Kako delujejo toplotne črpalke?

Stroški ogrevanja postajajo vedno višji, zato veliko ljudi išče nove in predvsem cenovno ugodne načine ogrevanja. V zadnjih časih kot najbolj ugodne, okolju prijazne in učinkovite veljajo toplotne črpalke. V nadaljevanju preberite, kako delujejo, kakšne obstajajo in zakaj so trenutno ena izmed najboljših izbir ogrevanja vašega doma.

Kaj je toplotna črpalka in kako deluje?

Toplotna črpalka je naprava, ki omogoča ogrevanje doma in sanitarne vode, nekatere pa imajo to zmožnost, da lahko prostor tudi ohlajajo. Njeno delovanje bi najbolj enostavno primerjali z delovanjem hladilnika, vendar v obratni smeri. Visokotemperaturna toplotna črpalka iz okolice sprejema toplotno energijo in prenaša v krogotok toplotne črpalke, kjer se ji s pomočjo dopolnilnega vira energije (npr. elektrike) doda toplota, ki se prenese v ogrevalni sistem objekta. Glede na naravni vir, iz katerega sprejema toploto, obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, vsaka ima svoj specifičen način delovanja.

Kakšne toplotne črpalke za ogrevanje obstajajo?

Glede na naravni vir, iz katerega toplotna črpalka jemlje toploto, ločimo:

  • Toplotna črpalka voda-voda: je ena izmed pogostih izbir, kjer se kot vir toplote izrablja podtalnica. Ker ima ta skozi celo leto konstantno temperaturo, je izkoristek toplotne črpalke voda-voda izjemno visok.
  • Toplotna črpalka zemlja-voda: tako kot voda tudi zemlja skladišči ogromno količino toplote, ki jo izkorišča tovrstna toplotna črpalka.
  • Toplotna črpalka zrak-voda: gre za eno najbolj pogostih izbir, kjer kakovostne toplotne črpalke zrak-voda izkoriščajo temperaturo zraka. So tudi ena izmed najbolj cenovno ugodnih izbir, vendar je njihova učinkovitost nekoliko nižja v primerjavi s prejšnjima.
  • Toplotne črpalke zrak-zrak: delujejo podobno kot klimatska naprava, uporabljati pa jih je mogoče tako za ogrevanje kot za hlajenje.

Prednosti toplotne črpalke

Čeprav visokotemperaturne toplotne črpalke delujejo s pomočjo elektrike, pa zaradi napredne tehnologije veljajo za eno izmed varčnejših načinov ogrevanja. Toplotna črpalka prav tako sodi med obnovljive vire energije, saj v okolje ne spušča škodljivih emisij. Sama začetna investicija je morda nekoliko višja, vendar kakovostne toplotne črpalke delujejo tudi do 15 let, kar je dolgoročno izjemno ugodna rešitev, sploh ob nizkih stroških ogrevanja. Še posebej primerna je za stanovanjske enote, ki želijo neodvisen način ogrevanja, enostavno pa jo je implementirati na talno gretje in druga grelna telesa. Toplotna črpalka tudi ne zahteva veliko vzdrževanja, le redni letni pregled.

Kdaj je smiselno razmišljati o toplotni črpalki?

Ali veste, da v Sloveniji toplotno črpalko uporablja približno 9 % gospodinjstev? Velikokrat je toplotna črpalka prva izbira novogradenj, saj je ena izmed najboljših rešitev. Nekoliko večja dilema nastane, kadar razmišljamo o obstoječi zamenjavi ogrevalnega sistema. Ne samo zaradi prihranka, tudi zaradi vseh ostalih prednosti je razmislek popolnoma na mestu. Svetujemo, da raziščete trg ponudnikov in se dogovorite za posvet s strokovnjakom, ki bo najbolje ocenil, katero toplotno črpalko izbrati za vaše potrebe.

Naročnik oglasa: DINES d.o.o. 

 

Tagi