JUB: Sanacija fasadnih površin po poplavah

Obnova fasadnih površin, ki so bile ob poplavah namočene in prepojene z vodo, posledično pa so na njih nastale še mehanske poškodbe ali madeži, bo odvisna od tipa gradnje oziroma konstrukcije objekta (masivna ali montažna gradnja), vrste toplotne izolacije in obsega poškodb.

Začetna koraka sta pri vseh tipih gradnje enaka: fasadne površine je treba najprej očistiti in dobro osušiti, zatem pa jih zaščititi pred mikrobnim delovanjem. V tretjem koraku so pravilni postopki obnovitvenega barvanja, sanacije mehanskih poškodb in preplastitev podrobno opisani za objekte masivne gradnje (s toplotno izolacijo iz stiropora, objekte brez toplotne izolacije in objekte s toplotno izolacijo na mineralni volni), ter navedena kratka priporočila za sanacijo montažnih objektov.

POMEMBNO:

  • Če je fasada lokalno mehansko poškodovana, je treba popravilo izvesti takoj, da bi padavinski vodi preprečili vstop v fasadni sistem in nosilni zid.
  • Pred pričetkom del vse nastale poškodbe na fasadah fotografiramo (od blizu in od daleč). To nam bo kasneje koristilo pri uveljavljanju škodnih zahtevkov.
  • Posebno obravnavo predstavljajo površine, ki so bile dalj časa v stiku z vodo, onesnaženo z izlitim kurilnim oljem, fekalijami ali s strupenimi ter drugimi nevarnimi snovmi. Postopek sanacije takih površin je zahteven in ga je možno določiti šele na osnovi izsledkov ogleda vsakega konkretnega objekta posebej.

1. korak: Čiščenje in sušenje fasadnih površin

Ne glede na to, ali bomo sanirali fasado takoj ali kasneje, moramo površino najprej temeljito očistiti in osušiti. To opravimo v dveh korakih:

a) Za odstranjevanje slabo oprijetih delcev in umazanije ter za čiščenje fasadnih ploskev priporočamo uporabo visokotlačnih čistilcev z vročo vodo pod tlakom 80 do 100 barov. Pri tem pazimo, da z uporabo vodnega curka na enem mestu ne pretiravamo, da ne poškodujemo globlje ležečih slojev. Trdovratnejše madeže odstranimo z rahlim drgnjenjem z mokro krpo, mehko krtačo ali gobo, namočeno v raztopino običajnih univerzalnih gospodinjskih čistil. Nato površino speremo s čisto vodo. Dezinfekcijo površin, ki so bile v stiku z vodo, onesnaženo s fekalijami, opravimo v skladu z navodili pristojnih sanitarnih služb.

Čiščenje fasade. (Foto: adobestock)

b) V »normalnih pogojih« (T = +20 °C, RH = 65 %) je treba fasadne površine sušiti najmanj mesec dni, saj so vsi nadaljnji sanacijski posegi smiselni šele, ko njihova vlažnost pade pod 5 %.

2. korak: Zaščita opranih in posušenih fasadnih površin pred mikrobnim delovanjem

Suhe in očiščene fasadne površine lahko takoj po sušenju opranih površin, obvezno pa pred izvedbo sanacijskih del, enkrat ali dvakrat premažemo z razredčenim ALGICID Plus koncentratom (razmerje ALGICID Plus concentrat : voda = 1 : 4). Pustimo, da se fasadne površine, ki smo jih dezinficirali na zgoraj opisani način, sušijo dan ali dva, nato pa pričnemo z ustreznimi sanacijskimi deli.

3. korak: Obnovitveno barvanje, sanacija mehanskih poškodb in preplastitev ometa

MASIVNA GRADNJA:

a) Fasada s toplotno izolacijo na EPS, XPS

Fasada EPS. (Foto: adobestock)

Obnovitveno barvanje: Očiščene in suhe fasadne površine najprej premažemo z razredčenim JUKOL Primerjem (razmerje JUKOL Primer : voda = 1 : 1) in sušimo vsaj 24 ur (v »normalnih pogojih«). Sledi barvanje fasadnih površin z mikroarmirano fasadno barvo SILICONECOLOR San extra ali SILICONECOLOR ali NANOCOLOR ali REVITALCOLOR, obvezen je vsaj dvoslojni nanos.

Barvanje fasade. (Foto: adobestock)

Pri sanaciji mehanskih poškodb moramo poškodovan del fasadnega sistema odstraniti do osnovne konstrukcije (do fasadnega zidu), da se ustvari čisto območje za nanos novih materialov. Na izrezano območje ponovno prilepimo toplotno izolacijsko oblogo, izdelamo osnovni omet, ‘utopimo’ mrežico, izdelamo izravnalni sloj osnovnega ometa, uporabimo osnovni premaz in izbran zaključni dekorativni omet. Pri tem uporabimo enake materiale, kot so bili uporabljeni prej.

Manjše poškodbe fasade. (Foto: adobestock)
Za dolgoročno rešitev je potrebna preplastitev celotne fasadne površine z JUBOSAN R 100 renovirnim ometom ali JUBIZOL Lepilno malto, v katero ‘utopimo’ armirno mrežico. Nanesemo premaz JUBIZOL Unigrund in zatem še izbrani zaključni dekorativni omet (pred preplastitvijo je treba iz rege odstraniti tesnilno maso in jo nadomestiti z nizko ekspanzijsko enokomponentno poliuretansko peno.)

Kako izvesti preplastitev?

V primeru, da je namehurjen dekorativni omet, osnovni omet pa ni poškodovan, preplastitev izvajamo po naslednjih korakih: najprej je treba odstraniti vse neoprijete ali slabo oprijete delce, nato pa površino premazati z razredčeno AKRIL Emulzijo (razmerje AKRIL Emulzija : voda = 1 : 1). Sledi preplastitev z renovirnim ometom JUBOSAN R 100 ali JUBIZOL Lepilno malto (enoslojni ali dvoslojni nanos; pri dvoslojnem nanosu armiranje s plastificirano stekleno mrežico). Nato na površino nanesemo JUBIZOL Unigrund, sledi še vgradnja novega dekorativnega ometa (priporočamo JUBIZOL CarbonStrong).

V primeru, da sta razpokana in namehurjena tako dekorativni kot osnovni omet, je treba najprej s prizadete površine odstraniti oba ometa, vključno z mrežico. Sledi brušenje toplotno izolacijske obloge z brusnim papirjem P-16 in ponovna vgradnja osnovnega ometa (JUBIZOL Lepilna malta). Površino zatem premažemo s premazom JUBIZOL Unigrund in nanesemo zaključni dekorativni omet (priporočamo JUBIZOL CarbonStrong). Med starim in novim toplotnoizolacijskim sistemom izdelamo ustrezno zatesnjen in trajno elastičen stik.

b) Fasada brez toplotne izolacije

Za obnovitveno barvanje velja enak postopek, kot je naveden pod točko 3 a. Pri sanaciji mehanskih poškodb priporočamo, da upoštevate naslednja navodila: nastale poškodbe je treba začasno zakrpati z materiali, ki so po svojih lastnostih čim bolj podobni materialom,  uporabljenim pri gradnji objekta. Za dolgoročno rešitev je potrebna preplastitev celotnih fasadnih površin. Smiselno je razmisliti o dodatni toplotni izolaciji takšnih objektov, saj lahko z združitvijo sanacije in toplotne izolacije prihranimo precej faz izvedbe in tudi denarja (priporočamo JUBOSAN W sistem).

Fasade brez toplotne izolacije. (Foto: adobestock)

c) Fasada s toplotno izolacijo na mineralni volni

Odstranitev in vgradnja novega toplotno izolacijskega sistema: fasadni toplotnoizolacijski sistemi na mineralni volni so se z vodo najbrž prekomerni napojili, tako da se v doglednem času ne bodo posušili. Če bodo zmrznili, bo na njih zanesljivo prišlo do nepopravljivih poškodb, zato je namočen del fasade, ki običajno seže 20 cm nad mejo zalitja s poplavno vodo, najbolje takoj odstraniti in ga nadomestiti z ustrezno novo toplotnoizolacijsko oblogo.

Fasada na mineralni volni. (Foto: adobestock)

MONTAŽNA GRADNJA:

Če morate sanirati montažen objekt, najprej očistite in osušite površino in po potrebi opravite dezinfekcijo. Nato kontaktirate proizvajalca, ki vam bo dal ustrezna navodila za sanacijo glede na uporabljen način in sestavo konstrukcije.

Montažna gradnja. (Foto: adobestock)
Kontaktirajte nas za nasvet: če imate dodatna vprašanja ali dileme pri sanaciji, nas pokličite. Naši svetovalci so vam na voljo ob delovnikih med 7.00 in 15.00 na brezplačni telefonski številki 080 60 50.

 

Tagi