Izdelava in menjava ključev – vse, kar morate vedeti!

Se vam morda vaš ključ neprestano zatika ali pa ste ugotovili, da nimate nobenega rezervnega ključa za primer, če ostanete pred zaklenjenimi vrati? Potem je skrajni čas, da naredite dvojnik ključa, ki vas bo v takšnih situacijah rešil iz zagate.

Prvi znak obrabe ključa je zagotovo njegovo zatikanje v sami ključavnici. Takrat je potrebno resno razmisliti o njegovi zamenjavi. Dvojnik ključa pa je pametno imeti tudi nekje izven doma, saj vam lahko pride prav v situacijah, ko iz kakršnegakoli razloga ne boste mogli odkleniti svojih vrat. Ni pa vedno problem v ključu, lahko je potrebna zamenjava cilindrične ali dozične ključavnice v vratih.

Materiali, ki so nam na voljo za izdelavo ključev

Splošno znano je, da je večina klasičnih ključev in avtomobilskih ključev izdelanih iz kovine. Najpogosteje so iz medenine ali pa mešanice niklja in medenine. To je eden najbolj odpornih materialov, ki se zlepa ne skrivi, vendar se z leti uporabe lahko vseeno obrabi.

Avtomobilski ključi z daljincem so skriti v njihovem ohišju, ki je običajno izdelano iz plastičnih materialov. Ti so posebej zasnovani za vsakodnevno uporabo in so vodoodporni ter odporni tudi na morebitne mehanske poškodbe.

Ali vas zanima, kako poteka izdelava ključev?

Ključavničarske storitve obsegajo zelo širok izbor različnih storitev. In tudi kar se tiče izdelave ključev, vam lahko izdelajo različne vrste ključev, od najmanjših za obešanke in nabiralnike, pa do najbolj zahtevnih s prečnim profilom in tiste, ki so namenjeni odpiranju trezorjev.

Med najpogostejšimi storitvami je zagotovo izdelava klasičnih ključev in različnih avtomobilskih ključev.

Izdelava klasičnih ključev

Za izdelavo ključa je potrebno izbrati najprej ustrezen model ključa. Takšnemu ključu, ki nima še vrezanega svojega edinstvenega vzorca, pravimo prazen ključ oziroma surovec in ga je potrebno z napravo za izdelavo dvojnikov ključev ustrezno zarezati.

Ta naprava je zasnovana tako, da se na eno stran v primež pričvrsti vaš originalni ključ, ki je poravnan z rezilom, na drugo stran pa se namesti prazen ključ, ki ima tudi orodje za poravnavo.

Ko se naprava za izdelavo dvojnika ključa vklopi, se originalni in prazni ključ v napravi premikata v vodoravni smeri. Rezilo tako postopoma zarezuje obliko v prazen ključ, pri čemer originalni ključ služi kot predloga. Nato se dvojnik ključa le še obrusi.

Izdelava avtomobilskih ključev

Ali ste vedeli, da izgubljeni avtomobilski ključi vsakodnevno povzročajo težave številnim voznikom? Vendar pa je tehnologija avtomobilskih ključev danes tako napredovala, da so nam na voljo različne vrste ključev, kar je potrebno upoštevati tudi pri njihovi izdelavi.

  • Avtomobilski daljinci se izdelujejo tako, da je potrebno najprej dobaviti ključ za vaše vozilo. Le tega se ustrezno vreže z napravo za izdelavo ključev, nato pa je potrebno sprogramirati še transponder za vžig in daljinski upravljalec. Večji ključavničarji pa imajo ponavadi večino ključev na zalogi.
  • Kodirani avtomobilski ključi se izdelujejo s pomočjo naprav za kopiranje kode iz ključa na ključ in kloniranje »crypto« transponderjev.

Še predno se začnete spopadati z vsemi težavami povezanimi z izgubljenimi ali poškodovanimi ključi, vam svetujemo, da izdelate dvojnik ključa na podlagi vašega originala oziroma izvirnika.

V primeru, da ostanete popolnoma brez ključev ali pa so ti že preveč obrabljeni, ima ključavničar veliko več dela pri vrezovanju ključa, saj mora saj mora s pomočjo posebnega merilnika določiti prvotno globino utorov.

Naročite si ključe po lastnih željah

Verjetno ste že ugotovili, da so klasični ključi najpogosteje v srebrni ali rjavi barvi. Seveda pa jih je mogoče prekriti tudi z raznimi barvami in v tem primeru boste naleteli tudi na modre, zelene, rdeče ali črne ključe. Vendar pa je to le premaz, ki se bo sčasoma obrabil.

Kadar naročate avtomobilske ključe z daljinskim upravljalnikom, pa imate prav tako veliko izbire, saj so vam na voljo ohišja različnih oblik in barv. Tako lahko izbirate med luksuznimi modeli daljinca, ki vam ga bodo zavidali vsi vaši prijatelji in znanci.

Poleg tega se lahko odločite za bolj moden in dopadljiv design v različnih barvah. Če pa iščete daljinca za svoj vozni park v podjetju, lahko izberete daljince, ki so posebej zasnovani za poslovne namene.

Hitra in kakovostna izdelava ključev

Kot smo že zapisali, je potrebno za izdelavo ključa poiskati izbrane ključavničarske storitve, ki razpolagajo z vsemi napravami za izdelavo klasičnih in avtomobilskih ključev. Izkušen in strokovno usposobljen ključavničar, ki ima na zalogi pestro ponudbo različnih modelov ključev, vam ključ lahko izdela le v nekaj minutah.

In ker vam izdelava ključev vzame bistveno manj časa, kot ga boste porabili za reševanje posledic izgubljenih ali obrabljenih ključev, vam svetujemo, da se čim prej obrnete podjetje Ključek ter obiščete eno izmed njihovih poslovalnic.

Naročnik oglasa: Ključek d.o.o.

 

Tagi