Kako izbrati pravo jogi rjuho?

Za dober spanec je potrebno kvalitetno ležišče, pa tudi ustrezna izbira prave jogi rjuhe. Čeprav je njena najbolj pomembna funkcija zaščita ležišča, pa ni vseeno, kakšno boste izbrali – od tega je odvisen tudi vaš spanec!

Jogi rjuha preprečuje, da bi se v ležišču nabirala umazanija in mikroorganizmi. Uporabljamo jo zato, ker je njeno vzdrževanje veliko bolj enostavno kot vzdrževanje celotnega ležišča, prav tako pa vas bo nova jogi rjuha stala bistveno manj kot pa celotno ležišče.

Pa veste, kako jo izbrati?

Različne vrste jogi rjuh za različne potrebe

Desetletja nazaj je bilo mogoče na trgu dobiti izključno ravne rjuhe, šele v 60-ih letih prejšnjega stoletja pa so nam bile na voljo tudi napenjalne rjuhe, ki so se hitro razširile po celem svetu.

Katero od obeh vrst jogi rjuh uporabiti, je vprašanje, s katerim se pred nakupom spopada mnogo ljudi.

  • Napenjalna rjuha: Za napenjalno jogi rjuho je značilna všita elastika po vseh robovih, ki poskrbi, da jogi rjuha ostane na istem mestu tekom celotne noči. Rjuha se enakomerno razporedi po celotni površini ležišča in med spanjem ne povzroča nobenega nelagodja. Njeno nameščanje je zelo enostavno in hitro, saj jo le zataknete ob vse robove in vogale.

  • Ravna rjuha: Ravna rjuha nima elastike. V preteklosti so jo ljudje uporabljali za zaščito jogija, danes pa se praviloma uporablja kot vmesno plast, s katero ločimo svoje telo od odeje. V tem primeru je potrebno izbrati večje dimenzije rjuhe, da se tako lažje zatakne ob vzmetnico in poskrbi za lepši videz postelje.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu jogi rjuhe?

Če iščete ustrezno jogi rjuho za zaščito vašega ležišča, potem vam vsekakor priporočamo, da izberete napenjalno rjuho z elastiko.

Ker pa se mora ta natančno prilegati vašemu ležišču, ni vseeno kakšno boste izbrali. Pri njeni izbiri upoštevajte dimenzije ležišča in ustrezne materiale.

Izmerite dimenzije ležišča

Rjuha ne sme biti ne premajhna in ne prevelika. Izbira primerne velikosti jogi rjuhe je torej odvisna predvsem od dimenzij ležišča, zato vedno izmerite njegovo velikost.

Klasična dolžina ležišča je 200 cm, če pa imate podaljšano verzijo, potem je njegova dolžina 220 cm. Izbirate lahko med različnimi širinami jogi rjuh, in sicer 90, 140, 180 in 200 cm.

Poleg dolžine in širine ležišča, je potrebno preveriti tudi njegovo višino. Desetletja nazaj je bila višina ležišča enotna, danes pa so najrazličnejših dimenzij.

Standardna dimenzija je 15 – 30 cm, naletimo pa tudi na ekstra visoka ležišča, in sicer 30 – 45 cm. V tem primeru priporočamo izdelavo jogi rjuhe po meri, ki se popolnoma prilega na vzmetnico.

Pri izbiri ustrezne velikosti jogi rjuhe morate biti pozorni tudi na elastičnost materiala. Raztegljive rjuhe lahko v velikosti nekoliko odstopajo, da se tako čim bolje prilagodijo podlagi.

Izberite med različnimi materiali

Jogi rjuhe so izdelane iz različnih materialov. Poleg izbire velikosti, je to najbolj pomemben dejavnik pri izbiri rjuhe, saj pomembno vpliva na udoben spanec.

Vsak od materialov ima svoje prednosti in slabosti, zato jih je pred izbiro dobro poznati.

  • Frotir: Jogi rjuha iz frotirja so idealne za hladno zimsko vreme. Frotir je mehak, nekoliko debelejši in prijeten na otip. Frotirasta jogi rjuha se odlično prilega visokim vzmetnicam in ne zahtevajo likanja.
  • Flanela: Jogi rjuha iz flanele je topla, zato se je izogibajte v poletnem času, je pa zato odlična izbira za zimo. Flanela je mehka na otip, prijetno greje in odlično ohranja temperaturo. Primerna je tudi za vse tiste, ki jih ponoči pogosto zebe.
  • Bombaž: Jogi rjuha iz bombaža je zračna, prijetna na otip in odlično odvaja vlago. Zato je še posebej primerna za toplo vreme, vendar vas tudi pozimi z njo ne bo zeblo. Bombaž je raztegljiv material, ki je enostaven za raztezanje in vzdrževanje.
  • Saten: Jogi rjuha iz satena ima nežen in eleganten sijaj. Zaradi hladne površine je idealna za poletje, saj je zračna in prijetno hladi.
  • Jersey: Jogi rjuha iz jerseya je izjemno elastična, zato se odlično prilega vsakemu ležišču. Je pa pred nakupom potrebno preveriti sestavo rjuhe, da se prepričate o vsebnosti elastana, saj le-ta omogoča prožnost. Jersey se ne mečka, je zračen in vpojen ter mehak na dotik. Jogi rjuha jersey je primerna izbira predvsem za poletje, saj pozimi ne greje dobro.

Vedno, ko izbirate jogi rjuho, preverite tudi njeno vzdrževanje. Če z njimi ne želite imeti preveč dela, potem izberite takšne, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Nič ni narobe, če boste izbrali jogi rjuhe iz različnih materialov.

Tako jih boste najbolje kombinirali glede na različne vremenske razmere oziroma letne čase.

Upoštevajte, da boste jogi rjuho tedensko prali, zato izbirajte izključno najbolj kakovostne izdelke. Le ti so vam na voljo tudi v spletni ponudbi Munh – čas je, da to tudi sami preverite!

Naročnik oglasa: Munh vezenine

 

Tagi