Helios prevzeli Japonci

Po procesu konstruktivnih pogajanj med lastniki Skupine Helios – Ring International Holding, Franklin Templeton in GSO – in podjetjem Kansai Paint Co. Ltd., ki je eden od desetih največjih proizvajalcev premazov na svetu, sta se obe strani dogovorili glede pogojev pogodbe o nakupu deleža. Pogodba o nakupu deleža je bila podpisana danes, 6. decembra, na Dunaju. V skladu s podpisano pogodbo bo podjetje Kansai Paint kupilo 100-odstotni delež premazniške Skupine Helios. Prenos deleža bo zaključen v dveh do treh mesecih, po odobritvi s strani organov za varstvo konkurence. Podpisana pogodba o nakupu deleža predstavlja mejnik za nov razvoj podjetij Skupine Helios, saj bo Helios postal evropsko središče podjetja Kansai Paint.

Kot so zapisal v današnji izjavi za javnost v skupini Helios je po podpisu pogodbe David Kubala, eden od dveh generalnih direktorjev Skupine Helios, izjavil: »V zadnjih izjemnih in intenzivnih nekaj letih je Skupina Helios konsolidirala podjetja in proizvodne lokacije v 18-ih državah po svetu. Uvedla je mnoge sinergije ter okrepila področji R&R in inovacij. To je privedlo do številnih novih proizvodov, ki so bili tudi letos predstavljeni na trgih. Naše blagovne znamke in proizvodi so bili poleg tega tudi prenovljeni, nadgrajeni ter predstavljeni novim trgom in novim kupcem. Helios je finančno stabilno in zdravo podjetje, ki se osredotoča na najbolj zahtevne evropske trge. Tako smo uspeli stabilizirati tudi prodajo kljub izzivom, med katerimi je enega največjih predstavljal ruski trg.

V tako kratkem času nič od tega ne bi bilo mogoče brez sodelovanja vseh izjemnih ljudi, ki jih imamo v Heliosu. Ustvariti sodobno mednarodno podjetje, ki je sinonim za strokovnost in danes velja za spoštovanega akterja v evropski industriji premazov, je resnično veliko delo. Zato vemo, da smo pripravljeni skupaj narediti še en velik korak naprej, da Helios popeljemo na novo raven. Vesel in ponosen sem, da imamo novega strateškega lastnika, podjetje Kansai Paint, ki je eno od desetih najboljših podjetij v industriji premazov na svetu. Podjetje Kansai Paint bo za Helios predstavljalo novo razvojno platformo. Helios bo postal evropski center R&R, inovacij in poslovnega razvoja. To pomeni, da bomo v prihodnosti še naprej vpeljevali nove proizvode. Poleg tega bomo lahko vstopili na nove trge, kot sta azijski in afriški trg, kjer ima Kansai Paint močno prisotnost.«

Predsednik podjetja Kansai Paint, Hiroshi Ishino, je bil s podpisom zelo zadovoljen, pri čemer je izjavil: »Za Kansai Paint predstavlja Helios s skoraj 400 milijoni EUR prometa steber na zelo pomembnem evropskem trgu. Podjetje Kansai je že imelo močno prisotnost v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu, v Evropi pa zelo omejeno, tako da je bil namen nakupa Skupine Helios razviti in razširiti posel premazništva na tem kontinentu. Zadovoljni smo, da smo našli podjetje, kot je Helios, s skladno poslovno filozofijo in odličnim potencialom, da postane še bolj pomembno na področju premazov v Evropi. Helios želimo razviti v močan evropski center inovacij, z najboljšim znanjem in strokovnimi veščinami v različnih segmentih premazov,« je še poudaril predsednik.

Z nakupom Skupine Helios namerava podjetje Kansai Paint povečati svojo prisotnost po vsej Evropi ter utrditi svoj položaj kot vrhunsko premazniško podjetje, tudi z blagovnimi znamkami Skupine Helios. Biti pod okriljem strateškega lastnika Kansai Paint, predstavlja za Helios številne nove priložnosti. Tu pa gre omeniti tudi nekaj ključnih prednosti, ki izhajajo iz partnerstva, ki je združilo ugledne svetovne blagovne znamke:

  • Skupina Helios bo pod Kansai Paint postala evropsko središče za inovacije, R&R, proizvodnjo in distribucijo. Kansai bo Heliosu pomagal ustvariti močen položaj v globalni nabavni verigi.
  • Proizvodne programe Skupine Helios ter uveljavljene blagovne znamke bomo ohranili in dodatno razvijali v sklopu obstoječe organizacijske in vodstvene strukture.
  • Helios bo predstavil nove proizvode na obstoječih trgih ter pridobil dostop do velikih trgov Azije in Afrike. To obenem pomeni tudi večjo varnost za delovna mesta v podjetjih Skupine Helios.
  • S pomočjo singerij s centri znanja podjetja Kansai, se bodo Heliosove proizvodne prakse in veščine še dodatno razvijale. Podjetje Kansai bo pri tem nudilo veliko mero podpore in know-how-a o proizvodnih sistemih in naprednih tehnologijah.

Hubert Culik, generalni direktor Skupine Helios, je ob tem poudaril: »Heliosov nov strateški lastnik je močno predan raziskavam in razvoju ter ima za seboj bogato zgodovino inovacij v industriji premazov. Dobra sinergija razvoja, tehnologije, zaposlenih, proizvodov in partnerjev je podjetju omogočila, da zaseda položaj, ki ga ima danes na globalnem trgu. Helios bo postal del teh učinkovitih in obsežnih raziskovalnih in razvojnih dejavnosti, namenjenih novim tehnologijam in proizvodom, ki so prilagojeni potrebam trga. Kansai Paint ima namreč tudi številne raziskovalne inštitucije in raziskovalni center. Njihovi razvojni oddelki zelo uspešno sodelujejo z oddelki podjetij v Skupini. Tudi tega se v Heliosu veselimo.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca
Tagi