Kaj moraš vedeti pred nakupom sup-a? Preveri!

Poletje je tu in z njim čas, ko se želimo dobro opremiti za nepozabne dogodivščine na dopustu. In če ste tudi vi eden od tistih, ki vas supanje vedno bolj privlači ter se želite v njem preizkusiti, preverite nekaj ključnih informacij za nakup supa.

Sup – priljubljena športna oprema

Supanje iz leta v leto postaja ena izmed najbolj priljubljenih poletnih aktivnosti, za katero – razen sup deske in vesla – ne potrebujemo nobene dodatne športne opreme.

Supanju pravimo tudi stoječe veslanje – to pa zato, ker zanj potrebujete veslo in napihljivo desko, na kateri stojite.

Sup je običajno izdelan iz PVC materialov, le na delu, kjer stojite, so materiali nekoliko drugačni, saj omogočajo manj drsenja. Različne plasti supa so med seboj zlepljene ali termično spojene, od česar je odvisna tudi kakovost supa.

Danes je na tržišču veliko vrst supov različnih blagovnih znamk in kakovostnih razredov. Ko kupujete sup, je pomembno, da ima čim več naslednjih lastnosti:

  • vzdržljivost: supi so lahko eno- ali dvo-slojni, slednji so bolj vzdržljivi;
  • dobra konstrukcija: sup se pod vašo težo ne sme upogibati in lomiti – na to vpliva način izdelave sredice trupa, tako imenovani »dropstich« način šivanja;
  • trdnost: višji maksimalni pritisk prinaša večjo trdnost in s tem tudi stabilnost – kakovostni supi se napihnejo med 15 in 18 PSI ali celo več;
  • neprepustnost: če je sup neprepusten, ga boste napihovali le enkrat na tri tedne, sicer ga lahko napihujete vsak dan;
  • prenosljivost: težke supe je težje prenašati.

Vrste supa

Največji čar supanja je v tem, da se ga lahko loti vsakdo. Primeren je za vse generacije, ne glede na predznanje in izkušnje. Sup desko pa lahko uporabljate na jezeru ali morju, se z njim podate na daljšo turo ob morski obali ali celo reki, na njem izvajate jogo ali pa zgolj poležavate in se sončite.

In toliko, kolikor imate na voljo različnih možnosti uporabe supa, toliko različnih vrst supov poznamo:

  • Družinski, vsestranski ali allround sup

Ta vrsta supa je namenjena začetnikom, ker so krajši in širši ter posledično tudi bolj stabilni in obvladljivi. Spredaj imajo nekoliko privzdignjen nos, kar pa ne vpliva na plovnost, ohranjanje smeri in hitrosti. Tovrstni supi se uporabljajo tudi za izvajanje joge ali pilatesa, saj zagotavljajo najboljšo stabilnost.

  • Potovalni ali touring sup

Potovalni sup je namenjen bolj izkušenim suparjem, saj so namenjeni premagovanju večjih razdalj. Potovalni oziroma touring supi omogočajo večjo hitrost ter lažje uravnavanje smeri supanja. Tovrstni supi so popolnoma ravni in nimajo privzdignjenega nosu. Širina deske je običajno okoli 30” (75 cm), dolžina pa se giblje od 12′ do 14′ (360 do 430 cm). Velja vedeti, da daljša kot je deska, lažje in boljše drži smer, poleg tega dosega tudi višje hitrosti.

  • Surf sup

Surf supe prepoznate že na prvi pogled, saj se jih uporablja skupaj z jadri. Namenjeni so predvsem tistim, ki se želite občasno preizkusiti tudi v jadranju na deski.

  • Tekmovalni ali race sup

Tekmovalni supi so ožji in zato mnogo težje obvladljivi. Da lahko z njimi tekmujete in dosegate večje hitrosti, so na sprednjem delu bolj ošiljeni.

Kaj je pomembno pri izbiri supov?

Za najboljšo izkušnjo na vodi je vsekakor ključnega pomena, da izberete pravi sup. Pri izbiri morate upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:

  • Namen

Veliko boste naredili že, če si boste odgovorili na vprašanje, čemu boste sup uporabljali. Kot smo videli, poznamo različne vrste supov, ki so namenjeni različnim potrebam in željam. Z odgovorom na to vprašanje, boste naredili prvi korak do izbire pravega supa.

Oblika supa

Na obnašanje supa v vodi in učinkovitost veslanja močno vpliva oblika supa. Ta je v veliki meri povezana tudi z vašim predznanjem oziroma izkušnjami na supu:
– Če se s supom šele spoznavate in z njim ne nameravate delati velikih razdalj, potem izberite allround sup. Zanje je značilen zaobljen nos in rep, njegova širina pa je tekom celotnega supa približno enaka.
– Če že imate določene izkušnje na supu in si želite nekoliko več, potem izberite touring sup, ki ima bolj ozek nos in nekoliko bolj oglat zadnji del. To vam omogoča lažje premagovanje razdalj z manj napora.
– Izkušeni suparji, ki se želite v supanju preizkusiti tudi tekmovalno, pa si izberite tekmovalni sup. Ta je tako na nosu kot tudi na repu bolj ošiljen in zaradi tega manj stabilen, a bistveno hitrejši.

  • Dimenzije supa

Dimenzije supa v največji meri vplivajo na hitrost in stabilnost. Z daljšim supom je vožnja hitrejša, s širšim pa stabilnejša.

Na plovnost pa vpliva tudi prostornina oziroma debelina deske. Pri tem je pomembno, da jo prilagodite svoji teži oziroma teži oseb, ki se bodo na supu vozili. Če boste na supu pogosto vozili tudi druge osebe, ali pa bo namenjen družinski zabavi in skakanju v vodo, potem temu primerno izberite tudi nosilnost supa. Če boste izbrali premajhnega, se bo pod težo upognil ali se ugreznil pregloboko v vodo.

Sedaj, ko smo vam odgovorili na vsa pomembna vprašanja v zvezi z nakupom pravega supa, je poskrbljeno za vrhunsko poletno zabavo.

Če imate še kakšno dodatno vprašanje vezano na izbiro prave sup deske, se lahko obrnete na spletno trgovino G-Sport, kjer vam bodo z veseljem pomagali in svetovali! Pokličete jih lahko na telefonsko številko 070 661 471 oziroma jim pišete na info@g-sport.si.

Naročnik oglasa: G-sport d.o.o.

Tagi