Kako izbrati klimatsko napravo?

Verjetno si ne predstavljate več poletja brez vklopljene klimatske naprave. Prijetno ohlajen prostor je standard sodobnih domov in prijetnega bivanja. Z izbiro prave klime lahko kljub neznosnim poletnim temperaturam ustvarite prijeten ambient, brez visokih stroškov. V nadaljevanju preberite, kako izbrati ustrezno klimo.

Hladilna moč klime

Hladilna moč je najpomembnejši podatek ob nakupu klimatske naprave. Njena moč je odvisna od večih dejavnikov, poleg velikosti prostora tudi od svetlobe in steklenih površin. Kakšno hladilno moč klimatske naprave potrebujete, si lahko pred nakupom izračunate sami. Formula gre tako, da prostornino prostora (širina x dolžina x višina) pomnožite s 25. Dobljena številka so potrebni vati hlajenja, ki jih potrebujete in jih največkrat najdete že v opisu klimatske naprave. K izračunu prištejte še nekaj vatov, če imate v prostoru elektronske naprave (računalnik, igralna konzola, hladilnik ipd.), ki oddajajo veliko toplote.

Vrsta naprave

Če ste že raziskovali trg klim, potem ste opazili, da obstajajo tako montažne kot prenosne klime. Ljudje se največkrat odločajo za montažno, ki sestoji iz notranje in zunanje enote, je učinkovitejša pri hlajenju in porabi manj energije, medtem ko prenosna klima pride v poštev takrat, kadar ne želimo zunanje enote. V primerjavi z montažno je prenosna klima manj učinkovita, njena prednost pa je možnost premikanja iz prostora v prostor.

Invertni motor

Ko kupujete klimo, izberite takšno, ki ima invertni motor. To pomeni, da klimatska naprava samodejno prilagaja moč hlajenja po potrebi, zaradi česar porablja manj energije, vi pa boste prihranili pri položnici za elektriko.

Znamka klimatske naprave

Pri znamki klimatske naprave je podobno kot pri avtih – več plačate, bolj zanesljive so in dalj časa vam bodo služile. Priporočamo, da prisegate na priznane in preverjene proizvajalce klimatskih naprav, na oprimer Fujitsu ali LG klimatske naprave, ki so znane po svoji napredni tehnologiji in kakovosti. Nakup priznane znamke ima tudi drugo prednost – široko razvejano servisno mrežo, v primeru, če gre kaj narobe oz. ko boste servisirali napravo.

Dodatne možnosti

Tako kot pri vseh tehnoloških napravah tudi klime gredo v koraku s časom. Čeprav je njihova glavna naloga hlajenje poleti ali gretje pozimi, pa vam številne znamke nudijo tudi dodatne funkcionalnosti, ki prispevajo k boljšemu počutju v prostoru ali uporabniški izkušnji. Sodobne klime delujejo že kot prezračevalni sistemi, ki lahko skrbijo za filtracijo in nadzor kakovosti zraka. Pomembno je tudi, da izberete klimo, ki ima funkcijo tihega delovanja in vgrajen wi-fi modul, preko katerega jo je mogoče upravljati preko telefona. Za vse tiste, ki želijo še korak dlje, pa obstajajo tudi klimatske naprave, ki izgledajo kot slika na steni. Tak primer imajo LG klimatske naprave, ki jih najdete tudi pri generalnem zastopniku za Slovenijo, podjetju Dines (www.dines.si).

Naročnik oglasa: DINES d.o.o.

Tagi