Kaj vse mora imeti dober pohodniški nahrbtnik?

Pogled skozi okno je že prav prijeten. Lepi dnevi vabijo ven, na izlete, v naravo, nekam na svež zrak. Slovence vedno vleče nekam visoko – če ne v gore pa vsaj na bližnji hrib. Da bi bili ti pohodi prijetni in brezskrbni, je treba s seboj vzeti tudi dober pohodniški nahrbtnik.

Vemo, da se na poti vsak kilogram prtljage presneto pozna, zato je dobro, da nam pohodni nahrbtnik to breme olajša, prav tako pa poskrbi, da imamo s seboj vse, kar potrebujemo.

Kako dolgo boste na poti?

Pri izbiri nahrbtnika je treba najprej določiti, kam gremo in za koliko časa. Od tega je seveda odvisna količina prtljage. Odvisno od nje pa se odločimo, kakšen nahrbtnik potrebujemo. Drugi faktor je seveda aktivnost, ki jo bomo izvajali z nahrbtnikom. Ni vseeno, ali gre za kolesarski ali pohodniški izlet, da o dejavnostih na vodi ne govorimo.

En dan

Za enodnevne izlete v naravo bo dovolj 10 do 25 litrov prostornine. Če razmislim, kaj bomo čez dan počeli in kaj bomo vzeli s seboj, je dobro, da ima nahrbtnik nekaj dodatne opreme:

  • držalo za pohodne palice,
  • žep za steklenico/meh z vodo,
  • žep za sončna očala in druge drobnarije,
  • žepek za vredne predmete,
  • ojačano dno,
  • bočne in prsne trakove,
  • dežno prevleko.

Več kot en dan

Če nameravamo biti na poti dlje časa ter kje prespati –  pa naj bo to šotor ali planinska koča – potem bomo s seboj vzeli precej več prtljage. Zadostovati bi moral volumen med 20 in 35 litri. Poleg že naštetih lastnosti imajo taki nahrbtniki še nekaj dodatnih lastnosti:

  • dodatna mesta za pritrditev čelade, cepina ali derez,
  • prostor za spalno vrečo,
  • bolj podložene naramnice za lažje prenašanje,
  • njegova oblika je prilagojena postavi.

Več kot 3 dni

Ko načrtujemo vsaj 3 dni pohajkovanja po naravi, je vredno razmisliti o nahrbtniku, ki ima volumen vsaj 35 litrov. Največja razlika tega nahrbtnika je v tem, da ima več posameznih predalov, da lahko hitro najdemo točno tisto, kar smo iskali: malico, pulover ali pelerino.

Kako najdem pravi nahrbtnik zase?

Poleg namembnosti je za dobro izkušnjo v naravi treba izbrati nahrbtnik, ki nam bo pisan na kožo. Pri nahrbtnikih je tako kot pri čevljih – izbrati moramo pravo velikost in pravi model, da bi nam služil, tako kot je treba.

Velikost

Glede na obliko in velikost svojega telesa je treba izbrati ustrezen pohodniški nahrbtnik. Nekateri so krajši in širši, drugi ozki in visoki.  Dejansko je pri velikosti bolj pomembna širina bokov kot pa višina.

Najbolje je, da si ga pred nakupom oprtamo na rame in preizkusimo, kako ga je nositi. Ne samo, da se mora nahrbtnik prilegati našemu hrbtu, tudi prostora mora imeti ravno dovolj. Če se nam nahrbtnik dobro prilega, se lahko nadejamo dobre pohodniške izkušnje; s premajhnim ali prevelikim pa se lahko pot spremeni v pravo katastrofo. Na srečo imajo proizvajalci tabele z velikostmi, ki povedo, kateri model je najprimernejši.

Nahrbtnik mora tudi dobro razporediti težo prtljage. Ko hodimo z njim, moramo težo čutiti na bokih, ne na ramenih. Če temu ni tako, potem malce prilagodimo naramnice in trakove.

Podloženost

Običajno so pohodniški nahrbtniki podloženi na hrbtu, na naramnicah in na trakovih za boke. Preveč ali premalo podloženi nahrbtniki na telo ne sedejo, kot bi bilo treba. Za razporejanje teže skrbi tudi kombinacija trakov, pasov in okvirjev. Ta poskrbi, da težo nahrbtnika komaj čutimo, saj se ta enakomerno porazdeli po celem telesu.

Zračnost

Če hočemo ostati suhi tudi pod težo nahrbtnika, velja preveriti, kakšno zračenje omogoča nahrbtnik. Mrežica na hrbtu, pasovih in naramnicah poskrbijo, da zrak kroži med nahrbtnikom in med nami in nas prijetno hladi.

Barva

Čeprav si lahko izberete katerokoli barvo, lahko ima ta pomemben vpliv na vaše dejavnosti zunaj. Če se želite v naravi skriti in neopazno fotografirati živali, potem raje izberite nevtralne, naravne barve. Po drugi strani pa, če vam je pomembno, da svoj nahrbtnik vedno in takoj najdete ali pa si pač želite popestriti svojo opremo za prosti čas, barve nikakor niso ovira. Izrazite se po svoje in uživajte.

Velika izbira nahrbtnikov

Veliko izbiro različnih nahrbtnikov in dodatne opreme ponuja blagovna znamka Deuter. Deuter nahrbtnik je sinonim za visoko kakovost, saj njihovi nahrbtniki ponujajo točno tisto, kar potrebujete za različne aktivnosti v naravi. V njihovem programu so pohodniški nahrbtniki z dodatno opremo, pasne torbice, kolesarske torbice in seveda kolesarski nahrbtniki.

In prav kolesarski nahrbtniki so posebej prilagojeni različnim dejavnostim v naravi – recimo vožnji s kolesom. Omogočajo dovolj prostora za prtljago, jo ščitijo pred vremenskimi pojavi, hkrati pa so zelo kompaktni, da ne motijo kolesarja med vožnjo.

Upamo, da vam bo izbira pravega nahrbtnika sedaj lažja! V kolikor pa imate še kakšno dodatno vprašanje glede nahrbtnikov, pa se lahko obrnete na spletno trgovino Vita ProShop! Lahko jih tudi pokličete na 07 34 66 327 oziroma jim pišete na info@vitaproshop.com in z veseljem vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja!

Naročnik oglasa: Vita,Trebnje,d.o.o.

 

Tagi