Kakšna sončna elektrarna je primerna zame?

Cene elektrike, nafte, premoga, zemeljskega plina in drugih fosilnih goriv ves čas nihajo, medtem ko se energija sonca ne spreminja. Postavitev sončne elektrarne je tako za marsikoga prava izbira. Toda, katero izbrati?

Ljudje se vedno bolj zavedamo vseh prednosti sončnih elektrarn. Poleg prihrankov pri stroških za električno energijo, je tu še okoljski vidik, zaradi česar je povpraševanje po sončnih elektrarnah vedno večje.

Ko se odločate za sončno elektrarno, je predvsem potrebno izbrati pravo glede na vaše potrebe, proračun in pogoje namestitve.

Da bo odločitev lažja, smo pripravili nekaj pomembnih informacij.

Različne vrste sončnih elektrarn in njihove značilnosti

Zaradi vse večjega povpraševanja, je na trgu vedno več različnih vrst sončnih elektrarn. Vsaka od njih ima svoje značilnosti in posebnosti, ki jih je dobro poznati.

1. Klasična sončna elektrarna

Klasična sončna elektrarna predstavlja osnovno in preizkušeno rešitev za domačo proizvodnjo električne energije iz sončne svetlobe.

Ta vrsta sončnih elektrarn je priključena na električno omrežje, za kar morate pridobiti tudi soglasje s strani distributerja električne energije. Še do nedavnega so lahko lastniki klasičnih sončnih elektrarn presežek proizvedene električne energije prodali nazaj v omrežje po sistemu NET meteringa, kar pa od začetka leta 2024 ni več mogoče.

Trajanje obračunskega obdobja in način obračuna je sedaj določeno v pogodbi o samooskrbi in je odvisno od dobavitelja električne energije.

2. Balkonska sončna elektrarna

Balkonska sončna elektrarna je manjši tip sončnih elektrarn, za katero ne boste potrebovali gradbenega dovoljenja ali soglasja. Idealne so za pokrivanje manjšega dela potreb po električni energiji, kadarkoli pa jih lahko nadgradite s hranilnikom električne energije.

Ta kompaktna elektrarna se lahko enostavno namesti na balkon, teraso ali ograjo in vam omogoča, da izkoristite sončno energijo za zmanjšanje stroškov elektrike in povečanje energetske neodvisnosti.

Balkonske sončne elektrarne so cenejše od klasičnih sončnih elektrarn, kar jih naredi privlačno možnost za tiste z omejenimi proračuni.

3. Hibridna sončna elektrarna (on-grid)

Hibridna sončna elektrarna vključuje baterijski sistem za shranjevanje energije, ki omogoča uporabo sončne energije ponoči in v obdobjih, ko sonce ne sije.

Hibridne sončne elektrarne zato kombinirajo električno energijo iz različnih virov, kot so sončni paneli, sistemi za shranjevanje električne energije ali javno omrežje.

Čeprav je začetna investicija zaradi dodatne potrebe po baterijah večja, pa dolgoročno lahko te elektrarne prinesejo prihranke.

4. Otočna sončna elektrarna (off-grid)

Otočna sončna elektrarna je še ena vrsta sončnih elektrarn, ki pa je popolnoma neodvisna od javnega električnega omrežja. Če razmišljate o otočni sončni elektrarni, potem je ključnega pomena njeno ustrezno dimenzioniranje, saj vam bo le tako zagotovila dovolj energije v obdobjih manjše sončne svetlobe.

Poleg tega pa so potrebni tudi hranilniki z velikimi kapacitetami in veliko druge dodatne opreme, kar zavzame veliko prostora, začetna investicija pa je lahko precej višja.

Kako izbrati pravo sončno elektrarno?

Glede na značilnosti posameznih vrst sončnih elektrarn, je popolnoma upravičeno za pričakovati, da se pri izbiri marsikdo spopada z vprašanjem, kakšna sončna elektrarna je primerna zame.

Da boste sprejeli pravo odločitev, je potrebno upoštevati naslednje pomembne dejavnike:

  • Možnosti za namestitev sončne elektrarne: Pri tem je pomembna predvsem velikost in orientacija strehe. Za maksimalen izkoristek mora imeti klasična sončna elektrarna dovolj prostora in pravilno orientacijo.
  • Potrebe po električni energiji: Naslednji pomemben dejavnik je poraba električne energije. Pri tem velja, da večja kot je poraba, večja naj bo investicija, ki bo lahko generirala več električne energije.
  • Lokalne vremenske razmere: V regijah z več sončne svetlobe, se investicija v sončne elektrarne hitreje povrne. Če se nahajate na lokacijah z malo sonca, je temu ustrezno potrebno prilagoditi tudi izbiro sončne elektrarne.
  • Finančni vidik: Izbira sončne elektrarne je v veliki meri odvisna tudi od vašega proračuna. Na srečo pa lahko subvencije preko Borzena bistveno zmanjšajo začetno investicijo, zato se je o tem vsekakor dobro pozanimati.

Kakšna sončna elektrarna je torej prava?

Glede na značilnosti posamezne vrste sončnih elektrarn in ob upoštevanju vseh dejavnikov, ki vplivajo na izbiro sončne elektrarne, postane končna odločitev veliko lažja:

  • Klasična sončna elektrarna je najpogostejša izbira za lastnike hiš z dovolj veliko strešno površino in visoko porabo električne energije, pri čemer se presežki proizvedene energije lahko prodajo nazaj v omrežje.
  • Balkonska sončna elektrarna je primerna za vse tiste, ki bivate v stanovanjih, večstanovanjskih hišah ali v hišah brez možnosti za namestitev večjih instalacij. Prav tako je primerna za vse, ki želite privarčevati pri plačilu za električno energijo, vendar nimate želje ali finančnih možnosti za večje solarne sisteme.
  • Hibridna sončna elektrarna je primerna za lokacije z manj stabilno dostopnostjo do električnega omrežja in vse tiste uporabnike, ki si želite večje neodvisnosti od javnega električnega omrežja, hkrati pa imate dovolj finančnih sredstev za začetno investicijo.
  • Otočna sončna elektrarna je idealna rešitev za lokacije, ki niso stalno povezane z električnim omrežjem, kot so na primer oddaljene koče, delovne barake ali počitniške hišice, ter za vse tiste, ki si želite popolno energetsko neodvisnost.

Odločitev je torej padla! Prava sončna elektrarna za vas je tista, ki bo zadovoljila vaše potrebe po električni energiji in za namestitev katere imate ustrezne pogoje ter dovolj finančnih sredstev. Če pa ste še vedno v dvomih, za pomoč pokličite strokovnjake!

Naročnik oglasa: Energen, d.o.o.

 

Tagi