Kako se z leti spreminja umetnost peke na žaru?

Peka na žaru je že stoletja priljubljen način priprave hrane, pri čemer dokazi o zgodnjih civilizacijah, ki so uporabljale ogenj za peko mesa, segajo v prazgodovino. Vendar pa se je umetnost peke na žaru z leti močno razvila z novimi tehnikami, opremo in aromami, ki so bile uvedene za izboljšanje izkušnje. Tako hitro kot napreduje razvoj ostalih stvari in tehnologij, tako tudi razvoj žarov in tehnik peke na žaru. Če smo pred 20 leti imeli enostavne žare iz litoželezne plošče na treh ali štirih nogah imamo sedaj na voljo moderne plinske žare, žare na oglje, kombinirane žare (plin / oglje) in kurišča. V velikem razcvetu pa so tudi letne kuhinje.

Izbor žara in hrane nekoč

Včasih so bili žar majhni in enostavni, na njih se je pripravljajo enostavno hrano, večinoma meso. Imeli smo eno rešetko ali ploščo, redko kje si srečal večji žar na oglje, še manj na plin. Trg je ponujal enostavne plinske žare, ki so bili od tal odmaknjeni nekaj deset centimetrov in preko cevi povezani na plinsko jeklenko, kjer je bila tudi regulacija moči. Vseskozi pa so bili priljubljeni žari na lesno oglje. Hrana za žar je bila v večini meso, od tega veliko domačih pripravkov. Zelenjava je zašla na žar redko in v manjših količinah. Človeštvo premika meje vsepovsod, priprava hrane in peka na žaru ni nikoli zaostajala.

Žari in hrana danes

Prehrambna industrija ima veliko opraviti tudi z žari. Razvoj in dostopnost živil, načini priprave hrane, razširjenost kmetijstva in široka potrošnja sta posegla tudi na področje žarov. Izbor vseh dobrin je vedno večji in prav tako je tudi pri izboru žarov. Ljudje smo bolj izbirčni, bolj razgledani, imamo več informacij in širši obseg kuhanja, bolj skrbno izbiramo hrano za žar, naš jedilnik za žar je vedno večji, vedno več različne hrane želimo pripravljati na žaru.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu žara?

Nakup žara je sedaj po eni strani enostaven, saj so na voljo v številnih trgovinah in tudi zato ker imamo širok izbor žarov, po drugi strani pa težje, ker kupci vedo kaj hočejo, ko kupujejo žar. Nakup žara spremljajo razmišljanja o:

  • prostoru,
  • številu oseb, ki jih bomo gostili,
  • hrani, ki jo običajno pripravljamo,
  • velikosti žara
  • in seveda tudi ceni žara.

Ob nakupu žara mislimo varčno in praktično: ali lahko zakurimo hitro z uporabo prižigalca ognja / oglja ali kock za prižiganje oglja, ali lahko zakurimo samo pol košare, uporabimo pol plošče … Ob nakupu žara mislimo na estetiko. Žar mora imeti tudi estetsko noto, ne glede na vrsto (plinski žar, keramični žar, žar na oglje, prenosni žar). Velik del pa pri nakupu predstavlja priprava hrane za žar. Mislimo na izbor hrane, zdravo hrano (manj olja, maščob, …), dolžino peke, raznolikost jedi in podaljšek notranje kuhinje na prosto.

Keramični žari zadnja leta postajajo pravi hit med uporabniki. (Foto: Auplex)

Večji izbor sestavin in dodatkov za žare  

Poleg izboljšanih žarov in dodatkov se je razširil tudi nabor sestavin in dodatkov, ki so na voljo za peko na žaru. Sedaj pogosto mariniramo pri mesarju skrbno izbrano meso v zapletenih mešanicah zelišč in začimb. Vedno večkrat na meniju za žar srečamo zelenjavo, sire, ribe, škampe in celo sadje. Vse to se danes prav tako pogosto pečejo na žaru, kar ponuja več možnosti za vegetarijance in tiste, ki iščejo bolj zdravo alternativo tradicionalnemu mesu na žaru.

Pametna tehnologija je vedno bolj v ospredju

Da bi bila peka na žaru enostavna, ne glede na to, ali govorimo o plinskem žaru ali žaru na oglje, proizvajalci iščejo načine, kako uporabiti in izkoristiti prednosti pametne tehnologije. Vse je že tako rekoč povezano z aplikacijami na pametnih telefonih.  Trenutno najbolj dovršen žar na oglje, ki po izkušnjah in tehnologiji prekosi ostale žare, je zagotovo žar 4K.

Velika večina žarov ima že vgrajen termometer, ki se običajno nahaja na pokrovu žara. Poleg termometrov nekateri proizvajalci vgrajujejo vbodne sonde za hrano, ki nam prav tako merijo temperaturo hrane na žaru med peko, trenutno ali skozi celotno peko. Le-ti termometri za žare so lahko povezani s pametnimi telefoni preko aplikacij. Termometri s sondami, ki se uporabljajo za žar nam omogočajo, da spremljamo potek peke v vsakem trenutku (na daljavo) in tako zmanjšujejo možnost, da bi meso recimo preveč ali premalo spekli.

Termometer s sondo vam omogoča spremljanje temperature hrane med peko. (Foto: Meater)

Povezovalna nit peke na žaru je druženje

Ne glede na vse inovacije, je peka na žaru še vedno družabna dejavnost, kjer se prijatelji in družina družijo ob hrani in pijači. Peka na žaru je uživanje na prostem, v naravi, domačem okolju, na poti, na plaži ali v parku. Kljub napredku, ki se je pojavil pri izboru in pripravi hrane za žar, razvoju plinskih žarov, žarov na oglje in dodatkov za žare, ostaja bistvo pečenja isto: preprost, okusen in tudi zdrav način priprave ter uživanje v pečenju in druženju ob žaru.

Katere so najbolj priljubljene oblike žarov med uporabniki?

Plinski žari 

Ena največjih sprememb pri peki na žaru skozi čas je bila uvedba plinskih žarov, ki ponujajo večji nadzor nad temperaturo peke in udobnejši način pečenja hrane. Z možnostjo prilagajanja nastavitev toplote in uporabe funkcij, kot so infrardeči gorilniki, je peka na žaru postala natančnejša in doslednejša. Plinski žari so postali sinonim za enostavnejšo peko na žaru. Med plinskimi žari najdemo vse možne velikosti, oblike in širok nabor dodatkov za žar. Pri plinskem žaru je zagotovo zelo pomemben pokrov, ki nam omogoča večjo akumulacijo toplote in druge načine priprave hrane, saj zadržuje toploto.  Plinski žari ponujajo ločene plošče in ločene nadzore moči. Osnovni modeli plinskih žarov po navadi ponujajo eno vrsto plošče ali rešetke. V srednjem cenovnem razredu žarov najdemo take, ki imajo kombinacijo plošč ali možnost dokupa rešetke ali plošče za žar, medtem ko nam večji in dražji plinski žari ponujajo že veliko kombinacij plošč v ceni. Ne glede na vse, pa vsakemu plinskemu žaru lahko dodamo tudi dodatke za plinske žare. Dodatki za plinski žar so vsako leto bolj pogost nakup že ob nakupu žara. Z izbranimi dodatki lahko enostavno spečemo pico na žaru, zelenjavo, kruh, večje kose mesa ali ribe. Ob nakupu žara hkrati najpogosteje kupujemo tudi že pokrivalo za žar, dodatne rešetke, pribor za peko na žaru ter kamen za peko pice. Verjetno je bilo še pred nekaj leti nepojmljivo, da bi spekli pico na plinskem žaru. Danes je to mogoče, preprosto in zelo priljubljeno.

Žar na oglje 

Najdaljšo pot je verjetno prehodil žar na oglje. Že od časov, ko je človek živel v jamah in ko so začeli naključni ogenj uporabljati za pripravo hrane, se je počasi uveljavil in nato spreminjal v obliko žara na oglje, kot ga poznamo dandanes. Sprva je bilo to kurišče vseh možnih oblik, gorivo pa je bil les. Zadnje stoletje je postreglo tudi z ogljem, ki je postalo številka ena med kurivom za žare. Žari na oglje so prav tako kot plinski žari dobili krila v zadnjih nekaj letih. Velik napredek pri žarih na oglje zagotovo najdemo v zadnjih 10 letih. Žari na oglje so dobili verjetno največ tehnologije v svoje osrčje, torej kurišče. Tako ga lahko enostavno zakurite s preprosto kocko za prižig, na voljo vam je cela vrsta prižigalcev oglja / ognja in nenazadnje najnaprednejši način: samodejni vžig žara na oglje. Posebni grelci, ki so nameščeni na dnu kurišča, se segrejejo do te mere, da ustvarijo toliko toplote na oglju, da se le ta vname. Temu bi čisto preprosto rekli: električni vžig žara na oglje. Žari na oglje so postali bolj izolirani, kar pomeni, da zadržujejo temperaturo oz. toploto. Velika večina ima pokrove, na pokrovu žara za oglje pa je tudi termometer. Najbolj prefinjeni žar oziroma najbolj napreden žar pa ponuja tudi popoln nadzor na pečenjem. Vaš pametni telefon se bo preko Bluetooth povezave povezal kar na žar. Preko njega boste lahko žar prižgali ali ugasnili, nadzirali temperaturo ali preprosto sledili receptom, ki jih imate na voljo. Vseh dodatkov sploh ne bi omenjali, ker jih je veliko. Ker pa skrbno izbiramo žar, dodatke za žar, nadaljujemo tudi z ogljem. Svetujemo vam, da uporabljate kakovostno oglje, na katerem pečete dlje in ga lahko po končanju peke tudi ugasnete in prihranite za naslednjo peko.

Keramičen žar 

Pravi razcvet keramičnega žara najdemo v zadnjem desetletju. Keramični žar je preplavil svet. Keramični žar je pravzaprav žar na oglje, le da je njegovo ogrodje narejeno iz keramike, ki prenese visoke temperature. Jedi pripravljene v tem žaru imajo okus kot iz pečice ali krušne peči. Keramični žar najdemo v vseh oblikah. S podstavki ali brez, kot namizni keramični žar, vgradni žar, … Posebnost žara je njegova oblika in materiali. Najbolj priljubljen med žari je postal zato, ker v njem lahko pripravimo vse mogoče jedi. Ste že jedli kruh iz žara? Poznate recepte za pite, gratiniranje ali počasno kuhanje/ počasno pečenje? Ohranjanje temperature in nadzor nad njo spremenijo žar v pečico oziroma krušno peč, s tem pa običajnemu pečenju mesa in bučk dodamo nepregledno dolg spisek hrane, ki jo lahko pripravimo na žaru. Keramičen žar, kamado žar, jajček, in še nekaj imen boste našli vse pod istim naslovom. Poleg tehnologij in dodatkov za žar najdete pri keramičnem žaru tudi možnost peke v nivojih, torej na različnih temperaturah in možnost uporabe le polovice žara. Na voljo so košare za oglje, plošče za peko in rešetke, ki vam omogočajo, da ne kurite na celotnem kurišču žara, temveč smotrno in varčno (recimo zaradi manjšega števila ljudi) uporabljate le polovico žara oziroma kurišča.

Keramični žari, različnih velikosti vam omogočajo peko kot iz pečice ali krušne peči. (Foto: Auplex)

Kombinirani žari 

Vedno bolj priljubljeni in pogosti pa postajajo kombinirani žari. Kombiniran žar navadno pomeni kombinacijo plina in oglja. Kdaj izberemo kombiniran žar? Kadar želimo imeti doma oboje: hitrost in udobje plinskega žara in tehniko, vonj in način peke žara na oglje. Hkrati vam kombinacija prinese običajno večjo površino peke. Na eni strani imate torej na voljo del žara, ki ga uporabite, kadar nimate časa, saj plinski žar hitro doseže želeno temperaturo, na drugi strani pa imate prvinski okus peke na žaru.

2 v 1. Kombinirani žari so izvrstna kombinacija plinskega žara in žara na oglje. (Foto: Mustang)

Več kot 40 različnih modelov žarov na letnakuhinja.si

V podjetju Letna kuhinja d.o.o. vam nudijo široko ponudbo žarov, dodatkov za žare, peči za pico, vrhunskih nožev iz japonskega jekla, litoželezne posode in številne druge izdelke za kuhanje in peko. Vse izdelke lahko naročite v njihovi spletni trgovini letnakuhinja.si ali pa jih obiščete v salonu na Trpinčevi 37a v Ljubljani, kjer si lahko žare ogledate tudi v živo.

Salon Letna kuhinja. (Foto: Letna Kuhinja)

Več na www.letnakuhinja.si.

Naročnik oglasa: Letna kuhinja d.o.o.

 

Tagi