JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš. Na ogled so privabili zlasti tiste zasebne investitorje, ki na tržišču iščejo kakovostno zgrajene ter energijsko varčne objekte.

Pri gradnji estetskih in funkcionalno zasnovanih družinskih hiš z masivno konstrukcijo so uporabili lasten JUBHome sistem, ki temelji na ICF tehnologiji in se ponaša s PHI certifikatom priznanega nemškega inštituta za pasivno gradnjo. Med interesenti so si hišo v 4. gradbeni fazi podrobno ogledali zakonski par, ki si želi postaviti manjšo hišo na sončni parceli v okolici Ljubljane, investitor s parcelo pod Šmarno goro in družina iz Beričevega, ki se še odloča med sanacijo starega in energijsko potratnega objekta ter morebitno novogradnjo. Notranjo in zunanjo ureditev, tehnologijo gradnje, konstrukcijske ter vgrajene sisteme instalacij sta jim iz družbe JUBHome predstavljala arhitekta in projektanta Aljaž Šterk in Nina Vodopivec.

Enodružinske hiše neto velikosti 140 m² s pritličjem in mansardo so v Selu pri Ihanu gradili na pripadajočih parcelah velikosti od 605 m² do 837 m² in so bile po standardih za pasivno gradnjo zgrajene do 4. gradbene faze. ”Na ta način smo zasebnim investitorjem zagotovili več svobode pri želeni finalizaciji njihovega novega bivalnega objekta, saj smo jim prepustili izbiro za notranjo obdelavo prostorov ter odločitev za izbor vgrajene opreme,” pojasnjuje arhitekt in vodja projektive Aljaž Šterk. ”Energijsko varčne hiše trgu ponujamo po tipskih načrtih iz kataloga JUBHome hiš ter pretežno po individualnih arhitekturnih rešitvah po meri investitorja. Vlagateljem ponujamo tudi storitve projektiranja ter na željo lastnikov objekt izvedemo na ključ. Naša izkušena ekipa arhitektov, strojnikov in statikov nudi investitorjem strokovno svetovanje in pomoč pri pripravi dokumentacije za nepovratne finančne spodbude s strani Eko sklada. Prav tako se lahko pri nas investitor dogovori le za dobavo gradbenega materiala, če gradnjo objekta zaupa svojim izbranim izvajalcem. Sama gradnja s sistemom JUBHome je po pridobitvi vse potrebne dokumentacije in izdelanega projekta za izvedbo gradnje (PZI) hitra in enostavna.”

Pri snovanju naselja, ki se nahaja na odlični lokaciji v bližini glavnega mesta, je bilo glavno vodilo projektanta ustvariti mirno, kakovostno in zdravo družinsko okolje v neposrednem stiku z naravo. Hiše z osrednjim odprtim in prostornim bivalnim delom so z velikimi okni usmerjene proti soncu, na južni strani pa ima vsaka še prijeten zunanji prostor s teraso ter zelenimi površinami. Ob vhodu v hišo je pod nadstreškom z ravno streho urejeno parkirišče za dve osebni vozili ter priročna lopa za shranjevanje koles in orodja. V pritličju se poleg vhodnega in bivalnega dela s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo nahajajo še dnevni wc, tehnična soba ter z bivalnim prostorom povezan kotiček za delo od doma, ki ga je opcijsko mogoče pregraditi.

V mansardi, ki je dostopna preko stopnišča, je razporeditev prostorov izjemno racionalna in glede na potrebe uporabniku omogoča več različnih možnosti izbire tlorisov – z eno ali dvema kopalnicama, prostorno spalnico z garderobo, utilitijem in do tremi sobami.

Vgradnja betona v opažne elemente iz ekspandiranega polistirena – sistem JUBHome temelji na ICF tehnologiji (foto: arhiv JUBHome)

Izvedba masivne konstrukcije je hitra in enostavna

Za izvedbo armiranobetonske konstrukcije je JUBHome razvil lasten in celovit sistem masivne gradnje v načinu ICF (Insulated Concrete Form) s toplotno izolativnimi opažnimi elementi iz grafitnega ekspandiranega polistirena, ki so plod lastnega razvoja in proizvedeni v Sloveniji. Toplotna izolacija armiranobetonske temeljne plošče je izvedena po sistemu JUBHome BASE, medetažna plošča in stopnišče pa sta iz armiranega betona. Zunanje in notranje nosilne stene so grajene po sistemu JUBHome WALL, notranje predelne stene in spuščeni stropi v mansardi pa so suhomontažni. V tlakih iz cementnega estriha so razvodi talnega ogrevanja in instalacij. Tankoslojna, kontaktna JUBIZOL fasada je na zunanji in notranji strani toplotno izolirana v sklopu ICF obodnih sten z grafitnim EPS-om, stavbno pohištvo pa vgrajeno po sistemu RAL, da zagotavlja učinkovito tesnjenje. Streha nad izoliranim lesenim ostrešjem je krita z gladkimi opečnimi strešniki.

Arhitektka Nina Vodopivec ob prednostih JUBHome konstrukcijskih sistemov z visoko sposobnostjo akumulacije toplote izpostavlja tudi kasnejše nižje stroške obratovanja in vzdrževanja objekta: ”Pasivne JUBHome hiše koristijo talno ogrevanje v kombinaciji s toplotnimi črpalkami, ki poleti omogočajo tudi hlajenje objekta, visoko bivalno ugodje pa uporabnikom omogoča še prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki v prostore prinaša svež in primerno ogret zrak. Ker gre pri nakupu take nepremičnine za eno največjih življenjskih naložb, verjamemo, da bodo novi lastniki hitro prepoznali dodano vrednost pasivnih JUBHome hiš.”

Petra Petravič; Foto: JUBHome

Tagi