost in skrbno načrtovanje. Naj bo to mesto, kjer boste lahko brezskrbno uživali v toploti in lepoti ognja.

Vzdrževanje in stroški

Stroški vzdrževanja kamina na drva se lahko razlikujejo glede na vrsto kamina, pogostost uporabe, vrsto drv in lokalnih cen storitev.

Nekateri ključni stroški, ki jih je treba upoštevati, vključujejo:

1. Čiščenje

Redno čiščenje kamina in dimnika je za varno in učinkovito delovanje bistvenega pomena. Priporočljivo je, da čiščenje opravite vsaj enkrat letno ali po približno 70 kurjenjih.

2. Gorivo

Drva so glavni strošek pri uporabi kamina na drva.

Najbolj pomemben faktor pri izbiri drv ni vrsta lesa, temveč vsebnost vlage le teh. To je edini faktor ki zagotavlja da bodo vaša drva gorela efektivno in z najmanj emisij.

Cena je odvisna od vrste drv, ki jih izberete, in vaše lokacije. Na splošno se lahko cene drv gibljejo od 80 do 120 eur na kubični meter.

3. Vzdrževanje in popravila

Kamini na drva lahko sčasoma potrebujejo popravila ali zamenjave delov, kot so vrata, ročaji ali lopute za zrak.

4. Redne preglede

Prav tako je priporočljivo, da vsake toliko časa najamete strokovnjaka za pregled kamina in dimnika ter tako zagotovite, da vse deluje pravilno in varno.

Do prihodnje ogrevalne sezone je sicer še kar nekaj časa, a ker je investicija v kamin na drva odločitev, ki zahteva skrben premislek o vseh možnostih, vam svetujemo, da po ponudbi na trgu začnete brskati že zdaj. Naj vam prihodnja zima prinese obilje topline, udobja in estetskega užitka. In vse to lahko dobite z vašim novim kaminom!

Naročnik oglasa: Peči keramika d.o.o.

 

Tagi