Izberite pravo motoristično opremo!

Lepi dnevi, predvsem pa približujoči topli meseci, pomlad, cvetje že privabljajo na plan ne samo pešče, kolesarje ampak tudi ljubitelje motorjev – približuje se namreč čas motoristov in moto zborov.

Kakšne vrste motorjev poznamo?

Obstaja veliko različnih vrst motorjev, ki se med seboj razlikujejo predvsem glede na slog vožnje.

Take med drugim na naših cestah srečujemo različne tipe motorjev: Adventure, Off – Road Adventure, Naked, Retro, Cruiser, Bobber, Cafe Racer, Touring, Sports Tourer, Sports, Scooters, Maxi Scooters, Supermoto, Three Wheelers, Chopper…

Ko pa nas pot zanese v gozd pa seveda srečamo tudi Off-Road ali Motokros motorje.

Užitek v vožnji z motorjem

Ena od stvari, zaradi uživamo v vožnjo z motorjem, je krajši potovalni čas (v primerjavi z drugimi vozili) in predvsem užitek v vožnji ter občutek popolne svobode in adrenalina.

Vsak lastnik motorja ne sme pozabiti na redno vzdrževanje, da bo motor vzdržljiv, predvsem pa varen za vožnjo. Poleg tega morate tisti, ki želite kupiti motorno kolo, poznati več vrst motorjev in njihove funkcije, ki ustrezajo vašim potrebam.

Vendar, tako kot obstaja veliko različnih vrst vozil, obstaja veliko različnih vrst motorjev, ki jih ljudje raje vozijo iz več razlogov.

Nekateri so strogo utilitarni in služijo zelo funkcionalnemu namenu; nekateri pa so strogo estetsko prijetni in so zasnovani le tako, da pritegnejo pozornost ljudi.

Kaj pa oprema?

Bodimo odgovori tako do sebe kot drugih in uporabljamo zaščitno opremo. Seveda je za različne motorje pomembna različna oprema oz. drugačno oblikovana oprema.

Vsekakor pa je vsem skupna slednja:

  • motoristična čelada,
  • motoristične obleke ( jakne in hlače),
  • motoristični čevlji oz. škornji,
  • motoristične rokavice,
  • zaščita za hrbet,
  • moto ščitniki za kolena,
  • florestenčni jopič.

Nekateri pa uporabijo tudi:

  • prevleke za motorje,
  • motociklistična dežna oprema,
  • nahrbtnik.

Zaščitna oprema mora biti odobrena in ustrezati proizvodnim standardom, kupite pa jo lahko v moto trgovini.

Obvezna oprema za motoriste

Med obvezno opremo nedvomno sodi čelada. Slednjo izberemo predvsem zaradi varnosti, le-ta pa se mora popolnoma prilagoditi voznikovi glavi. Priporočljivo je izbrati čelado, ki ustreza standardu E22.

Obvezna je tudi uporaba rokavic. Čeprav so to zaščito že dolgo prevzeli motoristi, je bilo pri skuterjih precej drugače. Tako kot pri čeladi se tudi rokavice izberejo po posebnih merilih. Biti morajo dovolj debele, da zagotavljajo učinkovito zaščito, hkrati pa morajo ohraniti potrebno občutljivost za manevriranje. Pomembno je tudi, da imajo na notranji strani drsno ploščo. To znatno zmanjša učinek trenja kože ob padcu.

Če se vozite kadarkoli v letu, bo priročno imeti nekaj za poletje in nekaj za zimo. Vedno morate izbrati tiste, ki vam ustrezajo.

Oprema, ki ni obvezna, vendar zelo priporočljiva

Med priporočljivo motoristično opremo zagotovo sodijo jakna in hlače.  Večina jopičev je že opremljenih z odstranljivimi notranjimi zadrgami za spajanje hlač istih proizvajalcev.

Dolgo so bile hlače omejene zgolj na usnje, sedaj pa so na voljo v različnih materialih in z linijami, ki so tako zaščitne kot elegantne. Kar zadeva motoristične škornje, je model, ki pokriva gležnje, idealen, vendar dovolj tanek, da ohrani določeno prožnost. Te osnovne lastnosti je mogoče izboljšati z dodatki, ki ščitijo hrbet in ramena.

Oprema, ki jo morate uporabiti, je odvisna od različnih dejavnikov, kot so vreme ali vrsta poti, po kateri se običajno vozite. Vožnja po mestnih ulicah ni enaka kot po cesti ali planinski poti.

Uporabna oprema v prtljažniku

Naprava proti kraji je nujna pri parkiranju v mestih in je lahko pogoj za zavarovalno odškodnino v primeru kraje. Za dolga potovanja so lahko skoraj vsi motocikli opremljeni s torbo, pritrjeno na rezervoar. Ta lahko vsebuje dežno opremo, pa tudi komplet prve pomoči.

Motocikli dajejo nesporen čar vsakomur, ki jih je kdaj videl. Seveda so povezani tudi s hitrostjo, vznemirjenjem in nevarnostjo, a to je del šarma. Ne glede na to, ali vas privlači klasični Harley Davidson, Dirty Bike ali stari Cruiser, je nekaj na motociklih, ki jim je omogočilo, da vzdržijo in jih ne nadomestijo avtomobili v celoti.

Ti priljubljeni motorji so prestali preizkus časa ali pa so bili razviti za popolnoma nove športe, ki so postali priljubljeni v dvajsetem stoletju. In vse to se je rodilo iz ljubezni do motorjev. Vožnja z motorjem je vznemirljiva izkušnja, naj kot taka tudi ostane.

Naročnik oglasa: KMC

 

Tagi